Nyhetsbrev
Søk

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Portrettfoto av Lars Ødegård.
UTBREDT FRUSTRASJON: – Blant funksjonshemmede sosialdemokrater er det både frustrasjon og misnøye med Arbeiderpartiet, hevder Lars Ødegård, mangeårig Ap-medlem og tidligere generalsekretær i Handikapforbundet. (Arkivfoto: Ivar Kvistum)

– De Ruiters utmelding er et kraftig signal til Arbeiderpartiet

Ap-medlem og tidligere generalsekretær i Norges Handikapforbund, Lars Ødegård, forstår at Freddy de Ruiter hadde behov for å ta oppgjør med partiets handikappolitikk.

Av Ivar Kvistum
Publisert 04.04.2019 07:00

Den tidligere stortingsrepresentanten fra Aust-Agder, Freddy de Ruiter, har meldt seg ut av Arbeiderpartiet. Sentralt i begrunnelsen står skuffelse og frustrasjon over partiets politikk overfor mennesker med nedsatt funksjonsevne.

Han trekker særlig fram partiets motstand mot at Norge skal inkorporere FN-konvensjonen om funksjonshemmedes rettigheter i norsk menneskerettslov.

Les mer om protestutmeldingen her: FREDDY DE RUITER UT AV ARBEIDERPARTIET I PROTEST MOT HANDIKAPPOLITIKKEN

Partiets hjerte

– Dette er et kraftig og viktig signal om at Arbeiderpartiet må vise mye tydeligere at det vil slåss for menneskene som sitter nederst ved bordet. Det er der Ap har sin historie, og det er der partiets hjerte bør ligge også inn i framtiden. Dette bør Jonas Gahr Støre lytte til, beklage og gjøre noe med, sier Lars Ødegård til Handikapnytt.

Han er mangeårig Ap-politiker og tidligere forbundsleder og generalsekretær i Norges Handikapforbund. Som vararepresentant fra Akershus ble han den første møtende stortingsrepresentant med rullestol i 1999.

Savne drahjelp

Slik Lars Ødegård tolker uttalelsene til sin tidligere stortingskollega og partifelle, handler frustrasjonen mye om å oppleve å stå alene:

– Freddy de Ruiter har nok opplevd å savne drahjelp i partiet i sitt engasjement for funksjonshemmede og særlig utviklingshemmedes sak, sier Ødegård.

Arbeidepartiets landsmøte
  • Arbeiderpartiets 67. ordinære landsmøte blir avholdt i Folkets Hus på Youngstorget i Oslo fra torsdag 4. april til søndag 7. april. 300 delegater fra hele landet skal samles.
  • Partiet skal stake ut sin politiske kurs fram mot høstens kommunevalg, og landsmøtet skal bli enige om ny politikk under de fire områdene distrikt, migrasjon, arbeidsliv og oppvekst.
  • Blant de viktigste sakene er økt barnetrygd versus flere velferdsgoder som skolemat, å avvikle hjemmelekser, samt krav om at Norge skal signere atomvåpenforbud. Dessuten brygger det til ny strid om partiets oljekompromiss om Lofoten, Vesterålen og Senja.
  • Landsmøtet skal også velge ny nestleder etter Trond Giske.
  • Ap er landets største parti og har i dag 49 representanter på Stortinget, om lag 51.000 medlemmer, over 600 lokallag og er representert i alle landets kommuner. (NTB)

Det er i så fall en opplevelse som bunner i realiteter, mener han:

– Det er et faktum at Ap – i likhet med de fleste partiene – i altfor liten grad har orientert seg om funksjonshemmedes situasjon i verden, og har for lite kunnskap og forståelse om funksjonshemmedes likestillingskamp, hevder Ødegård.

Frustrerte sosialdemokrater

Lars Ødegård viser til at han og Freddy de Ruiter ikke er de eneste som skulle ønske at Arbeiderpartiet førte en bedre handikappolitikk:

– Blant funksjonshemmede sosialdemokrater er det både frustrasjon og misnøye over at Arbeiderpartiet ikke klarer å befeste sitt lederskap og engasjement i funksjonshemmedes kamp for likestilling, sier Lars Ødegård.

Blant funksjonshemmede sosialdemokrater er det både frustrasjon og misnøye over at Arbeiderpartiet ikke klarer å befeste sitt lederskap og engasjement i funksjonshemmedes kamp for likestilling.

Han ønsker ikke å konkretisere nærmere hvem han sikter til eller hvordan frustrasjonen kommer til uttrykk.

Har vurdert medlemskapet

– Har du selv vært fristet til å gjøre det samme som Freddy de Ruiter og melde deg ut?

– Jeg vil ikke bruke ordet «fristet», men ja, det har vært enkeltsaker der jeg har vært fortvilet over partiets standpunkter. Det har ført til at jeg har vært mindre motivert, og tidvis har jeg vurdert både medlemskapet mitt og hvem jeg skal stemme på. Men når jeg ser på totalbildet, finner jeg ingen alternativer til Arbeiderpartiet for min egen del, svarer Lars Ødegård.

Kjære leser!

Vi vil gjerne be deg om en liten tjeneste. Handikapnytt.no er et nettsted uten noen form for betalingsmur. Det er fordi vi ønsker å nå ut til flest mulig med vesentlig journalistikk om funksjonshemmedes rettigheter og levekår.
Men det koster penger å lage innholdet, og vi mottar ingen pressestøtte.

Vil du hjelpe oss å finansiere journalistikken som ingen andre enn Handikapnytt lager?
Det kan du gjøre ved å vippse for eksempel 25 kroner til 526030.

Pengene går uavkortet til å lage Handikapnytt. Tusen takk for ditt bidrag.

Hilsen redaksjonen


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.