Nyhetsbrev
Søk

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Portrettfoto av Erna Solberg
SKAL TA VARE PÅ FOLK: Erna Solberg innrømmer at det blir gjort feil når tjenester og assistanse til funksjonshemmede uteblir i koronatiden. (Arkivfoto: Britt Knutsdatter Arnhøy)

Solberg ble utfordret i Stortinget om uteblitt assistanse

At familien akutt må overta assistanseoppgaver på kort varsel på grunn av koronakrisen, skal ikke ha betydning for hva slags assistanse den enkelte får videre framover, sa statsminister Erna Solberg i Stortinget.

Av Ivar Kvistum
Publisert 14.05.2020 15:14

Det var Fremskrittspartiets leder Siv Jensen som i onsdagens spørretime i Stortinget utfordret statsministeren til å svare på hva hun og regjeringen nå gjør for raskt å følge opp mennesker som trenger hjelp i en situasjon for samfunnet fortsatt ikke er fullt åpnet.

Assistanse uteble

Jensen viste til nyhetsreportasjer på TV2 som belyste hvordan koronakrisen på ulike måter har rammet personer med nedsatt funksjonsevne:

Døvblinde Geir Jensen ble sittende alene uten mulighet til å forstå hvorfor, etter at tolketjenesten han er avhengig av, bare uteble.

Rullestolbruker Monica Haugen, som til daglig arbeider som rådgiver i Norges Handikapforbund, fikk beskjed om at familien måtte hjelpe henne fordi assistentene ikke kunne jobbe på grunn av sykdom og smittefare.

– Vi hører mange hjerteskjærende historier om totalt uverdige forhold for folk som er i en svært sårbar situasjon, konkluderte Siv Jensen fra Stortingets talerstol.

Skal ikke være sånn

Statsministeren svarte med å fastslå at dette er erfaringer man må lære av, for det skal ikke være sånn.

– Dette er eksempler som vi rett og slett bare må gå gjennom og stille spørsmål om hvorfor man får det svaret. Det er klart at i en situasjon som vi har nå, må man finne praktiske løsninger uten å skape store endringer i tiltakene, sa Solberg da hun svarte på spørsmålet fra sin tidligere finansminister.

Etterpåklokskap er en interessant øvelse i disse dager.

Etterpåklokskap

Statsministeren understreket også at det blir gjort feil i den situasjonen landet er inne i.

– Etterpåklokskap er en interessant øvelse i disse dager, sa hun.

Solberg mener det blir en viktig oppgave å kvalitetssikre tjenesten til de mest sårbare gruppene.

– Og funksjonshemmede, særlig de som er hørsels- og talehemmede, har en særlig utfordring med å få kommunikasjon i disse dagene. Det er også en av grunnene til at vi nå ha en utstrakt bruk av tegnspråk på tv for eksempel for at man skal kunne lære. Det hjelper selvfølgelig ikke en som er både døv og blind samtidig, medga Solberg.

Ta ordentlig vare på folk

Siv Jensen gjentok imidlertid spørsmålet til statsministeren og viste til at det handler om å sikre helt nødvendig hjelp i menneskers hverdag, her og nå.

Solberg understreket at det i hele systemet, fra Helsedirektoratet via fylkesmennene til kommunene, blir gitt beskjed om at «man må ta ordentlig vare på folk, og at man må sørge for hjelp».

– Det er klart at det er ikke så lett å få en assistent over natten, og da kan det være at familien må stille opp fordi man ikke nødvendigvis har en annen som kan komme. Men at det skal ha noen konsekvens for hva slags assistanse man får fremover, bør være helt unødvendig. Vi skal sørge for å presisere at her må man være fleksibel, sa Solberg.

Kjære leser!

Vi vil gjerne be deg om en liten tjeneste. Handikapnytt.no er et nettsted uten noen form for betalingsmur. Det er fordi vi ønsker å nå ut til flest mulig med vesentlig journalistikk om funksjonshemmedes rettigheter og levekår.
Men det koster penger å lage innholdet, og vi mottar ingen pressestøtte.

Vil du hjelpe oss å finansiere journalistikken som ingen andre enn Handikapnytt lager?
Det kan du gjøre ved å vippse for eksempel 25 kroner til 526030.

Pengene går uavkortet til å lage Handikapnytt. Tusen takk for ditt bidrag.

Hilsen redaksjonen


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.