Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Nærbilde av et taxiskilt i bymiljø.
TT-ordningen må lovfestet og være basert på antall turer, mener NHF. (Illustrasjonsfoto: Colorbox)

Dårligere TT-tilbud

Fem fylker har fått redusert tilrettelagt transport for funksjonshemmede i år.

Helge Olav Haneseth Ramstad
Publisert 16.02.2024 10:48

Tre fylker i det tidligere Viken reduserte grunnbeløpet for TT-transport fra nyttår, slik at de som bruker ordningen, får mindre å kjøre for. I tillegg har Møre og Romsdal vedtatt å redusere antallet personer som har ordningen. Troms har også kuttet i tilbudet, opplyser Norges Handikapforbund.

– Funksjonshemmede må få dekket transportbehovet sitt uavhengig av postnummeret, sier politisk rådgiver Kristian Lian i NHF.

Utvidet TT-ordning virker ikke som den skal

Han reagerer også på at den utvidede TT-ordningen ikke behandles likt i hele landet. Den er en toppfinansieringsordning for å sikre at blinde og rullestolbrukere får 200 turer i året.

– Slik fungerer det ikke når Oslo, Rogaland, samt tidligere Vest-Agder og Akershus ikke er med i ordningen og bare to av de andre fylkene har turbasert TT-ordning, sier han.

De øvrige fylkene har verdikuponger, slik at du får færre turer både hvis du kjører langt, hvis du kjører i helger og på kvelder.
– Det er enorme forskjeller i regelverket og tilbudet fra fylkeskommune til fylkeskommune.

Ønsker lovfestet turbasert tjeneste

Til tross for at både Arbeiderpartiet, Senterpartiet, SV, Rødt, KrF og FrP har programfestet styrking av TT-ordningen i sine partiprogrammer, skjer det lite enda. Den utvidede TT-ordningen har i 2022 blitt evaluert av Oslo Economics. Her pekes det på den manglende likebehandlingen i kriteriene.

– Vi mener TT-ordningen både må lovfestes og bli en turbasert tjeneste etter nasjonale retningslinjer, hvor egenandelen settes til kollektivtakst, sier Lian. Handikapforbundet har tatt opp saken i forbindelse med Statsbudsjettet og vil følge saken tett.  


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.