Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Langbord hvor 15 mennesker skåler i brus og spiser kake
KAKEFEST: Representanter for de seks Atlas-organisasjonene møttes og feiret tildelingen av TV-aksjonen fredag. (Foto: Aggie Victoria Handberg/Atlas-alliansen)

Jubel for TV-aksjonen 2025

Atlas-alliansens styreleder Lilly-Ann Elvestuen ser for seg at alliansen kan doble sin internasjonale arbeidsinnsats for funksjonshemmede etter TV-aksjonen.

Helge Olav Haneseth Ramstad
Publisert 16.06.2024 16:01

I forrige uke ble det klart at Atlas-alliansen får TV-aksjonen i 2025.

Atlas-alliansen jobber for å fremme rettighetene og bedre levekårene til funksjonshemmede i det globale sør. Stiftelsen består av seks organisasjoner for funksjonshemmede, og generalsekretær Lilly-Ann Elvestad i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO) er styreleder.

– Hva vil Atlas-alliansen kunne gjøre med midler fra TV-aksjonen, som den ellers ikke hadde fått gjort?

– Vi når ut til mange flere, og vi kan gjøre mer humanitært arbeid. Vi vil også bruke denne anledningen til å synliggjøre arbeidet vårt hjemme og ute, og det gir organisasjonene våre anledning til å synes, sier Lilly-Ann Elvestuen.

260 millioner kroner

Akkurat nå er Atlas-alliansen i en søkeprosess hos Norad, om en rammeavtale for fire år på 235 millioner kroner.

– Vi regner ikke med å få så mye, men midlene fra TV-aksjonen er mer enn en rammeavtale. Det vil si at vi mer enn dobler arbeidet vårt.

Lilly Ann Elvestad

Lilly Ann Elvestad, styreleder i Atlas-alliansen, tror TV-aksjonen vil synliggjøre organisasjonene i tillegg til å gi midler til økt innsats internasjonalt.
(Foto: FFO)

TV-aksjonen skriver på sine nettsider at innsamlingsbeløpet de siste årene har vært mer enn 260 millioner kroner.

I søknaden til TV-aksjonen har Atlas-alliansen skrevet at de i TV-aksjonen 2025 vil fokusere på humanitær respons og gjenoppbygging i Ukraina og Gaza og utviklingsprosjekter i Nepal, Zambia, Tanzania (Zanzibar), Etiopia og Uganda.

LES OGSÅ: Samlet for internasjonal femårsplan (lenke).

Vil mobilisere bøssebærere

– Hvor mye kan dere endre på prosjektbeskrivelsen hvis verdenssituasjonen endrer seg i løpet av halvannet år?

– Vi har full mulighet til det. Vi kan gjøre det som er relevant og riktig på det tidspunktet, samtidig som vi gjør det vi har sagt vi skal gjøre, sier Lilly-Ann Elvestuen.

– Må organisasjonene i alliansen legge om arbeidet sitt på noen måte på grunn av TV-aksjonen?

– Det jeg håper, er at vi får synliggjort alle organisasjonene godt. Det er viktig å vise at det er vi som organisasjoner som er alliansen, og alle må få tydeliggjøre sin rolle. Det krever kommunikasjonsarbeid. Og så vil vi mobilisere bøssebærere fra egne rekker.

Lilly-Ann Elvestuen legger til at TV-aksjonen har et proft sekretariat, men at organisasjonen vil bistå sekretariatet med sine ressurser.

Kakefeiring

Dagen etter at nyheten om at Atlas-alliansens solidaritetsarbeid får TV-aksjonen 2025, samlet Atlas-organisasjonene seg i Storgata 33 for en liten kakefeiring. Hele 22 år har gått siden sist Atlas-alliansen fikk muligheten til å nå ut til hele det norske folk gjennom TV-aksjonen.

– Hele Atlas-alliansen, de norske organisasjonene og deres søsterorganisasjoner i sør er takknemlige og beæret for å få denne unike muligheten. Sammen skal vi bedre levekårene til mennesker med funksjonsnedsettelser og styrke deres menneskerettigheter, sier Marit Sørheim, daglig leder i Atlas-alliansen.

– Krigene og krisene vi ser nå, rammer funksjonshemmede ekstra hardt, spesielt i områder som Gaza og Ukraina.  Gjennom TV-aksjonen skal vi mobilisere hele den norske funkisbevegelsen i solidaritet med personer med funksjonsnedsettelser i andre land. Vår innsats trengs virkelig!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.