Nyhetsbrev
Søk

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Bilde av rullestolbruker (uskarpt i bakgrunnen) som klapper en hund i bånd.
STRENG PRIORITERING: Når har Nav inngått avtale med leverandører av servicehund. Men selv om du søker og er kvalifisert, er det ikke sikkert du får ja. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Servicehund-avtalen på plass

Fra årsskiftet ble servicehunder for bevegelseshemmede innført som en permanent ordning, og nå har Nav inngått avtale med to leverandører. Men selv om du søker og oppfyller kravene, er det ikke sikkert du får ja.

Av Bjørn Kollerud
Publisert 25.05.2018 09:38

Nav har inngått en ny avtale for kjøp av servicehunder som er trent for å hjelpe til med praktiske gjøremål, som å åpne dører og hente ting fra gulvet.

To leverandører er valgt ut i kommende åtte måneders periode som startet opp 1. mai, og avtalen løper i inntil tre år. Avtalen inkluderer levering av nye og re-trenede hunder.

Ti hunder i året

Det var i fjor at Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie kunngjorde at servicehunder for bevegelseshemmede skulle gå fra å være et prøveprosjekt til å bli en permanent ordning.

Det er satt av fem millioner kroner til innkjøp av hunder i 2018. Det rekker trolig ikke til mer enn å «utdanne» ti nye servicehunder i året. Derfor kommer Nav til å prioritere hvem som får ja.

– Det er ikke sikkert at du får servicehund selv om du oppfyller vilkårene, skriver Nav i kunngjøringen på hjemmesiden. 

For dem som kan ønske seg en slik hund, kan det være lurt å starte søknadsprosessen allerede nå med tanke på å få en hund i inneværende år, eller i 2019. 

Lufte-krav

Ett av kravene til deg som vurderer å anskaffe servicehund, er at du må kunne lufte hunden utendørs til alle årstider, og sørge for nødvendig stell og vedlikeholdstrening.

I kunngjøringen på Navs nettsider blir det understreket at om du  hunden din kunne være med deg på jobb eller skole, dersom du er i arbeid eller under utdanning.

Hundeholdet må ikke medføre helseproblemer, for eksempel allergi, for noen i dine nære omgivelser.

Lurer du på om servicehund kan være noe for deg? Klikk her for å se videoreportasje om hvordan hunden Frigg gjør livet enklere for Kathrine Engen Dekke.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.