Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Portrettfoto av Kirsti Bergstø.
SKAPER USIKKERHET: SVs nestleder Kirsti Bergstø sier hun har fått mange henvendelser fra folk som frykter utslagene av at fribeløpet kan bli kuttet. (Arkivfoto: Ivar Kvistum)

SV-nestleder: Det kan ikke være slik at folk taper penger på å jobbe og delta

Å reversere kutt i fribeløpet for uføretrygdede er en prioritert sak i forhandlingene om statsbudsjettet, sier SVs nestleder Kirsti Bergstø.

Ivar Kvistum
Publisert 15.11.2021 20:59

Uføretrygdede har fått brev fra Nav der de varsles om at fribeløpet på 0,4 G bortfaller neste år, dersom et forslag i Solberg-regjeringens statsbudsjett blir vedtatt.  En ny ordning varsles i stedet der det er halv reduksjon for inntekter opp til 1,2 G.

Den nye regjeringen endret ikke dette punktet i sitt framlegg, og nå har regjeringspartiene gått i forhandlinger med SV om å sikre flertall for neste års statsbudsjett.

Viktig å reversere

– Det var skuffende at dette ikke ble rettet opp i tilleggsproposisjonen, skriver SVs nestleder og stortingsrepresentant Kirsti Bergstø i en e-post til Handikapnytt.

Det var skuffende at dette ikke ble rettet opp i tilleggsproposisjonen.

Å reversere kuttet i fribeløpet er et prioritert punkt for SV under forhandlingene, forsikrer hun.

– I vårt alternative statsbudsjett har SV prioritert å reversere kuttet i fribeløpet til uføre. Nå går vi inn i forhandlingene med Ap/Sp med våre prioriteringer, skriver Bergstø.

Må droppe verv

Kuttet i fribeløpet innebærer at uføretrygdede som tjener inntil 42 000 kroner i året på for eksempel styreverv eller brukermedvirkning, heretter vil få redusert trygdeytelsene fra første krone.

I Handikapnytt sier brukerrepresentant og NHF-tillitsvalgt Ragnhild Skovly Hartviksen at det vil tvinge henne til å revurdere hvilke oppgaver hun tar på seg.

Les mer: FRIBELØP I UFØRETRYGDEN KAN FORSVINNE – TAPER 12 000 KRONER I ÅRET

Fått mange henvendelser

Slik kan vi ikke ha det, mener Kirsti Bergstø, som også er leder i Stortingets arbeids- og sosialkomite:

– Det skal ikke være sånn at folk ikke våger å arbeide eller delta i verv i frykt for å tape økonomisk på det. Jeg har fått henvendelser fra mange som er bekymra for konsekvensene av dette kuttet, skriver hun til Handikapnytt.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!

 


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.