Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Arne Olav Hope gratuleres av NHF Sørvests kontorleder Arild Birkenes
GRATULERER: Arne Olav Hope gratuleres av primus motor Arild Birkenes som er kontorleder i NHF Sørvest. Det var han som introduserte stupeklubbens hovedtrener Paul Joachim Thorsen og Arne Olav Hope for hverandre. I bakgrunnen gratuleres Frode Fyllingsnes av elitestupetrener Espen Gilje Bergslien. (Foto: Odd Mehus)

Dødset fra 10-meteren i rullestol

Arne Olav Hope fikk en halsbrekkende idé. Han ville dødse fra 10-meteren. I rullestol.

Britt Knutsdatter Arnhøy
Publisert 01.12.2022 11:03

På toppen av 10-meteren i AdO Arena Bergen sitter Arne Olav Hope, festet til rullestolen sin med to ruller gaffateip rundt beina og nedre del av kroppen.

Han er kledt i våtdrakt for oppdrift og beskyttelse, og båret dit opp av sterke karer. Der nede venter vannflaten. Adrenalinet pumper. Han har ingen planer om å bli sittende lenge. Han skal dødse.

I og med rullestol.

KLIKK HER FOR Å SE VIDEO AV ARNE OLAVS DØDSING FRA 10-METEREN

I beredskap

De involverte kjenner ikke til at noe slikt har vært gjort før. Like ved stupetårnet står brannmester Morten Wigum. Ute i vannet ligger to redningsdykkere i beredskap. Her er metervis med tau og flasker med spare air i bakhånd. Her er kameramann med diverse utstyr og drone i lufta.

På kortsiden av bassenget står kontorleder Arild Birkenes i NHF Sørvest med høye skuldre. Fra tribunen følger inviterte med. Alle har blikket festet på 54-åringen i stolen der oppe.

Hvordan i all verden endte han der?

Brannmenn fra Bergen og Arne Olav Hope på kontoret i AdO arena.

GJENNOMGANG: Brannmenn og dødser Arne Olav Hope går gjennom detaljer på stupeklubbens kontor i forkant. Fv. Tor Håkon Watne, Vidar Brekke, Tor Erik Frøseth (foran til høyre) og brannmester Morten Wigum (bak t.h.). (Foto: Odd Mehus)

Det meste er mulig

Det begynte på Funkisdagen i Bergen i september i år, der Arne Olav var på stand for arbeidsgiveren sin, Mio BPA. Han kom i prat med Paul Joachim Thorsen som sto på stand for to firma han er involvert i. Thorsen er seksjonsoverlege på Barneposten ved Haukeland sykehus, og er dessuten hovedtrener i Bergen Stupeklubb. De snakket om likestilling.

– Det er dårlig med tilrettelagte stupetårn rundt om, spøkte Arne Olav.

– Vi skal alltids få deg opp, parerte stupeentusiasten.

Redningsdykkere i AdO arena

FORBEREDELSER: Vidar Brekke og Tor Erik Frøseth. (Foto: Odd Mehus)

Positiv oppmerksomhet

I etterkant tenkte ikke Arne Olav mer på det hele, før han han befant seg i et arbeidsmøte om årets 3. desember – FN-dagen for funksjonshemmede – i NHF Sørvest, der han er nestleder. FN-dagen er så viktig. Men tidspunktet på året er krevende. Det er mørkt og surt og kaldt.

Og det er krevende å få oppmerksomhet om saken framfor alle: CRPD – FN-konvensjonen om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne. Så hvordan fenge og skape engasjement?

– Jeg kan dødse fra 10-ern, spøkte Arne Olav.

Og forteller til Handikapnytt at «den gærne kontorlederen vår bånntente.»

Jeg kan dødse fra 10-ern.

Latter og livsbekreftelse

Arne Olav Hope i AdO arena

GAFFATAPE: Beina og nedre del av kroppen skal festes med tape. (Foto: Odd Mehus)

«Den gærne» er nevnte Arild Birkenes, forkledt som sindig sørlending. Han mener at Arne Olav er litt på kanten selv. De er enige om at det ikke funker å dele ut brosjyrer for å få blest om saken.

Begge tenker konstruktivt, vil gå nye veier. Skape glede, latter, engasjement. Være livsbekreftende, som Arild sier. Når Arild står overfor noe konkret, noen som vil noe, gyver han løs. Arne Olav ville noe.

Dermed tikket Arild i gang. Han får ting til å skje ved å snakke med folk og møte folk som igjen får ting til å skje.

Dødsere og God Morgen Norge

Slik ble både AdO Arena, Bergen Stupeklubb og de verdensledende dødserne Arne Veim Haugland og Kim-André Knutsen med på laget – i tillegg til TV 2, der Arne Olav skal på God morgen Norge fredag 2. desember.

De to dødserne har flere hundre tusen følgere og drøssevis med likes på Tik-Tok, der de publiserer sine spektakulære dødsevideoer. En av Tik-Tok-videoene til Arne Veim Haugland er tweeta av Snoop Dog. Den fikk millioner av likes. Nå skal disse gutta filme og publisere Arne Olavs rullestoldødsing.

– Så kan man jo spørre: Er det noe poeng i seg selv å ha så mange likes? spør Arild Birkenes retorisk, og svarer selv.

– Det dreier seg om oppmerksomhet om oss og saken. Det får vi. På en fin måte.

Det dreier seg om oppmerksomhet om oss og saken. Det får vi. På en fin måte.

(Saken fortsetter under bildene.)

