Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Tove Linnea Brandvik på sørpete gangvei ned fra Galleri Oslo
ENDELIG PÅ JOBB: Tove Linnea Brandvik kom seg til slutt frem til Galleri Oslo, men ikke uten hjelp. Hun våget ikke bli med Handikapnytts fotograf helt frem til der hun sto fast med rullestolen, i frykt for å sette seg fast igjen.

Stoppet av snøen

Uten hjelp fra tilfeldig forbipasserende hadde ikke NHF-leder Tove Linnea Brandvik kommet seg til kontoret eller høring på Stortinget.

Helge Olav Haneseth Ramstad
Publisert 10.01.2025 11:11

Artikkelen er oppdatert 10. januar klokka 18.30 med uttalelser fra miljø- og samferdselsbyråd Marit Vea.

To ganger var det fire hjelpsomme mennesker som sørget for at Tove Linnea Brandvik kom seg dit hun skulle.

Lederen i Norges Handikapforbund, som sitter i elektrisk rullestol, har en leilighet på Grønland, noen hundre meter fra kontoret på Galleri Oslo. Torsdag 9. januar skulle hun gå derfra via kontoret til Stortinget, for å delta på høringen om stortingsmeldingen «En forsterket arbeidslinje – flere i jobb og færre på trygd».

– Da jeg kom ned fra leiligheten og ut på fortauet, var det fylt igjen, så jeg  måtte ut i gata. Det var en god idé helt til jeg kom til Galleri Oslo og ikke kom meg opp på fortauet igjen på grunn av issvuller med glatt snø oppå. Det endte med at fire tilfeldig forbipasserende snille Oslo-borgere kom og løftet meg løs, sånn at jeg kunne komme inn, forteller Tove Linnea Brandvik.

Samme problem fikk samme løsning da hun skulle krysse gata fra Jernbanetorget til Karl Johans gate.

Frykter gjentakelse neste år

Tove Linnea Brandvik minner om at Oslo kommune har vært tydelig på at de har lært av fjoråret.

– I fjor sa de at de skulle prioritere fortauene, og så fikk de det ikke til. I år skulle de i hvert fall prioritere fortau og gangbanen for folk. Men det er akkurat like dårlig i år, og den snøen som er tråkket ned, lar de fryse til is. Det kommer til å vare utover, for det er ingen som er ute og rydder disse områdene nå, sier hun.

– Så det blir vel samme opplegg neste år, hvis ikke noen virkelig tar seg sammen!

Ulike brøyte-rutiner
  • Oslo kommune starter å brøyte når det er kommet 3 centimeter snø.
  • Ellers varierer det når brøytemannskapet kjører ut, fra 5 centimeter i Arendal til 10-20 centimeter i Hammerfest.
  • Oslo skiller mellom prioriterte og andre veier.
  • På Oslo kommunes nettside Brøyting og strøing kan du lese mer om Oslo kommunes rutiner for vinterdrift.

Vil ikke sette livet på pause

Handikapnytt har fått kommentarer på Facebook som også tyder på at ufremkommeligheten og isolasjonen for funksjonshemmede er et tilbakevendende vinterproblem, og ikke bare i Oslo. Noen beskriver også problemet med at HC-parkeringsplasser blir brukt som oppsamlingsplass for snø, og at noen HC-plasser bare er merket i asfalten, slik at merkingen ikke er synlig om vinteren.

Regionstyremedlem Ingrid Njerve i NHF Oslo skriver i et debattinnlegg på nettsiden til TV2 at kommunen må legge til rette for at funksjonshemmede slipper å sette livet på pause i vintermånedene. Hun minner om problemene i Oslo sist vinter og avslutter sitt innlegg slik:

«Det er til alles fordel at vinterberedskap og brøyting fungerer godt i Norge. Brøyter man for funksjonshindrede, brøyter man for alle!»

Byrådens største bekymring

Handikapnytt har sendt disse spørsmålene på epost til Oslo kommunes byråd for miljø og samferdsel:

Har dere klart å følge prinsippet om å prioritere myke trafikanter, eldre og funksjonshemmede?

Hvem sitt ansvar er det når en person i rullestol ikke kommer seg den korte veien hjemmefra til kontoret i Oslo sentrum?

Hvordan er dialogen med funksjonshemmedes organisasjoner nå, om fremkommeligheten i snøen?

Marit Vea svarer slik, via kommunikasjonsavdelingen:

«Jeg har hele tiden sagt at min største bekymring ved stort snøfall er at noen av byens innbyggere risikerer å havne i en slags husarrest, fordi de verken kommer seg ut eller rundt. Arbeidet med å sikre god og trygg fremkommelighet på byens fortau har derfor høy prioritet i kommunen. Samtidig må nødetater, renovasjon og kollektivtrafikk komme frem for at byen skal fungere. Når vær og føre er slik det har vært denne uka så tar det tid å brøyte og rydde unna snø, men målet er at unntakstilstanden skal vare kortest mulig. 

Mange opplever også at det blir ufremkommelig mellom husdøren og den kommunale veien. Jeg oppmuntrer gårdeiere til å ta ansvaret for å brøyte skikkelig på egen grunn, og i boligveier så håper jeg at folk tar seg tid til å hjelpe naboer der de ser at folk sliter med å få snøen unna.

Bymiljøetaten gjør det de kan for å rydde snø og is fra fortauene så raskt som mulig slik at også de med funksjonsnedsettelser kommer seg dit de skal. Etaten har også dialog med ulike organisasjoner. 

Vi så forrige vinter at mannskapene var noe sent ute med å fjerne snø som var lagret rundt omkring. Dette har etaten tatt tak i og følger opp.»

Byrådsavdelingen for miljø og samferdsel legger til at Oslo er en tettbygd by med lite plass til snølagring under kraftige snøfall.  
«Snøens plassering mellom brøyting og snøfjerning vil alltid være til hinder for noen trafikantgrupper. Forholdene vil variere fra sted til sted og gang til gang. Noen steder er fortauene fine og fullt brukbare, mens sykkelfelt er fulle av snø, andre steder har fortauer utfordringer mens veibanen har gode forhold. Det overordnede fokuset på trafikksikkerhet ligger til grunn for kommunens arbeid. Forholdene utbedres forløpende, både for myke trafikanter og kjørende, etter snøfall. Noen steder går dette fort, og andre steder tar det lengre tid fordi rammebetingelsene er ulike», står det i eposten.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.