Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Birgit Skarstein holder takketale som spilles inn med en mobiltelefon.
TAKK FOR PRISEN: Birgit Skarstein holder sin takketale, filmet av NHFs Jørgen Foss. Talen ble spilt av på NHFs digitale årsmøte lørdag. (Foto: Ivar Kvistum)

Birgit Skarstein hedret for sin innsats for funksjonshemmedes likestilling

En rørt og glad Birgit Skarstein tok imot Norges Handikapforbunds hederspris.

Ivar Kvistum
Publisert 05.06.2021 17:42

NHFs Hederspris deles ut hvert andre år til personer eller miljøer som på en særlig måte har utmerket seg ved å sette nasjonalt fokus på, eller engasjert seg i, funksjonshemmedes interessekamp for likestilling og likeverd i samfunnet.

Prisen deles ut på organisasjonens landsmøte, og lørdag ble det klart at Birgit Skarstein er mottaker av årets hederspris.

Et samlet sentralstyre i NHF står bak prisen.

– Birgit er en av Norges fremste idrettsutøvere og hun har gjennom sine prestasjoner i idretten og synlighet på TV bygget en viktig posisjon som forbilde og forkjemper for likeverd og likestilling for alle, sa forbundsleder Tove Linnea Brandvik da hun begrunnet tildelingen.

– Hun har på mesterlig, tydelig, og vinnende vis brukt sin sterke stemme til å ta plass på «offentlighetens dansegulv», både bokstavelig og billedlig.

Danset for flere enn seg selv

Birgit Skarstein kom inn i offentligheten for ti år siden, da hun deltok i Ingen grenser, der en gruppe mennesker med funksjonsnedsettelser dro på tur i villmarka med Lars Monsen.

Siden har hun vært en markert personlighet innenfor både idrett og politikk. I fjor ble hun den første deltaker i rullestol noensinne i underholdningsprogrammet Skal vi danse på TV2.

Portrett av en smilende Birit Skarstein.

GLAD OG RØRT: Birgit Skarstein uttrykte stor takknemlighet for anerkjennelsen fra Norges Handikapforbund. (Foto: Ivar Kvistum)

Det utløste en enorm oppmerksomhet – også mye hets. Men Skarstein var klar på at hun danset for flere enn seg selv. Derfor var det verdt det.

Og dette var også noe NHF-sentralstyret trakk fram som en svært viktig og banebrytende innsats.

I begrunnelsen heter det at Birgit Skarstein har brukt sine erfaringer i livet, idretten og ikke minst dansen til å kreve funksjonshemmedes likeverdige plass i samfunnet, og til å tydeliggjøre for hele den norske befolkningen at vi sammen må fortsette å kjempe for likestilling og mangfold.

– Birgit Skarstein får denne prisen fordi hun så ettertrykkelig har løftet likestillingskampen i mange ulike fora og bidratt til at hele befolkningen har fått økt forståelse for funksjonshemmedes rett til deltakelse, likeverd og likestilling på alle samfunnets arenaer.

Rørt og takknemlig

I sin takketale, som var spilt inn på forhånd,  sa Birgit Skarstein at hun var svært glad, rørt og takknemlig for hedersprisen.

– Jeg er veldig takknemlig for alle dem som har gått veien før meg, og som gjør at jeg kommer lettere til ting. Og så prøver jeg å skape endringer for dem som kommer etter, sa hun.

Jeg er veldig takknemlig for alle dem som har gått veien før meg.

Hun pekte på behovet for å endre holdninger samfunnet.

– Og de er det helt gratis å endre, sa hun.

Skarstein innrømmet at hun av og til var sliten av å slåss for ting som burde vært gitt og selvsagt.

– Og derfor er det så fint å være en del av et større fellesskap, hun i talen.

I magasinet Handikapnytt utgave 03/21 kan du lese et større intervju med Birgit Skarstein.

– NHF gjør en kjempeviktig jobb. Jeg står på skuldrene deres og er takknemlig for jobben de har lagt ned. Den har vært vesentlig for at samfunnet er der det er i dag, sier hun i intervjuet.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.