Nyhetsbrev
Søk

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Signo får kritikk for å svikte døves likeverd

I 120 år har Signo arbeidet for å hjelpe døve, hørselshemmede og døvblinde. Men nå får stiftelsen kritikk for å ha sviktet å fremme likeverd hos menneskene de ville hjelpe.

Det skriver avisa Vårt Land.

Kritikken fremkommer i en bok som er utgitt i anledning 120-årsjubileet, bestilt og finansiert av Signo selv. Der har ni forskere sett kritisk på Signos historie.

Og konklusjonen er:

– At stiftelsen ikke i tilstrekkelig grad har fremmet likeverd hos dem man skal hjelpe, er det vi er mest kritisk til, sier redaktør for boka, Inger Marie Lid, til avisa.

Lid er teolog og professor i folkehelse og rehabilitering ved VID Vitenskapelige høyskole.

I det historiske materialet, fra den tiden Signo het Hjemmet for døve, har Lid og de andre forskerne blant annet trukket fram at personene som var i stiftelsens omsorg, ikke fikk gå i sine egne klær.

De fikk mat servert gjennom en luke på like blikktallerkener. Og når de døde, fikk de ikke egne gravstøtter etter seg.

Signo får også kritikk for forhold i nyere tid:

– Jeg ville tro at tanker om medvirkning, medborgerskap og likeverd var tydelig framme som en integrert del av stiftelsens verdigrunnlag og at de i større grad ville vært en pådriver på det feltet. Når du ser på historien, ser du at lovgivningen ligger foran. Det har vært et press utenfra for å få plass til struktur og kultur som fremmer likeverd, sier Lid til Vårt Land.

Fersk generalsekretær i Signo, Helge Farnes Hildrum, tar mye av kritikken til seg, ikke bare når det gjelder historiske forhold, men også sider ved dagens drift.

– Lid stiller gode spørsmål til graden av og formen på brukermedvirkning i Signo. Det har vi jobbet med i flere år i Signo, og forskningsprosjektet har gitt oss ekstra fart og inspirasjon til ­dette fremover. Da vi så kritikken, ­innså vi umiddelbart at her må vi bli bedre, sier hun til Vårt Land.

Les også: INGER MARIE LID SLÅR SPREKKER I PÅSTANDEN OM AT DET SOM KALLES UNIVERSELL UTFORMING ALLTID ER BRA FOR ALLE

08.02.2019 kl. 10:09
Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.