Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Caspar Eric med pris-trofé i hånden
MOTTOK BJØRNSONPRISEN: Den funksjonshemmede forfatteren Caspar Eric deltok på flere arrangement under Norsk Litteraturfestival, i forbindelse med at han er tildelt Bjørnsonprisen.

Ser funkis-fellesskap som en styrke

– Jeg har et håp om at kunsten er et sted forandring starter og ikke slutter, sa danske Caspar Eric da han mottok Bjørnsonprisen denne uka.

Helge Olav Haneseth Ramstad
Publisert 30.05.2024 11:34

Det skjedde på Litteraturfestivalen i Lillehammer, hvor Caspar Eric har formidlet budskapet om funksjonshemmedes rettigheter i en rekke programposter. Caspar Eric har selv cerebral parese, og mange av tekstene hans handler om å være funksjonshemmet.

I samtale med forfatter Sumaya Jirde Ali snakket han om å bli definert ut fra synlige identitetsmarkører; melaninrike Sumaya Jirde Ali beskrev det som å ha en kropp som stadig blir politisert, Caspar Eric sa at det personlige rom ikke er et rom som er tilgjengelig for ham:

– Det fantes et språk om kroppen min før jeg hadde en kropp.

Helt siden han som fireåring parerte legene som undersøkte ham, med å bruke latinske navn på kroppsdelene sine, har han jobbet med å ta dette språket tilbake. I bøkene, og på Litteraturfestivalen, brukte han det til å minne om diskrimineringen som funksjonshemmede utsettes for.

– Det blir vanskeligere å få den hjelpen man har bruk for, Danmark diskuterer aktiv dødshjelp istedenfor aktiv livshjelp, og det gjør at vi blir sinte. Der er det en styrke i å ha et fellesskap blant funksjonshemmede, hvor du kan se at det du opplever ikke handler bare om deg, det er strukturelle problemer, sier han til Handikapnytt.

I en scenesamtale om funksjonshemming og inkludering beskrev forsker Jan Grue det som en kulturell anerkjennelse at en litteraturpris blir brukt til å sette funksjonshemmedes rettigheter på agendaen.

– Det ville ikke skjedd for ti år siden.

Et lengre intervju med Caspar Eric kan du lese i neste magasinutgave av Handikapnytt, som kommer i andre halvdel av juni.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.