Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Detaljbild av person som dytter en rullestol
STOR YRKESGRUPPE: Personlig assistent for funksjonshemmede er blant Sveriges største yrkesgrupper. Nå skal de få et løft. (Illustrasjonsfoto: Shutterstock, NTB Scanpix)

Sverige: Personlige assistenter trenger bedre arbeidsvilkår

Over 100 000 personer arbeider som personlig assistent for funksjonshemmede i Sverige. Mange av dem har for dårlige arbeidsvilkår, viser en ny rapport.

Ivar Kvistum
Publisert 15.01.2020 21:19

– Personlige assistenter er en av Sveriges største yrkesgrupper, og de gjør en makeløs innsats for samfunnet.

Det sier Sveriges sosialminister Lena Hallengren i en pressemelding, i anledning overrekkelsen av en utredning om yrket personlig assistent.

– Det er viktig at alle som jobber i dette yrket skal ha gode arbeidsvilkår, påpeker ministeren videre.

Kompetanse, støtte og gode vilkår

Utredningen viser nemlig at arbeidsforholdene til assistentene i Sverige trenger å forbedres, påpeker lederen av utredningsarbeidet, Lars Lööw.

– Det er først og fremst assistentenes arbeidsgiver som er ansvarlig for sine ansattes arbeidsvilkår, men regjeringen må likevel se til at det er muligheter for at arbeidsgiverne har rom for å gi sine assistenter kompetanseutvikling, støtte og gode vilkår, sier han.

Trives i jobben

De aller fleste av de de over 100 000 personlige assistentene i Sverige sier de trives i jobben og at de gjerne anbefaler yrket til andre.

Men ifølge utredningen finnes tre likevel tre hovedutfordringer som må løses:

  • Behovet for tryggere ansettelsesvikår.
  • Utvikling av arbeidsmiljøet.
  • For mye usikkerhet knyttet til arbeidsoppgaver.

Tilsyn

Utredningen som ble overlevert den svenske sosialministeren inneholde flere konkrete forslag. Blant annet mener man regjeringen må lage et nasjonalt utdannings- og kunnskapsmateriell som for dem som skal inn i yrket.

Det foreslås også en mer ordnet tilsynsordning og bedre avtaleverk for ansatte.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.