Nyhetsbrev
Søk

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Store forskjeller i akuttbehandlingen av hjerneslag

(NTB:) Bruk av trombolysebehandling for pasienter med hjerneslag varierer kraftig fra sykehus til sykehus. Uforenlig med likeverdige helsetjenester i landet, sier lege

Ved akutt blodpropp, eller hjerneinfarkt, er det dokumentert at trombolysebehandling gitt tidsnok, reduserer funksjonshemning etter hjerneslag, skriver Dagbladet.

Det finnes flere andre nyttige behandlingsmetoder for hjerneslag, men trombolysebehandlingen er best dokumentert for de mest alvorlige hjerneslagene.

– Hvilken akuttbehandling man får dersom man rammes av hjerneslag, kan ha betydning for resten av livet. Det er mye som står på spill akkurat de første timene, sier leder Anne Hege Aamodt i Norsk nevrologisk forening. Hun er også overlege ved Nevrologisk avdeling på Rikshospitalet.

Hvert år legges 12.000 personer inn på sykehus med akutt hjerneslag i Norge. Men om du får trombolysebehandling, kan avhenge av hvor du behandles.

Ved sykehuset i Mo i Rana fikk kun 5 prosent av relevante pasienter trombolysebehandling, mot 37 prosent ved Haukeland.

Det er de mindre sykehusene i Norge som også ligger lengst unna landsgjennomsnittet i bruken av behandlingen.

– Variasjonen er for stor. Det er ikke forenlig med likeverdige helsetjenester rundt om i landet, sier Aamodt, som ber om både ytterlige kvalitetskrav og desentralisering av behandlingen.

Les også: DENNE APPEN SKAL REDDE LIVET DITT OM DU IKKE KAN GJØRE DEG FORSTÅTT

(©NTB)

03.01.2019 kl. 09:59
Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.