Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Portrettfoto av Rasmus Isaksson
ALVORLIG ANGREP: Fordbundsleder Rasmus Isaksson i det svenske handikapforbundet DHR mener forslaget om assistansekutt truer funksjonshemmedes menneskerettigheter. (Foto DHR)

Svensk utvalg foreslår å ta assistansen fra alle barn og gamle

Det kan gå mot kraftige innstramninger i retten til brukerstyrt personlig assistanse (BPA) i Sverige.

Ivar Kvistum
Publisert 18.02.2018 15:39

Et regjeringsoppnevnt utvalg skal komme til å foreslå at barn under 12 år og eldre over 80 år skal miste retten til assistanse. Disse skal i stedet fortrinnsvis bare få hjelp i hjemmet.

Det er SVT Nyheter som melder dette. Nyhetskanalen hevder å ha fått tilgang til utvalgets anbefalinger før de offisielt blir lagt fram.

Utvalget, ledet av Gunilla Malmborg, har fått i oppdrag å gjennomgå loven som i svenskene forkorter til LSS: «Lagen om stöd och service til vissa funktionshindrade».

Ifølge SVT inneholder forslaget fra utvalget kraftige innstramninger i retten til BPA. Uansett type og omfang av funksjonsnedsettelse vil barn under 12 år miste all rett til BPA.

Ingen assistanse utenfor hjemmet

I stedet foreslås det å innføre to nye ordninger. Den ene retter seg mot barn med psykisk utviklingshemning som har en utagerende adferd. De skal få hjelp med overvåkning slik at de ikke skader seg selv.

Den andre retter seg mot barn med sterke fysiske funksjonsnedsettelser og stort assistansebehov hele døgnet. De skal ifølge forslaget bare få hjelp i hjemmet.

Dette innebærer kraftige innskrenkninger for barns muligheter til å delta i aktiviteter utenfor hjemmet, dersom forslagene blir satt ut i livet.

Eldre som har hatt BPA, vil ifølge forslaget miste ordningen når de fyller 80. Deretter skal de i stedet få bistand fra kommunenes eldreomsorg.

Truer menneskerettighetene

Det svenske handikapforbundet DHR (Delaktighet Handlingskraft Rörelsesfrihet) protesterer kraftig og mener at forslaget fra LSS-utredningen representerer et alvorlig brudd på menneskerettighetene, dersom lekkasjene skulle vise seg å stemme.

– Om utredningens forslag blir virkelighet er det et alvorlig tilbakeslag for alle som bruker BPA. Dette er en krenkelse av deres menneskerettigheter, uttaler forbundsleder Rasmus Isaksson.

Fullstendig ødeleggende

Også RBU – Riksförbundet för rörelseshindrade barn och ungdomar  protesterer kraftig.

– Det er fullstendig ødeleggende om denne utredningen blir virkelighet, særlig for disse familiene som allerede har det veldig tøft, sier organisasjonens leder Maria Persdotter til SVT.

Kostnader eksploderer

Bakgrunnen for at myndighetene i Sverige har rettet søkelyset mot landets BPA-ordning, er en eksplosiv kostnadsvekst knyttet til ordningen.

Ifølge tall fra SVT kostet ordningen 830 millioner svenske kroner i oktober 2002. Samme måned i 2015 var prisen 2,5 milliarder kroner.

Den viktigste årsaken til kostnadsveksten skal være at brukerne av ordningen får innvilget stadig høyere timetall.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.