Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Audun Lysbakken smiler mot Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum under pressekonferansen i Stortinget.
REVERSERT: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) , finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp)og Audun Lysbakken (Sv) under en pressekonferanse i Vandrehallen på Stortinget etter at partiene har kommet til enighet i forhandlingene om Statsbudsjettet. (Foto: Annika Byrde, NTB)

SV stanset fribeløp-kuttet

En tydelig stolt SV-leder Audun Lysbakken kunngjorde at det ikke blir noe kutt i fribeløpet i uføretrygden likevel.

Ivar Kvistum
Publisert 29.11.2021 17:48

De siste ukene har regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet forhandlet med SV i Stortinget om å sikre flertall for neste års statsbudsjett.

Blant sakene som har fått mye oppmerksomhet – og massiv kritikk – er forslaget som opprinnelig ble fremmet av Erna Solbergs mannskap om kutt i fribeløpet i uføretrygden.

Dette ville innebære at trygdeytelsene ville bli avkortet fra første krone du tjener utenom. I dag går grensen ved 0,4 G (folkegtrygdens grunnbeløp), cirka 42 000 kroner.

Og slik vil det også bli neste år, etter at SV, Ap og Sp var enige om budsjettet.

Tannkrem tilbake på tuben

SV-leder Audun Lysbakken var tydelig fornøyd og stolt da han erklærte at en rekke av Solberg-regjeringens «usosiale kutt» var reversert, altså stanset.

Det gjelder blant annet fribeløpet i uføretrygden, brillestøtten til barn og barnetillegget for uføretrygdede foreldre.

– Høyresiden satset kanskje på at det ikke ville være mulig å reversere disse kuttene, å få tannkremen tilbake i tuben. Men vi har fått veldig mye tannkrem inn i tuben igjen, sa Lysbakken på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

I funksjonshemmedes organisasjoner var kritikken hard i fribeløp-saken. Mange påpekte at man fjernet motivasjon for å jobbe det man kan og at folk med dårlig råd ville få enda dårligere råd.

Dessuten ble det påpekt at det ville bli vanskeligere å få folk til å ta honorerte verv i organisasjonslivet og som brukerrepresentanter i statlig og kommunal virksomhet.

Les mer: FRIBELØP I UFØRETRYGDEN KAN FORSVINNE – TAPER 12 000 KRONER I ÅRET

***

I en tidligere utgave av saken kom vi i skade for å bruke feil etternavn på SV-leder Audun Lysbakken. Rettet 30.11.2021 kl. 15.10.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende oss for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «støtte til Handikapnytt».

Pengene går uavkortet til å lage Handikapnytt. Din støtte gjør det mulig for oss å fortsette arbeidet. Tusen takk for ditt bidrag.

Hilsen oss i redaksjonen


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.