Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Vil droppe tilgjengeligheten

Av: Ivar Kvistum
Publisert 04.08.2014 09:34

Bare hver femte leilighet i nye boligprosjekter skal måtte bygges tilgjengelig for rullestolbrukere, krever Huseiernes Landsforbund.

Huseiernes Landsforbund (HL) er en landsomfattende interesseorganisasjon for eiere av hus, leiligheter, sameier, borettslag og gårdeiere. På landsmøtet i sommer vedtok organisasjonen sitt nye arbeidsprogram for perioden fra 2014 til 2017. Blant de boligpolitiske sakene som HL vil arbeide for, er en kraftig oppmykning av kravene om å bygge tilgjengelige boliger.

I programmet heter det at … «det offentlige ikke skal kunne kreve at mer enn 20 prosent av boligene med tilhørende fellesareal i et prosjekt skal ha universell utforming».

Klikk her for å lese Huseiernes Landsforbunds arbeidsprogram (ekstern lenke).

HL-direktør Peter Batta bekrefter overfor Handikapnytt at organisasjonen med «universell utforming» sikter til det som sammenfattes i begrepet «tilgjengelighet» i dagens byggeforskrifter, det såkalte TEK 10. Dette regelverket fastslår blant annet at det skal være adkomst for rullestoler i alle boenheter i bygninger der det er krav om heis, eller dersom hovedfunksjonene ligger på inngangsplanet.

Må få ned prisene

Dermed går Huseiernes Landsforbund mye lenger i sitt ønske om å liberalisere byggeforskriftene enn hva regjeringen selv legger opp til i et forslag som nylig er sendt på høring. Kommunal- og moderniseringsdepartementet vil – som ett mulig alternativ – endre reglene til å kreve at bare halvparten av boenhetene på 50 kvadratmeter eller mindre bygges i tråd med tilgjengelighetskravene, mens reglene skal gjelde for alle enheter, som i dag, for alle boliger over 50 kvadratmeter.

LES OGSÅ: – SNUSIRKLENE ER IKKE HELLIGE

– Vi er nødt til å gjøre noe for å få ned prisene av hensyn til enslige og til unge som prøver å etablere seg på boligmarkedet, sier administrerende direktør Peter Batta til Handikapnytt.

Stolte på utbyggerne

Han forteller at Huseiernes Landsforbund inviterte boligutbyggerne Obos, Selvaag og Veidekke til å gi en orientering. Ifølge Batta ble HL-styret forelagt at boligprisen øker med 300 000 kroner i gjennomsnitt per bolig som følge av påleggene til blant annet tilgjengelighet.

– Da havnet vi på den konklusjonen at ikke alle nye boliger bør bygges med den standarden, sier Peter Batta.

Boligbransjens anslag om hvor dyrt det er å bygge tilgjengelig, bestrides av blant andre Norges Handikapforbund. Batta innrømmer overfor Handikapnytt at Huseiernes Landsforbund selv ikke har regnet på tallene, men valgte å stole på det utbyggerne fortalte.

– Vi har ikke kompetanse til å etterprøve disse regnestykkene. For oss virket det logisk, i og med at arealbehovet øker med krav til tilgjengelighet. Hvis ikke blir det mindre plass igjen til stue og soverom, dersom bad og gang krever mer plass. Men kanskje er tallet på prisøkningen noe overdrevet fra utbyggernes side, medgir han.

LES OGSÅ: «RÅFLOTT» TILGJENGELIGHET

Peter Batta mener likevel at poenget ligger fast: Prisen på nye boliger har økt for mye, og noe må gjøres for å få dem ned.

Målrettede tiltak

Huseiernes Landsforbund har samtidig vedtatt å arbeide for at «alle skal kunne disponere en god bolig i et godt miljø», og at «forholdene legges til rette for at flest mulig kan bli boende lenger i egen bolig».

Batta mener at dette åpenbart omfatter rullestolbrukere og andre personer med nedsatt funksjonsevne, men at deres behov må løses på andre måter enn gjennom generelle byggeforskrifter.

– Vi har alltid ment at det er viktigere med målrettede tiltak enn med generelle. Vi kan ikke heve standarden og prisene for alle fordi én gruppe har et bestemt behov, argumenterer Batta.

Han mener at nye flyttemønstre, der mange flere flytter oftere i løpet av livet, tilsier at også mennesker med funksjonsnedsettelser må belage seg på å bytte bolig i takt med skiftende behov.

Tenk på et tall

Når Huseiernes Landsforbund har landet på at myndighetene bare skal kunne kreve at akkurat 20 prosent av boligene bygges tilgjengelig, innrømmer han at akkurat dette prosenttallet ikke er veldig nøye gjennomtenkt, og at det trolig er for lite dersom målet er at en større andel av boligmassen enn i dag skal få en tilgjengelig standard.

– 20 prosent er litt «tenk på et tall» fra vår side. Det kan godt hende at vi de ti neste årene trenger å bygge 50 prosent av boligene med tilgjengelighetsstandard for å få opp andelen, men at nivået deretter bør ligge på rundt 20 prosent. Det avgjørende for vår del er uansett å treffe tiltak som gir rimeligere boliger, sier Batta.

Tenk på et annet tall

– Jeg synes Peter Batta bør tenke på et annet tall enn 20 prosent. 100 prosent for eksempel, repliserer forbundsleder Arne Lein i Norges Handikapforbund når Handikapnytt gjør ham kjent med vedtaket i Huseiernes Landsforbund.

Lein er forundret over at HL ikke har fått med seg at utbyggernes påstander om prisøkning på grunn av tilgjengelighet blir bestridt av andre, uavhengige instanser, blant annet Sintef.

– At en så seriøs aktør som Huseiernes Landsforbund kan velge å tro på én parts utsagn på denne måten, er oppsiktsvekkende. Her har man kjøpt en argumentasjon som egentlig er omstridt. Det er markedsmekanismer og ikke tekniske byggekostnader som driver prisene i været. Prisene øker på grunn av mangelen på boliger i markedet. Da er det viktig å gjøre særlig planarbeidet enklere, hevder Arne Lein.

LES OGSÅ: – VI SLITER MED Å OVERBEVISE

Han oppfordrer Huseiernes Landsforbund til å være med på å diskutere hvordan samfunnet kan legge til rette for best mulig bokvalitet for alle, i stedet for å bygge med færrest mulig kvadratmeter.

– Jeg tror at de og vi langt på vei ønsker det samme: gode boliger til en grei pris.

Portrettbilde av Arne Lein
BOLIGKVALITET: Arne Lein beklager at Huseiernes Landsforbund har kjøpt byggebransjens argumentasjon med hud og hår, i stedet for å bli med på å kjempe for bedre boligkvalitet for alle. (Foto: Geir Dokken, NHF)


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.