Nyhetsbrev
Søk

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Portrettbilder av Mari Storstein og Sunniva Ørstavik.
DETTE ER LIKESTILLING: Filmskaper Mari Storstein (til venstre) og Handikapforbundets generalsekretær Sunniva Ørstavik skal snakke om likestilling for funksjonshemmede på Kristelig Folkepartis største samling for medlemmer. (Arkivfoto: Ivar Kvistum)

Tar KrF i skole om likestilling

Det holder ikke å si at alle mennesker er like mye verdt, hvis du ikke samtidig gir dem tilgang til de samme godene. Det er budskapet når generalsekretær Sunniva Ørstavik i Handikapforbundet og dokumentarfilmskaper Mari Storstein holder innlegg på KrFs landskonferanse til helgen.

Av Bjørnhild Fjeld
Publisert 24.01.2019 06:00

Mari Storstein og Sunniva Ørstavik ønsker å utfordre KrF til å ta likestilling av funksjonshemmede mer på alvor.

Partiet gikk inn i regjeringen med en likeverdsreform for funksjonshemmede som en sentral hjertesak.

– Likeverd er noe som høres koselig ut, men er helt uforpliktende. Likestillingspolitikk har en kostnad; det krever at du gjør noe konkret, mener Ørstavik.

Søndag får de to tilgang på en svært sentral talerstol i det nyslåtte regjeringspartiet.

Landskonferansen er den største årlige samlingen i KrF, og den er åpen for alle medlemmer.

Positiv til departementsskifte

Storstein og Ørstavik synes det er positivt at likestilling nå er kommet inn under kulturminister Trine Skei Grandes departement.

– Jeg var til stede på pressekonferansen og hørte på Trine Skei Grande tidligere i dag, og jeg synes det virker som hun tar likestilling av funksjonshemmede mer på alvor enn det som er blitt gjort tidligere, sier Mari Storstein.

Hun har laget flere dokumentarfilmer om personer med nedsatt funksjonsevne og ble blant annet belønnet med Gullruten for serien «Søsken», som handler om familier med funksjonshemmede barn. Storstein er selv rullestolbruker.

Les mer om serien her: – FANTASTISK Å VINNE SAMMEN MED DENN FLOTTE GJENGEN

Det verste du kan gjøre

Ørstavik legger til at hun vært bekymret for at funksjonshemmedes rettigheter skulle bli liggende igjen i helse- og sosialfeltet, når vi nå får en likeverdsreform.

– Likestilling av funksjonshemmede handler ikke om å gi omsorg til hvert enkelt individ, men å se på mennesker med funksjonsnedsettelser som en diskriminert gruppe. Det verste du kan gjøre er å ta fra folk frihet og begrunne det i omsorg, sier hun.

Viktig BPA-endring

Det at det står i regjeringsplattformen at BPA-ordningen skal være et verktøy for likestilling og ikke et helse- og omsorgstilbud, er et godt skritt i riktig retning, mener de to.

Ordningen skal ikke bare dekke de basale behov for mat og toalettbesøk, men gjøre det lettere for mennesker med funksjonsnedsettelser å kunne leve som andre – med frihet til å gjøre det de ønsker.

– KrF snakker veldig mye om barn med spesielle behov. Hva er egentlig spesielt med funksjonshemmedes behov?

Åpne øyne

Ørstavik drar en parallell til synet enkelte i KrF har på homofile: De er like mye verdt, men de skal ikke ha de samme rettighetene til å gifte seg, for eksempel.

– Hvis de skal ha eierskap til likeverdsbegrepet, må de også gi likestilling.

Storstein og Ørstavik håper at de ved å holde innlegg for KrFs landskonferanse kan åpne noen øyne for hvordan samfunnet ser på funksjonshemmede.

Konferansen arrangeres på Gardermoen.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.