Nyhetsbrev
Søk

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Illustrasjonsbilde av et tastatur der ordet webinar står skrevet på en av tastene.
BRUKBART: Media LT og Universell har undersøkt om de to mest brukte videokonferanseverktøyene funker for synshemmede. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Webinar-verktøy består uu-testen

Både Zoom og Microsoft Teams oppfyller i stor grad kravene til universell utforming og funker for synshemmede. Men begge byr på både svakheter og styrker. Det viser en fersk test.

Av Ivar Kvistum
Publisert 08.05.2020 10:06

Det er konsulentselskapet Media LT som har testet de mest brukte videokonferanse- og webinarverktøyene, sammen med Universell.

Sistnevnte er et organ som arbeider for samarbeid og kunnskap om læringsmiljø, universell utforming og inkluderende løsninger i høyre utdanning.

Hyperaktualisert

Prosjektet med å lage en veileder for universell utforming av webinarer, startet allerede i januar.

Men arbeidet er naturlig nok hyperaktualisert av koronakrisen, siden praktisk talt all møtevirksomhet og undervisning de siste ukene har flyttet seg over på digitale plattformer.

Zoom og Microsoft Teams er trolig de to mest brukte verktøyene for møter, undervisning og webinarer med mange deltakere.

Lar seg bruke

Og konklusjonen som trekkes i en artikkel på Universell.no, er: «Både Zoom og Teams imøtegår i høy grad kravene til universell utforming. Begge lar seg godt bruke med hjelpemiddelteknologi som skjermleser, tastatur og programvare for forstørring, og det er ingen faktiske hindre som blokkerer muligheten for bruk. Samtidig er det ulik grad av brukervennlighet.»

Med andre ord, verktøyene har hver sine styrker og hver sine svakheter.

Men én svakhet som begge deler – og som blir stemplet som det største bruddet på kravet til universell utforming – er at det ifølge testen er totalt umulig å ha nytte av funksjonene for deling av skjerm ved bruk av skjermleser.

Tilgjengelig for synshemmede

Testen av universell utforming har tatt for seg i hvilken gra Microsoft Teams og Zoom lar seg bruke for blinde og svaksynte ved bruk av hjelpemidler. Morten Tollefsen ved Media LT har testet ut verktøyene ved hjelp av skjermleser på pc og VoiceOver på mobil.

Skjermleser er et dataprogram som tolker visuell informasjon som tekst og grafikk, og presenter den enten som syntetisk tale eller som punktskrift på en leselist.

I tillegg til dette har testen sett på funksjonalitet ved bruk av tastatur og programvare for forstørring.

Universell varsler at også vil se nærmere på andre webinar-verktøy denne våren.

Kjære leser!

Vi vil gjerne be deg om en liten tjeneste. Handikapnytt.no er et nettsted uten noen form for betalingsmur. Det er fordi vi ønsker å nå ut til flest mulig med vesentlig journalistikk om funksjonshemmedes rettigheter og levekår.
Men det koster penger å lage innholdet, og vi mottar ingen pressestøtte.

Vil du hjelpe oss å finansiere journalistikken som ingen andre enn Handikapnytt lager?
Det kan du gjøre ved å vippse for eksempel 25 kroner til 526030.

Pengene går uavkortet til å lage Handikapnytt. Tusen takk for ditt bidrag.

Hilsen redaksjonen


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.