Nyhetsbrev
Søk

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Telenor vil ha flere bedrifter på banen

Av: Ivar Kvistum Foto: Ivar Kvistum
Publisert 27.08.2013 12:39

Telenor er lei av bare å bli beundret for inkluderingstiltakene sine. Nå ber selskapet likestillingsminister Inga Marte Thorkildsen om å påvirke andre bedrifter til å ta praktisk ansvar for større mangfold.

Det var en tydelig interessert og lyttende barne-, likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen som tirsdag 21. mai besøkte Telenor hovedkontor for å gjøre seg kjent med bedriftens to inkluderingsprogrammer: Telenor Open Mind og Telenor Integration.

Førstnevnte retter seg mot personer med nedsatt funksjonsevne, mens det andre skal være en dør inn til arbeidslivet for personer med minoritetsbakgrunn. I begge tilfeller handler det om å ta tak i personer som har problemer på arbeidsmarkedet til tross for høye kvalifikasjoner.

Telenor Integration ble startet i 2010, mens Open Mind har historie helt tilbake til 1996. Siden den gang har 200 personer vært innom programmet. 75 prosent av dem har kommet i jobb, både i og utenfor Telenor.

Bruk pådriverrollen

Men selv om suksesshistorien fortsatt kan lokke statsråder til Telenor-hovedkvarteret på Fornebu, har ikke næringslivet stått i kø for å kopiere tiltaket.

– Jeg er forbløffet over at vi fortsatt er så alene om å holde på med dette. Alle beundrer oss for Open Mind. Jeg skulle ønske vi ikke bare ble beundret, men at også andre bedrifter kunne gå fra ord til handling og gjøre noe selv, sa HR-direktør Thor-Phillip Hauge i Telenor Norge til statsråd Inga Marte Thorkildsen.

Han oppfordret henne til å bruke sin pådriverrolle som barne-, likestillings- og inkluderingsminister for å få flere til å gjøre noe aktivt:

– Når du møter ledere for andre store bedrifter, kan du spørre dem om hva de gjør for inkludering og mangfold, oppfordret Hauge.

HR-direktøren var nøye med å påpeke at Open Mind- og Integration-programmene ikke handler om veldedighet.

– For oss er dette en vinn-vinn-situasjon ved at vi får tilgang på verdifull kompetanse som andre virksomheter sier aktivt nei takk til.

Trengte springbrett

En av de kompetente programdeltakerne som Inga Marte Thorkildsen fikk møte, var Alexander Hoset. 23-åringen, som har CP og bruker rullestol, kom rett fra høgskolen NITH med en bachelorgrad i informasjonsteknologi.

– Mens alle medstudentene mine fikk seg jobb, ble jeg svært sjelden innkalt til intervju på de samme jobbene. Jeg skjønte at jeg trengte et springbrett. Og da tenkte jeg stort og satset på Telenor, fortalte Alexander Hoset til statsråd Thorkildsen.

Nå er han snart ferdig med praksisperioden på 21 måneder. Hva som venter, er ennå usikkert.

– Jeg vet at jeg har gjort en ordentlig jobb, bidratt med det som forventes av meg og vel så det. Men akkurat nå har Telenor ansettelsesstopp, så kanskje må jeg se på andre muligheter. Uansett er det verdifullt å kunne søke jobber som Open Mind-deltaker.

Det må lønne seg

Ingrid Ihme er direktør i Telenor Open Mind. Hun hadde to konkrete oppfordringer til statsråden:

Sørg for at det lønner seg økonomisk å ha en praksisplass sammenliknet med ikke å jobbe. Og sørg for at deltakerne på Telenor Integration får praksisplasser med lang nok varighet til at de får forutsigbarhet og kontinuitet. I dag er hver periode på tre måneder.

– Det beste hadde vært om de kunne hatt minst ett års sammenhengende praksis, sa Ihme.

Deltakerne med funksjonsnedsettelser i Open Mind-programmet, har på sin side inntil to års praksis i sammenheng.

– Konkrete oppfordringer er bra, sa Inga Marte Thorkildsen, som lovte å ta problemstillingen opp med arbeidsminister Anniken Huitfeldt.

Barne-, likestillings- og inkluderingsministeren berømmet Telenor for satsingen på Open Mind og Integration.

– Det er veldig inspirerende å være her, ikke minst fordi dere har så gode resultater å vise til, sa hun.

LES OGSÅ: FORDI DET ANGÅR ALLE – HANDIKAPNYTTS INTERVJU MED INGA MARTE THORKILDSEN


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.