Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.
Samlet for internasjonal femårsplan
Landdirektørene i Norges Handikapforbunds internasjonale arbeid har møttes i Oslo for første gang, for å utarbeide søknaden om en kvart milliard kroner til de neste fem års programmer.
Norad finansierer NFHs internasjonale arbeid, som foregår i Uganda, Zambia og Zanzibar. I møte med NHFs internasjonale avdeling prioriterte de tre landdirektørene arbeidet for de neste fem årene.
– Det er første gang i historien NHF har landkontor og lokale ansatte ute, så det er viktig å bygge felles kultur og fremdrift, sier Eirin Næss-Sørensen, utenlandssjef i NHF.
Hun opplyser at NHF, som en del av Atlas-alliansen, er i gang med å utarbeide en ny søknad til Norad om i alt 255 millioner kroner fordelt på en femårsperiode.
NHF har de siste årene utviklet nytt samarbeid med organisasjoner som Redd Barna og Strømmestiftelsen.
– Så vi har mye programutvikling å lande som skal ta NHFs viktige arbeid inn i fremtiden, sier Eirin Næss-Sørensen.
Landdirektørene sier at de vil jobbe for bedre utdanningsmuligheter og økt selvstendighet for funksjonshemmede, i tillegg til å drive organisasjonsbygging i søsterorganisasjoner i sine land og se etter samarbeidsmuligheter innad i landene.
– Vi har sett en forbedring i hvordan funksjonshemmede har det de siste fem årene. Samfunnet er mer inkluderende, vi ser det hos myndigheter, i arbeidslivet, i familiene, sier Abdulla Amour fra Zanzibar.
– Og funksjonshemmede er blitt mer bevisste sine rettigheter og kjemper for rettighetene. Fremdeles har vi en jobb å gjøre med å snu fra omsorgsperspektivet til rettighetsperspektivet i synet på funksjonshemmede, særlig blant myndighetene.
Som en del av NHF opplever landdirektørene at de kommer nærmere beslutningstakerne i sine land.
– Er du nær kjøkkenet, kan du raskt lukte hva de koker der, sammenligner Edson Ngirabakunzi fra Uganda.
Samarbeidet gjør også at hvert land slipper å utvikle egne løsninger.
– For eksempel har vi en tilnærming til inkluderende undervisning som startet i Zanzibar, som Zambia også har tatt i bruk, forteller Abdulla Amour.
I oktober sender NHF sin søknad til Norad, og svaret er ventet på nyåret i 2025.