Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Portrett av Mimmi Kvisvik
BEKYMRET: Mimmi Kvisvik er forbundsleder i Fellesorganisasjonen. Hun etterlyser et krafttak for å ruste opp velferdstjenester som flyktningene fra Ukraina vil trenge. (Foto: FO)

– Velferdstjenesten må rustes opp for å bistå flyktningene

Norske sosialarbeidere forbereder seg på et krafttak for ukrainske flyktninger.

Handikapnytt
Publisert 24.03.2022 11:46

Fellesorganisasjonen (FO)  – et LO-forbund som organiserer barnevernspedagoger, sosionomer, vernepleiere og velferdsvitere – har bevilget 350 000 kroner til solidaritetsarbeid i Ukraina, særlig for å bistå særlig sårbare grupper.

– Sosialarbeidere er utdannet til å se andres utfordringer og jobber spesielt med barn i sårbare situasjoner, personer med funksjonshindringer og de som lever i utenforskap, sier FOs forbundsleder Mimmi Kvisvik i en pressemelding.

Få folk ut av krigssonen

Hun viser blant annet til at 100 000 barn i Ukraina kan være overlatt til seg selv, og at over halvparten av dem har alvorlige funksjonsnedsettelser.

– Mange av medlemmene våre gjør seg nå klare til å ta imot flyktningfamilier som kommer. Nå jobber kollegaene våre i nabolandene med å få mennesker ut av krigssonene og vi vet at flere FO-medlemmer og sosialarbeiderkollegaer har reist for å hjelpe lokalt, sier hun.

FO setter årlig av 1 prosent av den innkommede medlemskontingenten til solidaritetsarbeid. Arbeidsutvalget bevilget kr. 65 000 til den internasjonale fagforeningsunionen (ITUC), Norges Røde Kors og SOS barnebyers arbeid i Ukraina 2. mars.

Etterlyser aktiv sosialpolitikk

Kvisvik er glad for engasjementet det norske folk og politikere har vist, men savner aktiv politikk for å ruste helse-, sosial og velferdstjenestene til å møte flyktningene som kommer.

FO mener at Norge må være bedre forberedt til å gi dem hjelp.

– I flere år har ansatte i barnevernet varslet om få ansatte, pandemien avslørte alvorlig vernepleiermangel og Nav var ikke rustet til å håndtere en plutselig økning i antall saker. Når ukrainske familier kommer til Norge, vil de trenge hjelp fra det offentlige. Jeg er redd vi ikke er godt nok forberedt. Over hele landet står sosialarbeidere klare for å ta sin del av ansvaret, men de trenger flere kollegaer og tid til å gjøre jobben, sier FO-lederen.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.