Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Tonje Brenna lærer rullestolteknikk av Jesper Saltvik Pedersen i brosteinsgate
RULLESTOL GRUNNKURS: Jesper Saltvik Pedersen (til høyre) ga innføring i rullestolteknikk og sjekket utstyret før Tonje Brenna og de andre deltakerne startet på rullestol-orienteringsløpet. (Foto: Ole Dag Kvamme)

Brostein bremset Brenna

For arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna bød Arendalsuka blant annet på en 250 meter lang erfaringsreise.

Helge Olav Haneseth Ramstad
Publisert 21.08.2024 12:15

– Jeg kommer ikke til å vise meg fra min hyggeligste side når startskuddet går, advarer Tonje Brenna.

Konkurranseinstinktet har våknet hos arbeids- og inkluderingsministeren og stråler ut av øynene, som om hun beveger seg med alle fire ludobrikkene oppå hverandre.

I virkeligheten beveger hun seg i rullestol på Torvet i Arendal. Hun deltar i rullestol-orienteringsløpet på Arendalsuka, på lag med Kenneth Dahlgren fra Aspelin Ramm og i konkurranse mot andre representanter for eiendomsbransjen og NHO.

De får i oppdrag å kjøpe med seg to kaffe på en kafé, prøve T-skjorter på en klesbutikk og signere et dokument i en skranke før de ruller i mål på Langbrygga, noen hundre meter fra start.

Tre enkle oppgaver – tilsynelatende.

Finne løsningene sammen

Det er rådgivningsselskapet Ekskurs, eid av NHF Oslo, som arrangerer rullestolløpet, sammen med Assister Meg og Etac.

De ønsker at de som tar beslutninger skal forstå betydningen av universell utforming og samtidig øke bevisstheten rundt hvordan mange av dagens løsninger dessverre skaper universelle utfordringer, står det i beskrivelsen av arrangementet.

– Ved å øke forståelsen kan vi sammen lykkes med bedre universelle løsninger og et mer inkluderende samfunn!

Tverrpolitisk samarbeid:

Image 1 of 3

Stortingsrepresentant Mahmoud Farahmand fra Høyre hjalp Arbeiderpartiets statsråd Tonje Brenna ned kafétrappa. (Foto: Ole Dag Kvamme)

Begrenset BPA-tilbud

Kafeen har rampe til den ene inngangen, men ennå er det noen trinn opp til disken. Hjelpsomme kafégjester må til. Deltakerne i rullestolløpet har riktig nok fått hver sin personlige assistent, men realistisk nok er de ikke bevilget nok assistanse til å be om hjelp i alle situasjoner.

– Kan vi ikke gå ut hovedinngangen, siden vi må bæres uansett, sier Kenneth Dahlgren.

Nye frivillige må assistere, og Tonje Brenna får øye på et kjent ansikt:

– Hei, du Høyre-mann, kan du hjelpe meg ned her?

Selvsagt stiller Mahmoud Farahmand opp.

Monokron minister

Kenneth Dahlgren ankommer klesbutikken helt rød i ansiktet – ikke på grunn av alt dameundertøyet, men fordi han har tatt seg helt ut i den bratte rullestolrampen.

– Her må vi optimalisere tidsbruken! Jeg sjekker forholdene i prøverommet mens du finner klærne, sier Tonje Brenna.

De finner hver sin røde t-skjorte og kommer seg både inn og ut av prøverommet. Tonje Brenna nikker anerkjennende til Kenneth Dahlgren:

– Den der kledde du!

– Du også – det ble litt monokront, og det er vel trendy?

Arbeidsministeren er parti-rød fra topp til tå.

Dokumentet som de begge må signere i siste utfordring, ligger ved en skranke i andre etasje, og selvsagt er både heisen og gangen trang. Så er det bare å rulle i mål, til en flaggviftende heiagjeng – lett match, vel? Neida, for målsnora de skal passere, er på toppen av ei trapp.

– Ingen er i mål før alle er i mål, konkluderer Ekskurs-leder Ola Harald Svenning.

Effekten av egenerfaring

– Byen er mer full av hindringer enn jeg ante. I dag var det kjempegøy å konkurrere, men jeg er glad for at dette ikke er hverdagen min, sier Kenneth Dahlgren etter konkurransen.

Han er sosiolog og sjef for områdeutvikling og innovasjon hos Aspelin Ramm.

– Jeg blir glad når noen i kafeen kommer og vil hjelpe meg, men samtidig vil jeg ikke at hverdagen skal være slik. Jeg er en voksen mann og vil klare meg selv!

– Dette kommer jeg ikke til å glemme! Dette kommer jeg til å ha med meg i små og store avgjørelser vi tar, sier arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna.

Hun medgir at hun har hørt om tilgjengelighetsproblemene i mange møter med funksjonshemmedes organisasjoner, men sier det var noe annet å oppleve utfordringene selv.

– De stedene vi besøkte, skulle være universelt utformede, men selv om du har en rampe, så kan den rampen være veldig vanskelig å komme opp.

I hånden holder hun en gratisbillett til workshop i universell utforming. Den gleder hun seg til å bruke.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!

 


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.