Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Bjerknes sitter og leser punktskrift fra en bok han har i fanget.
SELVHJULPEN: – Blinde og svaksynte skal ha tilgang til samme informasjon som andre i samfunnet, sier generalsekretær Per Inge Bjerknes i Norges Blindeforbund.

Blindeforbundet krever mer punktskrift i samfunnet

Norge bryter funksjonshemmedes rettigheter fordi det ikke er punktskrift i alle bygg, heiser og skilt, mener Blindeforbundet.

Handikapnytt
Publisert 04.01.2023 09:09

Bryter CRPD-krav

Konvensjonen som Norge har ratifisert, sier i artikkel ni at statene skal treffe« alle hensiktsmessige tiltak for å sørge for at bygninger og andre anlegg som er åpne for allmennheten, har skilt i punktskrift og i en form som er lett å lese og enkel å forstå».

Tilgang til informasjon

– Dette er viktig for at blinde og svaksynte skal ha tilgang til samme informasjon som andre i samfunnet og ikke bli diskriminert. Å kunne være selvhjulpen i det daglige bør være en selvfølge, også for oss, sier generalsekretær Per Inge Bjerknes i Norges Blindeforbund i en pressemelding.

Å kunne være selvhjulpen i det daglige bør være en selvfølge, også for oss.

– Andre eksempler på informasjon som er viktig å ha tilgang til i punktskrift, er informasjon fra Nav og det offentlige, samt prøvesvar eller innkalling til operasjon, sier Bjerknes videre.

Punktskrift på dagligvarer

I en undersøkelse Opinion gjorde for Norges Blindeforbund, svarte 59 prosent at de støtter at det må komme krav til punktskrift på dagligvarer.

Verdens punktskriftsdag ble etablert av FN og markeres 4. januar. Det er fødselsdagen til franskmannen Louis Braille som fant opp punktskriften. Dette er en viktig dag for blinde og svaksynte.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.