Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Byråd Steen: CRPD skal ligge til grunn for ny BPA-utlysning

FN-konvensjonen om funksjonshemmedes rettigheter (CRPD) skal ligge til grunn når Oslo kommune nå går tilbake til tegnebordet og lyser ut anbudskonkurransen for å levere BPA-tjenester på nytt.

Portrettfoto av Robert Steen.

Byråd for helse, eldre og innbyggertjenester, Robert Steen (Ap).

Det bekrefter byråd for helse, eldre og innbyggertjenester Robert Steen (Ap) overfor Handikapnytt.

Det var i forrige uke det ble kjent at byrådet bestemte å stanse anbudskonkurransen for BPA (brukerstyrt personlig assistanse) etter kritikk av konkurransegrunnlaget som var utarbeidet av Velferdsetaten. 

Les mer: STOPPER OMSTRIDT. BPA-ANBUD: – OSLO SKAL FORTSATT HA GULLSTANDARDEN

Ifølge kritikerne ble BPA beskrevet altfor ensidig som en helsetjeneste og ikke et likestillingsverktøy for funksjonshemmede. Det ble heller ikke referert til CRPD i konkurransegrunnlaget, til tross for at byrådet selv har vedtatt at dette skal ligge til grunn for kommunens arbeid.

– Vi tar til oss det de sier. Når det oppleves slik, er det klokt å stoppe opp. For å skape arbeidsro og bedre tid, stopper vi anbudsklokka og trekker utlysningen, sa Steen da han orienterte helse- og sosialutvalget i hovedstaden torsdag 9. september.

Steen utdyper overfor Handikapnytt at det fortsatt vil være mulig å holde tidsplanen fram til en ny konsesjonsperiode starter i april neste år.

– Tidsplanen frem til nye avtaler trer i kraft blir nå noe strammere, men dette skal selvsagt ikke forringe kvaliteten. Gode medvirkningsprosesser, og et solid konkurransegrunnlag som fanger opp de innspillene vi har fått til nå, blir sentralt. Det skal være forutsigbart, og rettferdig, for de som ønsker å delta i konsesjonsrunden, skriver han i en e-post til Handikapnytt.

Overfor Helse- og sosialutvalget la Steen vekt på at Oslo kommune har fått attesten «gullstandard» for sitt BPA-tilbud. Slik har han tenkt å sørge for at det fortsatt er slik:

– Byrådet ønsker å videreføre brukervalg i BPA og sikre at alle som har rett til BPA i Oslo skal få tilstrekkelig hjelp til å leve et selvstendig liv og delta i samfunnet. Det følger av byrådets politiske plattform at CRPD skal legges til grunn for kommunens arbeid. Velferdsetaten har i arbeidet med konkurransegrunnlaget hatt fokus på godt innsiktsarbeid og sørget for bred medvirkning fra både Rådet for personer med funksjonsnedsettelser, bruker- og pårørendeorganisasjoner, leverandører og bydeler. Og det vil de fortsette med i prosessen frem til ny utlysning, skriver han i e-posten.

– Hva har Oslo kommune lært av denne runden? Og hva kan andre kommuner lære av Oslo? Har erfaringene overføringsverdi til utviklingen av BPA som tjeneste nasjonalt?

– Utvikling av BPA som tjeneste nasjonalt må sees i sammenheng med BPA utvalgets arbeid og den kommende norsk offentlig utredning. Oslo har fått skryt for å være gullstandard for BPA fra flere hold, så det må kunne tolkes som at vi gjør mye bra. Vi kan være et godt eksempel i hvor viktig det er å lytte til og ha dialog med viktige samarbeidspartnere som Rådet for personer med funksjonsnedsettelser og bruker- og pårørendeorganisasjoner. Og at det er klokt å ta seg tid til å stoppe opp når det kommer gode og viktige innspill.

Les mer om kritikken mot Oslos BPA-ANBUD: FRYKTER SVEKKET ASSISTANSE I OSLO

15.09.2021 kl. 15:58
Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.