Arne Olav Hope i rullestol på toppen av 10-meteren i AdO Arena

LIKE FØR: Arne Olav vinker til publikum fra 10-meteren og kjenner adrenalinet pumpe. Det er like før han skal dødse i og med rullestol i AdO arena i Bergen. (Foto: Odd Mehus)

REKEFORMASJON: Spesielle kriterier skal oppfylles for å kunne kalle noe et døds. Her er Arne Olav Hope i rekeposisjon på vei ned. (Foto: Odd Mehus)

Godt forberedt

Han beskriver det som fantastisk å møte folk på veien som synes at en så crazy idé kan prøves ut. Veien fram til dagens stunt i Bergen har vært preget av folk som vil: Ledelsen i AdO Arena, Bergen Stupeklubb og Bergen brannvesen. Alt er forberedt så godt det lar seg gjøre.

Paul Joachim Thorsen var aldri i tvil om å gå for stuntet. I stupeklubben har man 11-åringer som kaster seg i det på halsbrekkende vis.

Med en vurderingsevne langt mindre enn en voksen med ferdig utviklet hjerne. Hvorfor skulle ikke en oppegående og selvstendig mann som vurderer at han vil, kunne dødse fra 10-meteren i rullestol? mener Paul Joachim.

Det drar seg til

Likevel og naturlig nok: Stemningen er lettere nervøs hos hall-leder, ansatte, stupeklubbmedlemmer og publikum nå like før. Bare branngutta har stoisk ro. Tilsynelatende.

Dødser Kim-André Knutsen kommer rett fra et spektakulært døds i Brasil.

– Han er klin kokos, sier han om Arne Olav.

– Dette er en annen form for galskap. Jeg vet ikke om jeg hadde gjort det der.

Dette er en annen form for galskap.

Byrådsleder for kultur, frivillighet og inkludering i Bergen, Eduardo Andersen, er også til stede i arenaen.

– Jeg har alltid tenkt at det er sunt å pushe egne grenser. Det gjør Arne Olav Hope i dag. Det står det mye respekt av. Samtidig viser han at alle mennesker, uavhengig av funksjonshemninger, kan gjøre det mest utrolige – om en bare bestemmer seg for det.

Det har aldri vært noen snakk om retrett for Arne Olav. Han har ikke villet teste på forhånd heller. I tilfelle det skulle gå galt.

Alle holder pusten. Det er ti meter ned til vannflaten. Paul Joachim Thorsen er speaker.

– Arne Olav, er du klar? Veldig bra. Da begynner vi.

Arne Olav tar fart og ruller utfor.

Arne Olav Hope i AdO arena

IMPONERT BRANNVESEN: T.v. i vannet Tor Håkon Watne og til høyre Tor Erik Frøseth, i Vidar Brekke (i bakgrunnen) og brannmester Morten Wigum. (Foto: Odd Mehus)

I boks

Kort etter bryter han overflaten. Ansiktet er et eneste bredt glis, og han strekker armene i været, og jubelen i hallen står i taket. Dykkerne er på plass og frakter ham inn til kanten. Arild Birkenes lyser av lettelse. Skuldrene faller på plass. Rullestoldødsingen er et vellykket faktum.

– Det var jævlig bra! konstaterer Arne Olav.

Tapen rundt stolen røyk i møte med vannet, og ryggen på stolen ble bøyd. Det var krefter i sving. Men viljen var kraftigere.

Eduardo Andersen i byrådet og Frode Fyllingsnes

Byråd for kultur, frivillighet og inkludering i Bergen var på plass for å bivåne det hele. Han var mektig imponert over gutsen til gutta. Her med Frode Fyllingsnes. (Foto: Odd Mehus)

Da anledningen bød seg

Og den som trodde at dette var nok spenning for én dag, må tro om igjen. Frode Fyllingsnes (32) er god venn med blant andre Espen Gilje Bergslien som er elitetrener i Bergen Stupeklubb.

Frode er dessuten medeier og jobber i Max Fitness, temmelig godt trent og litt mer enn gjennomsnittlig gira på fart og spenning.

Da han hørte om Arne Olav Hopes dødsingprosjekt i anledning FN-dagen for funksjonshemmede, så han sitt snitt til å oppnå ett av sine mange mål: Å sette utfor fra 10-meteren. Uten stol, selv om han bruker rullestol til vanlig. Men for han er det best å uten.

Litt justering og fritt fall

Frode Fyllingsnes i vannet

YES! Frode Fyllingsnes etter stuntet, ifølge med kameraten Jone Edvartsen. (Foto: Odd Mehus)

Beina er teipet sammen. En solid vennegjeng bærer ham til topps. Der ligger han nå på en avlang plate. Fra den skal kameratene helle han ut over kanten. De justerer gjentatte ganger for å sikre at Frode kommer så rett som mulig ut.

Nå er beina hans utenfor. Så halve Frode. De justerer litt til. Publikum holder pusten. Brannmennene er klare. Vennene gliser og skyver litt til. Og vips, er Frode i farta fra 10-eren. Plask!

Branndykkerne er på plass. Frode strekker neven i været. Hallen er i ekstase.

– Et sykt kick. På så mange måter! sier Frode til Handikapnytt etterpå.

Han og Arne Olav har utfordret seg selv og brutt barrierer fra ti meters høyde.

Snakk om innertier.

Gjengen og dødserne i AdO arena

GJENGEN: Frode Fyllingsnes og Arne Olav Hope flankert av elitetrener Espen Gilje Bergslien (t.v.) og dødser Arne Veim Haugland. Bak f.v. Jone Edvartsen, Christer Fløysand, Adrian Fredriksen og dødser Kim-André Knutsen. (Foto: Odd Mehus)

*Fredag 2. desember er Arne Olav Hope på God morgen Norge.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.