Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Smilende gruppebilde med reisegavesjekk.
MATGLEDE: De ansatte på kjøkkenet på BHSS gleder seg over utmerkelsen. Fra venstre: kokk Dagny Britt Frøyen, kjøkkensjef Line Holar Onstad, direktør Astrid Nyquist, kokk Nina Dokken og kokk Hilde Lund. premien er en matfaglig tur til Lyon. (Foto: BHSS)

Beitostølen hedret for matglede

Kjøkkenet ved Beitostølen Helsesportsenter er kåret til Årets Matgledebedrift. Her er går god mat og god rehabilitering hånd i hånd.

Ivar Kvistum
Publisert 23.10.2020 16:51

– Dette er utrolig fortjent! Vi har et fantastisk kjøkken og personale som sørger for topp matglede for alle, erklærer direktør ved Beitostølen Helsesportsenter (BHSS), Astrid Nyquist.

Hun trekker også vekt på hvordan kjøkkenet levendegjør FNs bærekraftmål ved å jobbe for å redusere matsvinn og å benytte kortreiste matvarer.

Tidenes jevneste konkurranse

Det er TINE som står bak den nasjonale kåringen av «Årets Matgledebedrift». BHSS var en av seks finalister, sammen med blant annet Britannia Hotel i Trondheim.

– Vi i juryen har denne gang hatt et ekstremt vanskelig valg, da det har vært tidenes jevneste konkurranse med mye matglede der ute, sier jurymedlem og matfaglig ansvarlig i TINE Partner, Pål Jetmundsen.

Stor anerkjennelse

Og til slutt var det altså kjøkkenet ved rehabiliteringssenteret i Valdres som stakk av med hederen, attpåtil i sitt eget 50-årsjubilieumsår.

Kjøkkensjef Line Holar Onstad følte seg som en vinner bare av å være nominert blant 49 finalekandidater.

– Det har vært en stor anerkjennelse å få være med i betraktningen blant så mange gode matgledespredere. At vi skulle gå helt til topps, er bare enda mer fantastisk.

Matglede og livsglede

Hva er det som har gjort at juryen – ledet av gullvinneren fra Bocouse d’Or Lyon i 2015, Ørjan Johannessen – har kastet sine sultne øyne på Beitostølens kjøkken?

«Her er matglede det samme som livsglede. Man skal være stolt av jobben sin, og det man serverer – da leverer man bra», uttaler juryen, ifølge TINEs nettsider.

Kjøkkensjef Line Holar Onstad sier dette om vinneroppskriften, ifølge en nyhetsmelding på nettsidene til BHSS:

– Jeg mener at ekte matglede starter med eierskap og med følelsen man får når man tenker på en matrett. Vi prøver å tilpasse oss i forhold til årstider og lager all mat fra bunnen av.

Hun snakker om betydningen av norske, gjerne kortreiste, råvarer i sesong.

– Og har vi rester, finner vi en måte å bruke dem på. Ikke minst har knekkebrødet, som lages av rester av havregrøt, blitt en stor suksess; Null rester, og godt, sunt knekkebrød. Det igjen gir reduserte kostnader!

Rehabilitering på kjøkkenet

Hvert år kommer cirka 850 barn, ungdom og voksne med nedsatt funksjonsevne til rehabiliteringsopphold på Beitostølen. Og maten spiller en rolle også i denne sammenhengen.

– Sammen med idrettspedagogene og fysioterapeutene ved senteret legger vi blant annet til rette for at barna som er på rehabiliteringsopphold får være med på å kutte, smøre, smake, og lage sin egen turmat. På den måten får barna et godt forhold til det de skal spise og ikke minst kjenne gleden når de tar frem maten på tur, sier kjøkkensjefen.

Også juryen legger vekt på sammenhengen mellom rehabilitering og mat.

«Beitostølen Helsesportsenter gir rehabiliteringstilbud til barn, ungdom og voksne med ulike diagnoser, funksjonsnedsettelser og funksjonsnivå – og for å få mest mulig ut av dette er maten og matgleden viktig. Selv med utfordringen med 20–30 dietter hver dag tar gjengen på kjøkkenet dette på strak arm», uttaler juryen.

Jubileumsmiddag

Beitostølen Helsesportsenter er 50 år i år. Og selv om koronapandemien har spent bein på mange av de opprinnelige planene for jubileumsåret, blir det jubileumsmiddag 7. november.

Blant de seks finalistene i konkurransen var også Granly Stiftelse på Kapp i Innlandet. Dette er en ideell stiftelse som gir bo-, aktivitets- og kulturtilbud til voksne mennesker med utviklingshemning.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.