Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Portrettfoto av Vigdis Lavik
IKKE OVERRASKET: Vigdis Lavik leder det kommunale rådet for mennesker med nedsatt funksjonsevne i Arendal kommune. Hun er ikke overrasket over at Arendalsuka sliter med å skape god nok tilgjengelighet. (Foto: Privat)

– Byen er problemet for Arendalsuka

Arendal by har så dårlig tilgjengelighet at et arrangement som Arendalsuka ikke kan bli bra nok på dette området. Det mener Vigdis Lavik, leder i det kommunale rådet for funksjonshemmede.

Ivar Kvistum
Publisert 16.08.2018 09:29

Denne uka pågår den politiske festivalen Arendalsuka, med over 1097 ulike arrangementer på 105 ulike steder i sørlandsbyen.

Ifølge programmet er under halvparten av arrangementene tilgjengelige for rullestolbrukere.

«Tilgjengelighetsgeriljaen» til Norges Handikapforbunds Ungdom, Uloba, Unge funksjonshemmede og Press – Redd Barna Ungdom aksjonerer med å sette opp skilt utenfor arrangementer der rullestolbrukere ikke kommer inn.

Les mer om geriljaaksjonen her: TILGJENGELIGHETSGERILJA AKSJONERER I ARENDAL

For stort for byen

Vigdis Lavik leder det kommunale rådet for mennesker med nedsatt funksjonsevne i Arendal kommune.

Rådet har fulgt planleggingen av Arendalsuka, og hun er ikke overrasket over at det kommer klager på manglende tilgjengelighet.

Lavik mener den bunner i utformingen av hele byen som sådan.

– Generelt er Arendal en by med så store tilgjengelighetsutfordringer at det er vanskelig å gjennomføre et så stort arrangement uten at det blir problemer som vi ser nå. Dette har vi også sagt til arrangørene av Arendalsuka, sier Lavik til Handikapnytt.

Generelt er Arendal en by med så store tilgjengelighetsutfordringer at det er vanskelig å gjennomføre et så stort arrangement uten at det blir problemer som vi ser nå.

Hun vil ikke svare på spørsmålet om hvorvidt dette tilsier at byen ikke bør være vertskap for Norges største demokratifestival, men hun sier:

– Vi har sagt til arrangørene at Arendalsuka kanskje er blitt for stort. Hadde det vært litt mindre, ville det vært enklere å ivareta tilgjengeligheten. Og den innholdsmessige kvaliteten kunne også blitt bedre.

Bidle av bukk foran landgang til båt. Skiltet viser et rullestolpiktogram i et forubudsskilt og teksten INGEN ADGANG!

INGEN ADGANG: Tilgjengelighetsgeriljaen har plassert bukker med forbudsskilt der rullestolbrukere ikke kommer inn. (Foto: NHFU)

Skal ikke koste noe

– Har du inntrykk av at kommunen og arrangørene tar tilgjengelighet på alvor?

– Det virker på meg som de ser problemet. De vil gjerne ha tilgjengelighet, men det skal helst ikke koste penger. Det er noe av problemet.

De vil gjerne ha tilgjengelighet, men det skal helst ikke koste penger. Det er noe av problemet.

Mange av arrangementene under Arendalsuka foregår på byens utesteder og restauranter. I planleggingen av neste års uke har Vigdis Lavik bedt om å få være med på møtene med arrangementsstedene.

– Jeg tror at om jeg som rullestolbruker er med på dette, blir problemstillingen mer synlig enn om det bare er gående til stede, sier hun.

Viktig geriljaaksjon

Vigdis Lavik er glad for aksjonen som Tilgjengelighetsgeriljaen gjennomfører i byen denne uka, og hun tror det kan være med på å få satt problemene på kartet.

– De har klart å bli synlige i bybildet, sier hun.

Lavik er aller mest oppgitt over arrangører innenfor helsesektoren som legger sine arrangementer under Arendalsuka til steder der rullestolbrukere ikke kommer inn.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.