Nyhetsbrev
Søk

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Vil ha bedre sparkesykkel-holdninger

De mange el-sparkesyklene på gater og fortau i Oslo og andre store byer har skapt problemer for mange funkjonshemmede. Særlig har det gått ut over synshemmede.

Les mer: BLINDE ANDREA PÅKJØRT ÅTTE GANGER AV ELSPARKESYKLER

Nå vil el-sparkesykkelselskapet VOI ta grep for å gjøre det tryggere å ferdes i byen.

I anledning den hvite stokkens dag, tirsdag 15. oktober, sørger selskapet for å feste klistremerker på noen av el-sparkesyklene. På merket er et en oppfordring om å ta hensyn til blinde og svaksynte.

– Vi vil også benytte denne anledningen til å be folk om å følge våre tre regler for hvordan du tar hensyn til blinde og svaksynte når du bruker el-sparkesykkel, uttaler markedssjef Caroline Hjelm i en pressemelding.

De tre reglene er som følger:

1. Kjør med passende hastighet og hold deg til sykkelfelt
Tilpass farten etter omgivelsene. Kjøring med moderat hastighet gir deg bedre anledning til å ta blinde og synshemmede. Det du også bør huske på er at el-sparkesykler ikke skal kjøres på fortau. I stedet bør du holde deg på sykkelfelt eller nært fortauskanten. Det kan være utfordrende for blinde og synshemmede å legge merke til en el-sparkesykkel på et fortau, da de gir liten eller ingen lyd. Husk også at i gågate eller gatetun må det ikke kjøres fortere enn i gangfart.

2. Parker på en smart måte
Det kan være utfordrende for blinde og svaksynte å oppdage og unngå elektriske sparkesykler som er parkert der de vanligvis går. Elektriske sparkesykler skal parkeres loddrett, slik at de ikke er i veien for fotgjengere, og de må ikke utgjøre unødig hinder eller ulempe. Hvis du kommer over en el-sparkesykkel som ligger på bakken, kan du plukke den opp og parkere den på riktig måte. Det tar bare et øyeblikk og gjør det daglige livet enklere for blinde og svaksynte.

3. Bruk ringeklokken
Det kan hende at blinde eller synshemmede ikke hører en elektrisk sparkesykkel som nærmer seg, så du anbefales å bruke ringeklokken. Ikke vær sjenert, sørg for at du ringer i klokken i alle passeringssituasjoner. Dette skal gjøres ganske tidlig, slik at synshemmede har tid til å reagere på at det nærmer seg en elektrisk sparkesykkel.

15.10.2019 kl. 16:26
Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.