Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Torstein Lerhol
Torstein Lerhol hører om mange som må bruke mer assistanse nå når det er mye snø. (Foto: Medvind Assistanse)

– Be om midlertidig BPA-bevilgning

Det er ikke uvanlig å be om midlertidig bevilgning på flere assistansetimer ved spesielle situasjoner, sier Torstein Lerhol i Medvind assistanse.

Helge Olav Haneseth Ramstad
Publisert 19.01.2024 15:08

Snømengdene fører til at mange funksjonshemmede må bruke sine personlige assistenter til andre gjøremål enn vanlig, og noen må også bruke flere assistansetimer enn de har til rådighet, bekrefter regionsjef Sør-Øst i Medvind Assistanse, Torstein Lerhol.

– Rådet mitt da er å prate med saksbehandleren og forsøke å få forståelse for situasjonen. Som regel bor saksbehandleren i samme område som deg og opplever utfordringer med snøen selv. Da bør han eller hun forstå tilleggsutfordringen med for eksempel å kjøre rullestol, sier han.

LES OGSÅ: Assistenten kom ikke frem

Vanskelig å komme seg frem

– Det er ikke uvanlig å be om en midlertidig bevilgning i spesielle situasjoner. La oss si at vedtaket ditt sier at du har 15 assistansetimer i uka, og så får du en kraftig influensa som gjør at du trenger mer assistanse. Da kan du si ifra om situasjonen, og det samme bør gjelde når det kommer mye snø.

Torstein Lerhol beskriver en situasjon disse dagene der mange som ellers klarer seg selv utendørs, må ha ekstra assistanse for å komme seg frem der det er dårlig brøytet.

LES OGSÅ: Med snøen øker assistansebehovet

– Planlegg ut fra værmeldingene!

BPA-direktør Jon Torp i Humana omsorg og assistanse anbefaler både assistenter og de som har BPA å planlegge dagen med utgangspunkt i værmeldingene.

– I Oslo har vi fått meldinger om at mange assistenter har slitt med å komme på jobb i tide. Det har jo ført til at folk har fått livet avkortet og omtumlet de dagene, sier han.

– Hva gjør man når det skjer?

– Da er beskjeden til assistenter som til andre arbeidstakere: Følg med på værmeldingene, og stå opp litt tidligere for å rekke frem til jobben. For BPA-arbeidsledere gjelder det å følge med og prøve å utsette det man har planlagt å gjøre, til en dag med bedre føreforhold.

Flekse med assistansetimer

Jon Torp har ikke fått meldinger om at snøfallet har gjort det vanskelig å få nok assistansetimer.

– Hvis det skjer, kan man flekse litt, siden det er tidlig på året. Erfaringsmessig bruker våre arbeidsledere gjennomsnittlig færre timer i januar, fordi mange vil spare timer til senere bruk.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.