Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Tom Atle Steffensen holder skiltet med teksten «The Rolling Chef».
DEN RULLENDE KJØKKENSJEFEN: Tom Atle Steffensen markedsfører seg selv som «The Rolling Chef».. Skiltet har han fått spesiallagd, og til daglig henger det utenfor inngangsdøra hjemme i Vågsbygd. (Alle foto: Ivar Kvistum)

Vil skape et verdensmesterskap for funksjonshemmede kokker

Tom Atle Steffensens mål er å skape et verdensmesterskap i profesjonell kokkekunst for funksjonshemmede. I sommer var han i Malaysia for å diskutere planene med presidenten i World Association of Chefs Societes.

Ivar Kvistum
Publisert 22.07.2018 18:00

En ulykke i år 2000 satte en stopper for Tom Atle Steffensens karriere som kokk og kjøkkensjef på fulltid. I stedet har kristiansanderen funnet andre arenaer for å dyrke faget.

Som styremedlem i Kokkenes Mesterlaug på Sørlandet reiser han til kongresser og konferanser i inn- og utland. Ofte er han den eneste rullestolbrukeren på slike arrangementer.

Kokker er glade i å konkurrere, og hvert andre år arrangeres verdensmesterskap i regi av den internasjonale organisasjonen for profesjonelle kokker: World Associaton of Chefs Societies (Worldchefs).

Hva om man også kunne skape en tilsvarende konkurranse funksjonshemmede? Et slags Paralympics for kokkefaget.

La planer i Kuala Lumpur

Tom Atle Steffensen tente på ideen, og siden har han engasjert seg sterkt i å gjøre den til virkelighet.

Han griper ubeskjedent tak i prominensene med de høyeste kokkeluene for å få dem med på laget. I Finland fikk han et timelangt møte med organisasjonens verdenspresident, Tomas Gugler der de drøftet planene.

Og i juli møttes de igjen, da på Worldchefs’ verdenskongress i Malaysias hovedstad Kuala Lumpur.

Interesse og vilje

Hjemme igjen etter kongressen i Kuala Lumpur er Steffensen fortsatt optimist, selv om han innser at det neppe er realistisk å få det første para-VM av stabelen i Frankrike om to år, slik han hadde håpet før han reiste.

– Det nye styret i Worldchefs hadde saken på agendaen i Kuala Lumpur. Jeg opplever at det både er interesse for ideen og vilje til å få den gjennomført, så holdningsmessig er mye på plass. Men det er mye praktisk som må løses, sier Tom Atle Steffensen til Handikapnytt.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Tom Atle Steffensen holder en blank kokkekniv.

SKJÆRER GJENNOM: Tom Atle Steffensen mener et eget kokke-vm for funksjonshemmede kan bidra til å endre holdninger i hele bransjen. Etter verdenskongressen i Kuala Lumpur har han enda større tro på at det kan bli en realitet.

Alt må fungere

For det er veldig mange detaljer som skal legges til rette for å kunne arrangere en slik konkurranse.

Ikke bare skal kjøkken, utstyr og regelverk fungere for kokker som for eksempel er synshemmede, bruker rullestol eller har redusert førlighet på andre måter.

Men også alt rundt selve konkurransen må være tilrettelagt.

– Hele reiselinjen må fungere, fra deltakerne reiser hjemmefra til de befinner seg på kjøkkenet. I arbeidet med å planlegge dette får jeg brukt hele meg og all min kunnskap, ikke minst alt jeg har lært om tilgjengelighet som tillitsvalgt i Handikapforbundet.

Steffensen gikk nylig av som regionleder i NHF Agder. Han har også fartstid fra sentralstyret i organisasjonen.

Toppidrett på kjøkkenet

Men hvorfor trenger kokker med nedsatt funksjonsevne en egen konkurranseklasse? Tom Atle forklarer at det handler mye om fysikk og bevegelighet.

Kokkene som konkurrerer på dette nivået, trener som toppidrettsutøvere. Jeg som rullestolbruker ville aldri klare å matche det ekstreme tempoet de holder.

– Kokkene som konkurrerer på dette nivået, trener som toppidrettsutøvere. Jeg som rullestolbruker ville aldri klare å matche det ekstreme tempoet de holder, vurderer han.

Det handler ikke bare om tempo når kokker konkurrerer. Utseende og smak på det ferdige produktet er selvsagt vesentlig. Men også orden på kjøkkenet og råvarebruken blir vurdert.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!

Men hvem er de som skal konkurrere i klassen for funksjonshemmede? Rundt om i verden finnes det noen fremragende kokker med funksjonsnedsettelser.

I flere asiatiske land og i Irland arrangeres det nasjonale og regionale konkurranser.

Tom Atle kjenner selv en blind kjøkkensjef i Finland. Men her hjemme vet han ikke om veldig mange. Kanskje vil en slik konkurranse bidra til at de kan bli flere.

Para-VM integrert

Verdensmesterskapet i profesjonell kokekunst blir arrangert som en del av Worldchefs-kongressen hvert andre år, nå sist altså i Malaysias hovedstad. Tom Atle vil ha para-konkurransen inkludert i det samme arrangementet:

– Min drøm er at de to konkurransene skal gå samtidig, med seks konkurransekjøkken for ikke-funksjonshemmede kokker og fire «para-kjøkken» ved siden av. Jeg vil ikke ha det som i Paralympics, der de funksjonshemmede overtar når de andre har reist hjem, sier han.

Nærbilde av merket på Steffensens kokkejakke. Tekst: Kokkenes Mesterlaug Sørlandet. Tom Atle Steffensen. The Rolling Chef.

STOLT FAGMANN: En gang kjøkkensjef, alltid kjøkkensjef. Tom Atle Steffensen er styremedlem i Kokkenes Mesterlaug Sørlandet.

Skaper nye holdninger

Tom Atle er overbevist om at et kokke-vm for funksjonshemmede vil ha stor betydning for holdningene til funksjonshemmede innad i fagmiljøene.

– Folk vi se at det er mulig bare man legger til rette. Og mange vil kanskje stoppe opp og tenke over hva de selv må gjøre med tilgjengeligheten for at det skal bli mulig også hos dem, sier han.

Den samme erfaringen gjør han seg når han selv er ute. Tom Atle har bygget både status og merkevare «The Rolling Chef» – Den rullende kjøkkensjefen.

– Bransjefolk sier til meg: Når du kommer, må vi tenke nytt og sørge for at det er tilgjengelig, forteller han.

Folk vi se at det er mulig bare man legger til rette.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.