Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Skiltet plassert på en bukk ved landgangen til en båt i Pollen.
INGEN ADGANG: Bukker med skilt som viser at det er adgang forbudt for rullestolbrukere, er satt ut flere steder under Arendalsuka. (Foto: Kristofer Olai Ravn Stavseng, NHFU)

Tilgjengelighetsgerilja aksjonerer i Arendal

Arrangører som utestenger funksjonshemmede fra Arendalsuka, blir tydelig merket.

Av Ivar Kvistum
Publisert 14.08.2018 16:31

INGEN ADGANG! lyder teksten på et forbudsskilt over et rullestolpiktogram.

Symbolet er knapt til å misforstå. Her kommer du ikke inn om du bruker rullestol.

Skiltet, festet til en rød trebukk, er plassert ved inngangen til flere av arrangørene på Arendalsuka.

Dette er Norges største «politiske festival», der partier, organisasjoner og lobbyister setter hverandre i stevne.

Men på flere av de over 1000 arrangementene kommer ikke funksjonshemmede inn.

Skilter utilgjengelige arrangører

Tilgjengelighetsgeriljaen er et samarbeidsprosjekt mellom Norges Handikapforbunds Ungdom, Uloba – Independent Living Norge, Redd Barnas ungdomsorganisasjon Press og Unge Funksjonshemmede.

Et titall aksjonister er i sving for å undersøke tilgjengeligheten i sørlandsbyen denne uken.

– Vi oppsøker arrangementer som ikke er tilgjengelige. Det gjelder særlig båtene som ligger til havn i Pollen. Der hvor det ikke er tilgjengelig for rullestolbrukere, setter vi ut bukker med skiltene våre på, forteller Kristofer Olai Ravn Stavseng.

Han er rådgiver for politikk og kommunikasjon i NHFU.

Blant dem som har måttet tåle å bli skiltet som utilgjengelig, er NRKs båt som ligger fortøyd i Pollen i Arendal.

Willoch ved et skilt som viser at det er ingen adgang for rullestolbrukere.

VETERAN: Tidligere statsminister Kåre Willoch var blant dem som ble møtt av skiltet som Tilgjengelighetsgeriljaen hadde utplassert. (Foto: Kristofer Olai Ravn Stavsen, NHFU)

Flaue beklagelser

– Hvilke reaksjoner har dere fått så langt?

– Flere legger seg flate. Vi har fått mange beklagelser fra arrangører i har snakket med. Flere blir tydelig nervøse og flaue. Vi har fått innrømmelser om at de ikke har tenkt på dette med tilgjengelighet, og at de skal ta med seg budskapet vårt videre, sier Stavseng.

– Så langt har vi ikke fått noen negative tilbakemeldinger, men noen er likegyldige. Og fra forbipasserende har vi fått mange tomler opp, legger han til.

Fra forbipasserende har vi fått mange tomler opp.

Handikapnytt skrev søndag at arrangørene av Arendalsuka ikke ønsker demonstrasjoner under arrangementet. Men ingen har til nå forsøkt å hindre tilgjengelighetsgeriljaen fra å framføre sitt budskap, ifølge Stavseng.

– Politiet har fulgt med oss, men ikke grepet inn. Jeg tror de så at vi ikke har gått over noen grenser, sier NHFU-rådgiveren.

Les også: HALVE ARENDALSUKA FRAMSTÅR UTILGJENGELIG FOR RULLESTOLBRUKERE

Dårlig tilgjengelighet

Arrangøren av Arendalsuka hevdet i Handikapnytt at tilgjengeligheten er bedre enn hva det offisielle programmet gir inntrykk av.

Men Tilgjengelighetsgeriljaen sitter med et annet inntrykk.

– Generelt er det dårlig tilgjengelighet her. Jeg vil si at det som står i programmet, faktisk stemmer med virkeligheten. Altså at rullestolbrukere bare kommer inn på om lag halvparten av arrangementene, sier Kristofer Olai Ravn Stavseng.

Kjære leser 🙂
Vil du hjelpe Handikapnytt med å lage flere saker som den du leser nå? Da kan du sende oss 25 kroner eller et annet beløp på Vipps, nummer:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «støtte til Handikapnytt».

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling. Vi mottar ingen pressestøtte, og vi har ingen betalingsmur. Din støtte gjør det mulig for oss å fortsette arbeidet. Pengene går uavkortet til å lage Handikapnytt.
Tusen takk for ditt bidrag.
Hilsen oss i redaksjonen


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.