Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Lavik i rullestol ved øverste trappetrinn ned mot utsiktsplatået der du ser utsikten over Arendal i bakgrunnen. På hver side er det stålrekkverk som rager over henne.
USIKT: Hit, men ikke lenger, kommer Vigdis Lavik. Utsikten over Arendal kan hun få et lite glimt av hvis det ikke er folk lenger nede i trappen. (Foto: Georg Mathisen)

Denne utsikten er bare for gående

Glassheisen skal gi en spektakulær utsikt over Arendal. Men rullestolbrukere får ikke se noen ting. Og for synshemmede er den nye turistattraksjonen direkte farlig.

Georg Mathisen
Publisert 18.08.2021 09:38

Den skulle koste 50 millioner. Til slutt endte regningen på nærmere 100.

Men selv ikke kjemperegningen var nok til å gjøre Glassheisen i Arendal tilgjengelig for alle.

– Det er visst helt greit å lage en trapp fordi det ser fancy ut og så gi blaffen i om utsiktspunktet er tilgjengelig for alle, sier Vigdis Lavik.

Hun leder rådet for personer med funksjonsnedsettelse i Arendal.

Det er visst helt greit å lage en trapp fordi det ser fancy ut og så gi blaffen i om utsiktspunktet er tilgjengelig for alle.

Ser ikke over kanten

Kommunen har nettopp innviet den nye heisen fra sentrum og opp til Fløyheia – 40 meter opp gjennom fjellet og 20 meter i en glassjakt. Arendalsuka pågår nå, og Glassheisen er åsted for flere debatter under den politiske festivalen.

Prosjektet har fått mye kjeft for sløsing og budsjettsprekk. Nå får det også kjeft for at det ikke er tilgjengelig.

– Her ser jeg ikke over kanten! sier Vigdis Lavik.

Hun tar med Handikapnytt opp i heisen og ut på broen som fører fra heisen og inn på fast og flat grunn. På begge sider er det solid rekkverk i stål. Høyt nok til at den som sitter, ikke kan se noe som helst.

De to – Holte med mobilitetsstok – utenfor heisdørene.

LIVSFARLIG: Trappetrinnene er livsfarlige, ifølge Blindeforbundet. Her viser Arnt Holte og Beathe Beckstrøm Holte hvordan ledelinjene på toppen av heisen gjør at den som følger dem, stanger rett i en stålbjelke. (Foto: Georg Mathisen)

Krever stenging

Sammen med heisen er det også bygd en plattform med utsikt over Arendal sentrum. Ut på den kommer ikke Lavik i det hele tatt.

Ned til den fører det nemlig mange trappetrinn – og også en rekke med høyere avsatser som er helt uten merking. Norges Blindeforbund har derfor krevd at hele utsiktspunktet stenges.

– Hvis de ikke er markert, er slike sittetrinn livsfarlige for den som bruker hvit stokk, sier Arnt Holte i Blindeforbundet.

Fra plassen sin på øverste trinn ser Vigdis Lavik bare andre mennesker.

– Her er det masse trafikk. Vi blir sittende uten å se annet enn folk. Utsikten får jeg ikke sett, sier hun.

Møtte arkitektene

Tirsdag stilte ledelsen i Arendal Eiendom og arkitektene bak glassheisen opp for å møte Lavik og Holte.

– Hadde vi valgt et flatt gulv, hadde alle sett mindre. Dette er gjort for å gjøre utsikten spektakulær, sier Ole Wiig om trappetrinnene.

Wiig er grunnlegger og arkitekturdirektør i NSW Arkitektur.

Han forklarer at det solide, ugjennomsiktige stålrekkverket er laget slik for å fungere også om vinteren når det blåser og snør.

– Med et åpent rekkverk hadde vinden gått rett gjennom, sier han og peker også på hensynet til dem som lider av høydeskrekk.

Gruppebilde sammen på toppen av Glassheisen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Blir med neste gang

– Rådet for personer med funksjonsnedsettelse burde vært inne på forhånd, innrømmer styreleder Atle Svendal i Arendal Eiendom.

Det kommunale selskapet har ansvaret for å forvalte og utvikle kommunal eiendom i sørlandsbyen. Bystyret oppnevner styret i eiendomsselskapet.

– Nå er spørsmålet hvordan dette kan forbedres, sier han.

Rådet for personer med funksjonsnedsettelse burde vært inne på forhånd.

Svendal og daglig leder Øystein Sangvik er klare til å forbedre ledelinjene og gjøre heisen bedre for synshemmede. Verre er det å fjerne trappetrinnene.

– Det vi har fått ut av dette, er å få banket inn i hodet på kommunen at rådet og organisasjonene blir involvert i planleggingen og prosessen. Nå blir vi nok invitert med videre i andre prosesser, sier Vigdis Lavik.

Hun har også tidligere kritisert mangelfull tilgjengelighet i Arendal, noe som bidrar til at flere arrangementer under Arendalsuka i paksis stenger grupper av funksjonshemmede ute.

Les mer: – BYEN ER PROBLEMET FOR ARENDALSUKA

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.