Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Coronavirus Vaccination concept. Adhesive bandage on man arm after vaccine injection. Covid-19 immunization program. Prevention, treatment and protection from coronavirus

Svensk BPA-selskap vil si opp uvaksinerte assistenter

Vil du fortsatt jobbe i svenske Lystra Assistans, må du være koronavaksinert – dersom den enkelte BPA-arbeidsleder krever det.

Handikapnytt
Publisert 05.01.2022 11:04

(NTB-TT-Handikapnytt:) Det svenske selskapet Lystra, som tilbyr brukerstyrt personlig assistanse (BPA), varsler at de vil si opp assistenter som ikke vaksinerer seg mot covid-19, hvis den enkelte kunde krever det.

– Er man ikke vaksinert, kommer ens nærmeste leder til å opprette en handlingsplan for en tre måneder lang periode. Der ser vi helst at individet vaksinerer seg, ellers er det risiko for omplassering eller i verste fall avskjedigelse.

Det sier selskapets HR-sjef Jesper Gullstrand til Sveriges Radio Ekot.

Fagforeningskritikk

Gullstrand anslår at rundt 20 ansatte risikerer å miste jobben om de ikke vaksinerer seg.

Vaksinekravet gjelder for både assistenter og ansatte i administrative stillinger.

– Det er rart å lage en kollektiv oppsigelsessituasjon når det er enkelte arbeidstakere saken dreier seg om. Det høres ikke så gjennomtenkt ut, sier Lars-Sture Johansson i fagforbundet Kommunal til Sveriges Radio.

Selvbestemmelse ligger fast

Men om assistenter og andre ansatte ikke får noe valg om de vil fortsette som ansatte Lystra, ligger prinsippet om den enkelte vedtakseier fast.

I en pressemelding på Lystras nettsider understreker selskapet at kundene – altså funksjonshemmede med BPA-vedtak – selv har frihet til å bestemme hvem assistansen utføres av og om de skal være . 

– Uten den friheten til å velge faller hele hele konseptet om kundens selvbestemmelse. Men samtidig herjer en pandemi som Sverige og resten av verden forsøker å tilpasse seg. I vår bransje står én ting fast, og det er kundens selvbestemmelsesrett. Våre kunder kan altså stille vaksinasjon som krav eller ikke. Det er kundens behov og selvbestemmelse som til syvende og sist avgjør.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.