Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

De tre står på gata i Oslo og holder fram en telefon som viser appen.
LIVSVIKTIG SAMARBEID: Karl Fredrik (til venstre) og Kristian Fredrik Nørstenæs samarbeider med Roger Amundsen i Landsforeningen for Slagrammede om både utvikling og lansering av SlagAppen. (Foto: Ivar Kvistum)

Denne appen skal redde livet ditt om du ikke kan gjøre deg forstått

Nå kan du få en egen app på telefonen som er skapt for å redde livet ditt dersom du skulle få slag og miste taleevnen. Mannen bak ideen har selv erfart hva som står på spill.

Ivar Kvistum
Publisert 20.09.2018 07:00

Heldigvis! Det var ikke et nytt hjerneslag. Ikke denne gangen. Det var bare armen som hadde sovnet.

Men likevel, der Karl Fredrik Nørstenæs satt hjemme i leiligheten sin på Aker Brygge i Oslo og pustet lettet ut, begynte han å tenke:

– Hva om det hadde vært et nytt slag? Da ville det vært stor sannsynlighet for at jeg ikke ville klare å snakke så jeg kunne gjort meg forstått om jeg ringte nødnummeret. Og hvordan skulle jeg fått forklart hvordan ambulansefolkene skulle ta seg inn i leiligheten min, forteller han til Handikapnytt.

Det var nemlig det som hadde skjedd bare et par år tidligere, da Karl Fredrik fikk sitt første hjerneslag, 56 år gammel.

Han satt som vanlig på stamkafeen sin og spiste frokost, og var helt uforberedt på det som rammet ham.

Heldigvis skjønte personalet at noe var galt. De tilkalte kjæresten hans som hjalp ham til lege. 30 sekunder senere ble ambulansen tilkalt.

Derfra bar det rett til Ullevål sykehus.

Alarm uten å snakke

Ideen som Karl Fredrik Nørstenæs fikk da han fryktet at det samme var i ferd med å skje igjen, var en app på mobilen som med ett tastetrykk ikke bare setter deg i forbindelse med en alarmsentral, men som også kan fungere om du har mistet taleevnen.

Hvordan?

Jo, ved at de medisinsk sakkyndige i som mottar alarmen, kan åpne kameraet på mobilen din slik at de kan se deg og vurdere tilstanden din selv om du ikke er i stand til å snakke.

Appen er dessuten sammenkoblet med GPS-data som gir nøyaktig informasjon om hvor du befinner deg.

Den har dessuten mulighet til å legge inn viktig informasjon om deg selv: om du bruker medisiner, tidligere sykehistorie; kanskje har du hatt slag før, kontaktinformasjon til pårørende og så videre.

Klar for lansering

– Jo mer du legger inn, desto mer vet de som skal hjelpe deg, sier Kristian Fredrik Nørstenæs.

Han er sønnen til Karl Fredrik og den som plukket opp farens idé og satte seg fore å sette den ut i livet, gjennom selskapet Slag AS.

Nærbilde av mobiltelefon med Appen åpen.

LIVREDDER: Når du trykker på den røde knappen, vil personell hos Falck kunne åpne kameraet i mobilen din og vurdere tilstanden din. Dette kan være livreddende om du ikke kan snakke, mener gründerne bak nyskapningen. (Foto: Ivar Kvistum)

– Jeg begynte å trekke i noen tråder. Jeg har et ganske stort nettverk som kunne hjelpe meg. Hele 2017 brukte vi på å utvikle appen og få på plass de nødvendige avtalene, forteller han.

To år etter at ideen ble født, var SlagAppen klar for lansering i mai.

Varsler ved minste mistanke

Det er inngått enn samarbeidsavtale med det private redningsselskapet Falck som tar imot anropene som kommer via SlagAppen.

– Hos Falck sitter skolert helsepersonell som har god oversikt over slagsymptomer. Ved minste mistanke blir Akuttmedisinsk Kommunikasjonssentral varslet, forteller Nørstenæs.

– Vil det ikke kunne skape forsinkelser at det er ett ledd ekstra mellom deg og nødetatene?

– Det er ett ledd, ja. Men dette leddet er ditt talerør som viderebringer informasjon om deg som du selv ikke er i stand til å kommunisere der og da. Falck vil også være en sil for falske alarmer og dermed gjøre AMKs jobb enklere, sier Nørstenæs.

Siden kameraet på telefonen aktiveres, blir det også lettere å vurdere om det dreier seg om en falsk alarm. For eksempel et barn som leker med pappas telefon og åpner appen ved et uhell.

Drifter av egen lomme

SlagAppen kan lastes ned gratis til både Android- og Apple-telefoner. Den er gratis å bruke, og foreløpig er det ingen som tjener penger på nyskapningen.

– Vi startet med dette fordi vi hadde lyst og drifter det foreløpig fra egen lomme. Etter hvert er vi interessert i å komme i kontakt med noen som kan bidra med støtte, for eksempel Helsedirektoratet. Men først må vi se om dette er et produkt folk ønsker, sier Kristian Fredrik Nørstenæs.

Han legger til at det også er et mål med SlagAppen å spre kunnskap om symptomer på slag og bevisstgjøre folk om hvordan man skal oppdage et slag og hvordan man skal handle i et slagtilfelle. 

Livreddende potensial

Landsforeningen for Slagrammede (LFS) er en sentral samarbeidspartner for gründerne, både under utviklingen av appen og når den nå skal lanseres så stort og bredt som mulig. Først i Norge, og så forhåpentlig i Sverige og Danmark.

LFS er en landsforening tilsluttet Norges Handikapforbund.

Da foreningens leder Roger Amundsen ble presentert for planene første gang, tente han straks på ideen. Han så hvilket livreddende potensial den har.

Amundsen har sett så altfor mange ganger hvor ufattelig kritisk det er å komme tidlig til behandling når man har fått slag, og hvor vanskelig det kan være å slå alarm når man har mistet taleevnen.

– Og det skjer med 90 prosent av alle som får slag, forklarer Roger Amundsen.

God mottakelse

Mottakelsen så langt har vært svært positiv, forteller Amundsen:

– Blant annet hadde vi stand på Arendalsuka. Det gikk over all forventning. Hver dag var det 150 til 175 personer som lastet den ned. En dråpe i havet, selvfølgelig, men det er mye til å være et slikt arrangement alene. Folk sa at dette var et strålende og helt unikt produkt, sier LFS-lederen engasjert.

I midten av september hadde om lag 5000 personer lastet ned SlagAppen. Og da var lanseringen bare så vidt i gang.

Det er naturlig å sammenlikne SlagAppen med Appen Hjelp 113 fra Norsk Luftambulanse. Også den gir informasjon om hvor du befinner deg når du ber om hjelp.

– Men den viktige forskjellen er aktiveringen av kameraet, og at du kan legge inn viktig informasjon om deg selv, sier Roger Amundsen.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!

Har allerede reddet liv

Selv om produktet heter SlagAppen, vil du kunne bruke den til å slå alarm uansett hva som feiler deg eller hvilken tilstand du er i.

– Jeg vil jo tro at 70 til 80 prosent av alle som rammes av slag, ikke engang vet hva som har skjedd med dem, bemerker Amundsen.

Så er jo spørsmålet: Et snaut halvår etter lansering, har SlagAppen vært i bruk på alvor?

– Ja, faktisk. Det var et nødanrop i sommer fra en som hadde fått hjerneslag. Ambulanse ble sendt, og personen fikk veldig rask hjelp etter å ha trykket på knappen, forteller Kristian Fredrik Nørstenæs.

Også denne gangen gikk det bra.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.