Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Eirin Næss-Sørensen fotografert i kontorlandskapet til NHFs internasjonale avdeling.
GRANSKNING: Bistandsarbeidet til Handikapforbundet har aldri tidligere måttet håndtere en så alvorlig korrupsjonssak, forklarer leder i internasjonal avdeling, Eirin Næss-Sørensen. (Foto: Ivar Kvistum)

Handikapforbundet trekker seg ut av Malawi etter korrupsjonsavsløring

Norges Handikapforbund trekker bistandsarbeidet sitt ut av Malawi etter at det er avdekket alvorlig korrupsjon i den lokale samarbeidsorganisasjonen. Også et utvekslingsprosjekt for ungdom har stoppet opp.

Ivar Kvistum
Publisert 16.12.2019 14:00

Minst en halv million kroner i bistandsmidler fra Norad er misligholdt på ulike måter i en korrupsjonssak som nå er under etterforskning i det afrikanske landet Malawi.

Norges Handikapforbund har drevet bistandsarbeid i landet gjennom flere år.

NHFs internasjonale avdeling mottok varsel i februar tidligere i år. Saken har siden vært under etterforskning og granskning, både av politiet i Malawi og gjennom Norads apparat for korrupsjonssaker.

Ukultur

Saken involverer toppledelsen i Fedoma, som er en paraplyorganisasjon for funksjonshemmedes organisasjoner i Malawi og NHFs samarbeidspartner i landet.

Det er snakk om flere ulike former for mislighold av bistandsmidler, som kostnadsføring uten dokumentasjon, forfalskning av signaturer og pengebruk på aktiviteter som ikke er godkjent.

– Dette er en vanskelig sak fordi det ikke bare dreier seg om en enkeltperson som har underslått penger. Det har utviklet seg en ukultur der mange har visst om det som har foregått, mange har sett en annen vei, og noen har beriket seg, forklarer leder for NHFs internasjonale avdeling, Eirin Næss-Sørensen.

Ansatte ble hjemløse

Saken som er under opprulling har allerede fått store konsekvenser. Etter mislykkede møter i Malawi for å gjenopprette tilliten til Fedoma, har Norges Handikapforbund besluttet å avslutte partnerskapet med organisasjonen og trekke seg helt ut av det svært fattige landet i det sørlige Afrika.

– Vi står hundre prosent ansvarlige for prosjektmidlene fra Norad, og vi må foreta fortløpende risikovurderinger. Konklusjonen ble at det var en for stor risiko å fortsette arbeidet i Malawi, sier Næss-Sørensen.

Så langt har tre personer i Fedoma-ledelsen mistet jobben etter korrupsjonsanklager. Men saken har også rammet mange uskyldige nedover i organisasjonen.

– Ingen i Fedoma har fått lønn siden i april eller mai, fordi Norad og andre donorer har stoppet alle pengeoverføringer. Og Fedoma har ingen egne penger. Konsekvensen er at mennesker som er helt uskyldige i denne saken, er blitt kastet ut av husene sine fordi de ikke lenger har klart å betale husleia, forteller hun.

Konsekvensen er at mennesker som er helt uskyldige i denne saken, er blitt kastet ut av husene sine fordi de ikke lenger har klart å betale husleia.

Slutt for ungdomsutveksling

For fattige funksjonshemmede i Malawi er konsekvensen at de ikke vil få del i planlagte prosjekter som skulle løfte deres levestandard gjennom spare- og lånegrupper. Påvirkningsarbeid overfor myndighetene for å fremme funksjonshemmedes rettigheter har også stoppet opp.

I tillegg er også prosjektet «Smashing barriers» lagt på is. Dette var et samarbeid mellom Norges Handikapforbunds Ungdom (NHFU) og Fedomas ungdomsavdeling. Unge aktivister fra de to landene besøkte hverandre og utvekslet erfaringer om rettighetsarbeid.

Prosjektet var finansiert av Norec (tidligere Fredskorpset), men på grunn av korrupsjonssaken blir det ingen ny søknadsrunde. En prosjektstilling for å koordinere dette utvekslingsarbeidet i NHFU måtte derfor avvikles.

Les også: HER HOLDER MARIANNE (17) APPELL PÅ MALAWISK TV

Kart over Malawi og nabolandene.

SAMARBEIDSLAND: Malawi regnes som et av verdens fattigste land. Her har Norges Handikapforbund drevet bistandsarbeid i en årrekke. Nå er det slutt. (Kart: Colourbox)

Høy korrupsjonsfare

Eirin Næss-Sørensen forklarer at korrupsjon alltid er en fare i bistandsarbeid. Derfor er kontrollrutinene svært strenge og beredskapen høy. NHFs internasjonale avdeling har måttet håndtere korrupsjonssaker tidligere også, men ikke i så stort omfang som dette. Nå skjerpes rutinene ytterligere.

– Det er høy risiko for korrupsjon i alle våre samarbeidsland, og man kan aldri gardere seg helt. Men Malawi står likevel i en særstilling fordi landet er så fattig, og bistandsmidler har så mye å si for landets økonomi, sier hun.

Bistand virker!

Samtidig understreker Næss-Sørensen at bistand fungerer, at det aller meste av pengene går til det de skal. Mange funksjonshemmede i Malawi og de andre landene hvor NHF arbeider, har fått et bedre og mer selvstendig liv som en direkte følge av innsatsen.

– Bistand fungerer! Men noen ganger går det galt. Det tragiske er at det da går ut over dem som har minst.

Bistand fungerer! Men noen ganger går det galt. Det tragiske er at det da går ut over dem som har minst.

Foruten Malawi driver NHF bistandsarbeid i Uganda, Lesotho, Zambia og Palestina.

Norad (Direktoratet for utviklingssamarbeid), som er ansvarlig for å bevilge statlige midler til organisasjonenes bistandsprosjekter, ønsker ikke å kommentere saken så lenge den fortsatt er under granskning. Det får Handikapnytt opplyst fra Norads kommunikasjonsavdeling.

***

Denne artikkelen ble først publisert i magasinet Handikapnytt 06/19.

Som medlem i Norges Handikapforbund mottar du magasinet seks ganger i året. Abonnementet er inkludert i medlemskontingenten.

Klikk her for å bli medlem.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.