Nyhetsbrev
Søk

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Karin Andersen ved skrivebordet på kontoret sitt.
SAKKER AKTERUT: Fattige sakker akterut selv med regjeringens varslede økning i bostøtten, mener Karin Andersen i SV. (Arkivfoto: Ivar Kvistum)

SV-Karin: – Regjeringens bostøtte-økning er bare småpenger

Regjeringen øker bostøtten med 66 millioner kroner i budsjettet. Småpenger, sier Karin Andersen i SV.

Av Handikapnytt
Publisert 11.05.2019 13:12

(NTB:) Regjeringen øker nivået for bostøtten i revidert nasjonalbudsjett. Dermed kommer 1.100 nye husstander inn i ordningen.

I 2018 var det om lag 180.000 norske husholdninger som fikk bostøtte. Det nye boutgiftstaket vil tre i kraft fra 1. juli, og de 66 millioner kronene gjelder for resten av 2019.

Det innebærer at 18.000 husstander vil få økt bostøtte. Ifølge regjeringens beregninger kan økningen bli på opptil 8.000 kroner i året for enkelte.

– Bostøtten er en treffsikker ordning som hjelper familier med svært lave inntekter til å håndtere boutgiftene sine bedre. Jeg er derfor glad for at vi nå styrker bostøtten for å bedre boforholdene for barn, sier kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H).

Det er fortsatt ikke tilstrekkelig for mange, viser Husbankens årsrapport for 2018.

– Småpenger

SV mener regjeringens økning på 66 millioner kroner i det reviderte nasjonalbudsjettet er småpenger fordi det har blitt dyrere å bo de siste årene.

I 2018 var det om lag 180.000 norske husholdninger som fikk bostøtte. Det nye boutgiftstaket vil tre i kraft fra 1. juli, og innebærer at 18.000 husstander vil få økt bostøtte. Ifølge regjeringens beregninger kan økningen bli på opptil 8.000 kroner i året for enkelte.

– Bostøtten må gis et skikkelig løft slik SV foreslår. Småpenger hjelper lite når 35 000 færre får bostøtte enn før og det har blitt så mye dyrere å bo de siste åra, sier leder for Stortingets kommunal- og forvaltningskomité Karin Andersen til NTB.

Småpenger hjelper lite når 35 000 færre får bostøtte enn før og det har blitt så mye dyrere å bo de siste åra.

Sakker akterut

SV mener de fattige sakker akterut i inntekt når boligutgiftene stiger.

– De som får bostøtte har i snitt 131 000 som husholdningsinntekt og boutgiftene tar nesten hele inntekten. Nye uføre får for eksempel ikke bostøtte og mange syke og trygdede har mistet bostøtte, sier Andersen.

Glad for økningen

Også Husbankens årsrapport for 2018 viser at økningen ikke er tilstrekkelig for mange, mens leieboerforeningen uttalte til TV 2 fredag at de stiller seg positive til økningen.

– Dette er fattige mennesker som får bostøtte og hver hundrelapp for dem gjør en stor forskjell, leder Lars Aasen i Leieboerforeningen.

I analysen fremgår det at bostøtten for en enslig, med pensjon på 16.000 kroner i måneden og 7.000 kroner i husleie, måtte økes med 1.500 kroner i måneden dersom målet er å holde boutgiftene under 25 prosent av inntekten.

Flere organisasjoner har gått sammen om å kreve mer i bostøtte. Les mer her: GÅR SAMMEN FOR Å STYRKE BOSTØTTEN

Økningen som er varslet nå, vil i beste fall gi en økt støtte på opp til 666 kroner i måneden. Likevel er leieboerforeningen glad på vegne av leieboere som er avhengig av offentlig støtte.

– Dette er fattige mennesker som får bostøtte og hver hundrelapp for dem gjør en stor forskjell, leder Lars Aasen i Leieboerforeningen til TV 2.

(©NTB)


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.