Nyhetsbrev
Søk

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Portrettfoto av Freddy de Ruiter.
PROTESTUTMELDT: Freddy de Ruiter satt på Stortinget for Arbeiderpartiet i 12 år. Nå er han blitt SV-er. (Foto: Stortinget)

Freddy de Ruiter ut av Arbeiderpartiet i protest mot handikap-politikken

Arbeiderpartiets motstand mot å gjøre funksjonshemmedes menneskerettigheter til norsk lov, er en viktig del av begrunnelsen for at tidligere stortingsrepresentant Freddy de Ruiter melder seg ut.

Av Ivar Kvistum
Publisert 03.04.2019 17:17

Det var Agderposten som først meldte at Freddy de Ruiter har meldt seg ut av Arbeiderpartiet.

En av grunnene til at begeret er fullt for den tidligere stortingsrepresentanten, er at partiet ikke vil inkorporere FN-konvensjonen for rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne (CRPD) i norsk menneskerettslovgivning.

– For meg er dette fullstendig uforståelig. Arbeiderpartiet ville aldri akseptert noe slikt hvis det handlet om kvinners rettigheter eller barns rettigheter, sier Freddy de Ruiter til Handikapnytt.

Arbeiderpartiet ville aldri akseptert noe slikt hvis det handlet om kvinners rettigheter eller barns rettigheter.

Han forteller at han selv har kjempet en kamp innad i Ap for å få partiet til å endre syn på CRPD, uten å bli hørt.

Nå går han altså til SV, et parti som så sent som i forrige uke ble nedstemt i Stortinget på et forslag om å inkorporere CRPD i menneskerettsloven.

Det skjedde omtrent samtidig med at Norge fikk kritikk i FN for det samme.

Les mer: FN-SKUFFELSE OVER NORGE

Ap har vært en BPA-sinke

Synet på CRPD er ikke den eneste handikappolitiske saken der politikeren fra Arendal er på kollisjonskurs med partiet han representerte på Stortinget i 12 år fram til 2017.

– Arbeiderpartiet var også sent ute når det gjelder retten til brukerstyrt personlig assistanse. De har også vært sene når det gjelder saken om pleiepenger. Og Ap var med og stemte ned et forslag som ville gitt gratis skolefritidsordning til funksjonshemmede barn som trenger det etter fjerde klasse, ramser han opp.

Han mener å se et mønster i Arbeiderpartiets posisjoner:

– Arbeiderpartiet lytter litt for mye til Finansdepartementet også i opposisjon. Jeg opplever at SV er mye mer proaktive når det gjelder å stå opp for dem som trenger politikerne. De lytter til folk og prioriterer disse sakene. Jeg opplever at SV har vært veldig troverdige i sin politikk overfor funksjonshemmede gjennom flere år.

Jeg opplever at SV er mye mer proaktive når det gjelder å stå opp for dem som trenger politikerne.

Kjenner på kroppen

Freddy de Ruiter har en sønn med autisme, og han representerer Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO) i det kommunale rådet for mennesker med nedsatt funksjonshemmede i Arendal.

Han har dermed førstehåndskjennskap til det handikappolitiske feltet.

– Hele mitt grunnlag for å drive med politikk er å skulle ta vare på de mest sårbare i samfunnet, de som sitter nederst ved bordet, sier han til Handikapnytt.

Slik reagerer Lars Ødegård, Ap-veteran og tidligere generalsekretær i Handikapforbundet: – DE RUITERS UTMELDING ER ET KRAFTIG SIGNAL TIL ARBEIDERPARTIET 

Vil gi råd til andre foreldre

Den nybakte SV-eren har ifølge ham selv ingen rikspolitiske ambisjoner.

– Jeg ser for meg at jeg kommer til å gi råd. Og jeg vil gjerne bidra med mine erfaringer til å hjelpe foreldre som står fast og opplever at hjelpeapparatet blir et maktapparat.

Han legger til at kona hans er ordfører kandidat for SV i Arendal, og han mener det nå er hennes tur til å prioritere politikken de kommende årene.

Kjære leser!

Vi vil gjerne be deg om en liten tjeneste. Handikapnytt.no er et nettsted uten noen form for betalingsmur. Det er fordi vi ønsker å nå ut til flest mulig med vesentlig journalistikk om funksjonshemmedes rettigheter og levekår.
Men det koster penger å lage innholdet, og vi mottar ingen pressestøtte.

Vil du hjelpe oss å finansiere journalistikken som ingen andre enn Handikapnytt lager?
Det kan du gjøre ved å vippse for eksempel 25 kroner til 526030.

Pengene går uavkortet til å lage Handikapnytt. Tusen takk for ditt bidrag.

Hilsen redaksjonen


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.