Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Amir Hashani på bussholdeplass.
FRAM I LYSET: Amir Hashani vil bruke sitt eget møte med hatet til å skape noe godt. Nå innbyr han til seminar. (Foto: Ivar Kvistum)

Amir ble truet og spyttet på – nå står han opp mot hatet

Amir Hashani ble truet på livet fordi han er funksjonshemmet. Nå svarer han med å arrangere en konferanse mot hatkriminalitet. Likestillingsminister Trine Skei Grande har meldt sin ankomst.

Ivar Kvistum
Publisert 07.05.2019 10:52

Amir Hashani sto med rullatoren sin og ventet på trikken i Oslo da en fremmed mann kom bort til ham og ropte at alle funksjonshemmede som ham burde vært døde. Så spyttet mannen på Amir.

Hendelsen skjedde 10. mars i år, og Amir anmeldte den til politiet som hatkriminalitet. Da den samme personen truet Amir på nytt en tid etterpå, sørget politiet for at Amir fikk voldsalarm. Den har han fortsatt, men han føler seg ikke trygg.

Les mer om hendelsen her: AMIR HASHANI (28) BLE SPYTTET PÅ FORDI HAN ER FUNKSJONSHEMMET

Rammer hver tredje

Fra før kjente Amir Hashani til de dystre tallene: at hver tredje person med nedsatt funksjonsevne har opplevd å bli utsatt for hatefulle ytringer eller handlinger. Men det var først da han selv ble en del av statistikken at det gikk opp for ham hvor alvorlig dette problemet er.

– Jeg ble provosert av hvor lite kompetanse og kunnskap det er om hatkriminalitet, også i politiet. Vi må åpne øynene til folk, sier han.

Amir bestemte seg derfor for å gjøre noe.

Seminar på Litteraturhuset

Sammen med Norges Handikapforbunds Ungdom (NHFU) arrangerer han «1 av 3-seminaret: Hvordan stoppe hatkriminalitet?» på Litteraturhuset i Oslo. Seminaret finner sted tirsdag 21. mai kl. 13.00.

Hensikten er både å sette søkelys på hatkriminalitet og finne ut hvordan samfunnet kan sette en stopper for problemet.

– Jeg ønsker å opplyse folk om at dette virkelig skjer, at hver tredje funksjonshemmede faktisk opplever hatkriminalitet. Det kan vi ikke sitte og se på, for da vil det bare skje igjen og igjen, sier Amir Hashani til Handikapnytt.

Selv om han ble engstelig og redd av å bli truet, understreker han at det også kan gå verre:

– Jeg ble truet på livet. Dette er i virkeligheten en trussel mot alle funksjonshemmede. En annen gang kan trusselen bli satt ut i livet.

Jeg ble truet på livet. Dette er i virkeligheten en trussel mot alle funksjonshemmede. En annen gang kan trusselen bli satt ut i livet.

Amir på bussholdeplass.

EN TRUSSEL MOT ALLE: Amir Hashani ble truet på livet på åpen gate, men slapp med skrekken. Neste gang behøver det ikke gå så bra, advarer han. (Foto: Ivar Kvistum)

Statsråd på plakaten

Det største navnet på plakaten er kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande (V). Hun er ansvarlig for regjeringens politikk mot diskriminering av minoriteter og for likestilling. Amir gjør lite for å skjule hvor stolt han er av å ha fått ja fra statsråden.

– Det er veldig kult. Hun var ute med støttende kommentarer etter at min sak ble kjent. Derfor tok jeg kontakt og spurte om hun ville være med. Og det ville hun.

Amir har forventninger til Grandes engasjement.

– Som medlem i regjeringen har hun makt. Jeg ønsker at hun utnytter den makten til å gjøre mer for å hindre hatkriminalitet mot funksjonshemmede og andre minoriteter, sier Amir.

Skape endringer

Han håper selvsagt at flest mulig blir med på seminaret, men det er særlig to grupper han håper å se på Litteraturhuset i Wergelandsveien i Oslo 21. mai:

– For det første håper jeg mennesker som selv har opplevd hatkriminalitet på kroppen, kommer på seminaret. For det andre vil jeg gjerne nå ut til dem som har makt til å skape endringer i samfunnet.

Du kan lese mer om seminaret ved å klikke her.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.