Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Fire personer går og prater i glassgang
SAMLING I OSLO: Utenlandssjef Eirin Næss Sørensen hadde møter med landdirektørene Caroline Cheelo fra Zambia, Edson Ngirabakunzi fra Uganda og Abdulla Amour fra Zanzibar i mars. (Foto: Helge Olav Haneseth Ramstad)

Samlet for internasjonal femårsplan

Landdirektørene i Norges Handikapforbunds internasjonale arbeid har møttes i Oslo for første gang, for å utarbeide søknaden om en kvart milliard kroner til de neste fem års programmer.

Helge Olav Haneseth Ramstad
Publisert 17.06.2024 12:00

Norad finansierer NFHs internasjonale arbeid, som foregår i Uganda, Zambia og Zanzibar. I møte med NHFs internasjonale avdeling prioriterte de tre landdirektørene arbeidet for de neste fem årene.

– Det er første gang i historien NHF har landkontor og lokale ansatte ute, så det er viktig å bygge felles kultur og fremdrift, sier Eirin Næss-Sørensen, utenlandssjef i NHF.

Hun opplyser at NHF, som en del av Atlas-alliansen, er i gang med å utarbeide en ny søknad til Norad om i alt 255 millioner kroner fordelt på en femårsperiode.

NHF har de siste årene utviklet nytt samarbeid med organisasjoner som Redd Barna og Strømmestiftelsen.

– Så vi har mye programutvikling å lande som skal ta NHFs viktige arbeid inn i fremtiden, sier Eirin Næss-Sørensen.

Landdirektørene sier at de vil jobbe for bedre utdanningsmuligheter og økt selvstendighet for funksjonshemmede, i tillegg til å drive organisasjonsbygging i søsterorganisasjoner i sine land og se etter samarbeidsmuligheter innad i landene.

– Vi har sett en forbedring i hvordan funksjonshemmede har det de siste fem årene. Samfunnet er mer inkluderende, vi ser det hos myndigheter, i arbeidslivet, i familiene, sier Abdulla Amour fra Zanzibar.

– Og funksjonshemmede er blitt mer bevisste sine rettigheter og kjemper for rettighetene. Fremdeles har vi en jobb å gjøre med å snu fra omsorgsperspektivet til rettighetsperspektivet i synet på funksjonshemmede, særlig blant myndighetene.

Som en del av NHF opplever landdirektørene at de kommer nærmere beslutningstakerne i sine land.

– Er du nær kjøkkenet, kan du raskt lukte hva de koker der, sammenligner Edson Ngirabakunzi fra Uganda.

Samarbeidet gjør også at hvert land slipper å utvikle egne løsninger.

– For eksempel har vi en tilnærming til inkluderende undervisning som startet i Zanzibar, som Zambia også har tatt i bruk, forteller Abdulla Amour.

I oktober sender NHF sin søknad til Norad, og svaret er ventet på nyåret i 2025.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.