Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Portrettfoto av Mari Storstein.
BANEBRYTENDE: Filmskaper Mari Storstein planlegger den første norske spillefilmen med en ekte rullestolbruker i hovedrollen. Det kan ikke være noen som later som de bruker rullestol. (Foto: Tore Meek, NTB)

– En fake funkis på film er som å male en hvit skuespiller svart i ansiktet

Mari Storstein planlegger å lage Norges første spillefilm med en rullestolbruker i hovedrollen. Og kanskje er det ditt navn som skal stå på plakaten.

Ivar Kvistum
Publisert 06.07.2021 09:08

For de fleste er Mari Storstein kjent som dokumentarfilmskaper. Nå gir hun seg i kast med spillefilm og fiksjon.

Men selv om formatet er noe så tilsynelatende uskyldig som en «romantisk dramakomedie», er det fortsatt politisk.

Og fortsatt står funksjonshemmedes liv og likestilling sentralt i det hun gjør.

– Jeg har selv aldri sett en film hvor jeg føler at jeg er representert, og hvor jeg kjenner meg igjen. De sjeldne gangene man skal portrettere en funkis på film, så er det basert på stereotype framstillinger der man enten er en helt, et offer eller lever et liv som er verre enn døden, sier Mari Storstein til Handikapnytt.

Letter etter den rette

Planen er i stedet å gi en autentisk og ekte framstilling, der personer med funksjonsnedsettelser blir framstilt som hele mennesker.  Og representasjonen må være reell. Det kan ikke være noen som later som om de bruker rullestol.

– Å ha en fake funkis på film er som å male en hvit skuespiller svart i ansiktet. Det er ikke ok, fastslår Storstein. (Fake er engelsk for uekte eller juks, red. anm.)

 Å ha en fake funkis på film er som å male en hvit skuespiller svart i ansiktet. Det er ikke ok.

Derfor er Storstein på utkikk etter en hovedrolleinnehaver i alderen fra 16 til 28 år, som er rullestolbruker og som kan spille en 19–20-åring. Om du er jente eller gutt, spiller ingen rolle.

– For oss er det det viktigste å finne den rette personen først. Så utvikler vi manuset ut fra hvem vi får til å spille rollen.

Filmskaperne
  • Mari Storstein er kjent som dokumentarfilmskaper av blant annet serien «Søsken» og filmene «Brevet til Jens» og «Et lass av fett». Storstein, som selv bruker rullestol, har vunne flere priser for sitt arbeid.
  • Thomas Robsahm har produsert over 50 filmer, blant annet for regissører som Joachim Trier, Margreth Olin og Maria Sødahl To ganger har filmene hans deltatt i hovedkonkurransen i Cannes og vært på shortlist for Oscar.

Romantisk – og politisk – dramakomedie

De to andre i Mari Storsteins «vi» er produsenten Thomas Robsahm og fotograf Tomas Myklebost. Sistnevnte er også Storsteins samboer. Norsk Filminstitutt har gitt støtte til manusarbeidet, som skal munne ut i en helaftens kjærlighetsfilm.

– Det vil lyse gjennom at dette er et politisk prosjekt fra min side. Da er det gøy på pakke det inn i en romantisk dramakomedie. Vår hovedperson skal begynne på høyskole eller universitet og blir konfrontert med samfunnets syn på ham eller henne. Personen opplever for første gang å bli utestengt for den hun eller han er, forteller Storstein, som er tilbakeholden med å røpe detaljer om handlingen.

– Manuset vil bygge på ekte hendelser. Som seer skal du forstå at dette kan være virkelig, at dette er motstand og hindringer som skjer på ekte hver eneste dag. På den måten prøver vi å løfte en debatt. Men det som skal drive filmen framover, er kjærlighetshistorien.

Utestengt fra skuespilleryrket

Når Mari Storstein og samarbeidspartnerne hennes går ut og søker bredt etter folk som har lyst til å spille hovedrollen i filmen, er det fordi det knapt finnes profesjonelle skuespillere med funksjonsnedsettelser i Norge.

– Det handler om diskrimineringen vi er utsatt for, fra den starter i barndommen til at ingen av utdanningsinstitusjonene noen gang har tatt inn en elev med funksjonsnedsettelser. Vi vet at det finnes mennesker der ute som har en drøm om å få være med i en film, men som aldri har fått muligheten, sier Storstein.

Vi vet at det finnes mennesker der ute som har en drøm om å få være med i en film, men som aldri har fått muligheten.

Du trenger ikke erfaring som skuespiller for å bli vurdert til rollen.

– Men du trenger nysgjerrighet, og du må ha lyst. Terskelen skal være lav. Så vil vi sørge for å bruke tid på den treningen som er nødvendig, forsikrer hun.

Sannsynligvis vil filmen ha bruk for flere funkiser enn den ene hovedrolleinnehaveren, så det er muligheter for flere til å bli med.

Vil åpne dører

Mari Storstein håper at Norges første spillefilm med en rullestolbruker i hovedrollen kan åpne dører.

– Jeg håper vår film kan bidra til at flere funkiser utdanner seg til skuespillere. Det er et behov der allerede, og det kommer til å bli større framover. Målet er å komme dit at en funkis kunne spilt i en hvilken som helst film. Vi ønsker oss også flere funkiser bak kamera. Da må vi bygge opp kompetanse og interesse for å jobbe med film.

Hvis du tenker at Mari Storsteins nye film bør ha ditt navn på plakaten, kan du merke en epost med «skuespiller spillefilm» og sende den til mari.storstein@gmail.com. E-posten må inneholde litt om hvem du er, et bilde av deg og en liten film om deg selv. Du kan godt bruke mobiltelefonen.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.