Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Kor av funksjonshemmede speidere, barn og voksne, synge foran rulletrapp
SYNGENDE SPEIDERE: - Ingen kan hjelpe alle, alle kan hjelpe noen, synger De Makalause. (Foto: Knut Sandersen)

Film om speidergruppe for funksjonshemmede

For 26 år siden ble det dannet en unik speidergjeng i Brønnøysund, og nå kommer det en dokumentar som portretterer speiderne. Dermed blir det storstilt filmpremiere i Oslo, og stadig flere sommerfugler i magen etter hvert som datoen 3. desember nærmer seg.

Knut Sandersen
Publisert 02.12.2024 08:37

Det er en høyst vanlig lørdagshandel i oktober på Havnesenteret i Brønnøysund. Noen benytter anledningen til å sanke en julegave eller to, mens andre slår av en prat over en kaffekopp og et wienerbrød på kafeen.

På et av bordene fylles det opp av grønnkledde speiderskjorter.

– Vi må ha kaffe først, vet du, sier Bjørn Tore Henstein og tar godt imot enhver som nærmer seg bordet. Stemningen er på topp, og latteren sitter løst som vanlig i denne unike speidergruppen.
Etter hvert som klokken nærmer seg halv tolv, beveger De makalause seg ned en etasje for å gjøre seg klare for konsert.

Bjørn Tore Henstein med armen rundt Maria Reinfjord, begge i speiderskjorter

KINO-AKTUELLE: Maria Reinfjord og Bjørn Tore Henstein gleder seg til å oppleve premiere på dokumentarfilmen om dem og resten av De Makalause.
(Foto: Knut Sandersen)

Svømte på seg navnet

De makalause er en speidergruppe for funksjonshemmede. På turer og samlinger er de en del av Brønnøy KFUK-KFUM-speidere, men de er en egen speidergruppe fordi de også driver med musikk.

3. desember har dokumentarfilmen om speiderne premiere på Colosseum kino i Oslo.

Etter premieren blir det middag, som seg hør og bør, og hit kommer også Torbjørn Askevold, som var med på å starte opp De makalause og nå er prest i Tromsø.

– Det blir også gjensyn med Oslo Gospel Choirs dirigent Tore Aas og komponist Tore Thomassen. Vi har jobbet med begge to tidligere, forteller Kirsten Østergård, som er leder for speidergruppen.

Kirsten Østergård i speiderskjorte foran bål

MANGEÅRIG LEDER: Kirsten Østergård har vært leder for speidergruppen De makalause i over tjue år.
(Stillbilde fra filmen «De makalause»)

Navnet De makalause, som også er tittelen på filmen, har sin historie, kan Kirsten Østergård fortelle. Det kom til under en svømmetrening med flere i gruppen. Mens de svømte rundt i ring, snakket de om at de måtte ha et navn.

– Vi lekte med initialene til oss i gruppen, og da dukket det opp først MA, så KA og så en L, og plutselig satt ordet makalause der. Så slik gikk det til, smiler gruppelederen.

Moro, men uvant

På spørsmål om hvordan det var å hvordan det var å være med på filminnspillingen sier flere at det var litt uvant.

– Det var rart å ha kamera på slep hele tiden, men jeg ble fort vant til det. Jeg tenkte ikke over at jeg hadde mikrofon på meg engang, sier Maria Reinfjord som gleder seg til Oslo–turen.

– Vi skal fly fra Brønnøysund, men vi må vente to timer på Værnes, sier hun litt betenkt.

– En som har vært på TV flere ganger før, er Tor Helge Sund Elveland. Han var med da Else Kåss Furuseth kom på sykkel til Brønnøysund, og han kunne også fortelle at han har fått vist seg fram på russisk TV en gang han var på tur i Narjan-Mar. Likevel var det litt annerledes å ha kamera på seg denne gangen.

– Det var litt uvant, for vi skulle ikke se rett inn i kamera. Vi måtte se på siden liksom, forteller Tor Helge Sund Elveland og synes det blir stas å se seg selv og de andre på kino.

En gammel drøm

At filmskaper Kathrine Haugen står bak filmen er ikke tilfeldig. Hun er fra Brønnøysund og har selv vært en speiderjente en gang, og det med Kirsten Østergård som leder.

– Vi har hatt en drøm om å lage en film om De makalause i lang tid. Nå hadde hun tid til å gjøre drømmen til virkelighet, og selv om hun har det veldig travelt så har vi fått det til likevel. Vi har jo kjent hverandre i alle de år, så vi hadde veldig godt samarbeid, forteller Kirsten Østergård.  

Filmen skildrer hele gruppen, men det er enkelte som har fått spesiell oppmerksomhet. Blant annet Maria Reinfjord, som har vært med i alle årene gruppen har eksistert. Yngstemann Arian Lucas Bolstad og hans fiskeprosjekt er også viet ekstra plass sammen med musikalske Karl Anders Østergård og Sigurd Aleksander Yttergård.

Filmen er også et portrett av det pensjonerte lege- og ekteparet Kirsten og Jens Kristian Østergård, som gjennom tiår har viet mye av livet sitt til å skape rom for inkludering i inn- og utland gjennom speiderbevegelsen. 

Logistikk

30 av speiderne skal reise med fly, mens tre tar toget sørover fra Grong. For ikke alle er komfortable med trange flykabiner.

– Etter at vi åpnet opp for at noen kunne ta toget, så har jeg fått minst 50 klemmer hver gang vi møtes, ler Kirsten Østergård hjertelig.

Målet er at flest mulig skal være med, men det koster. Nå jobbes det på spreng på flere hold for å få på plass nok penger til at hele gjengen kan være med på reisen og få med seg to netter på hotell.

Fikk tillit

Det har blitt en del reiser og opphold på leir og konserter for filmskaper Kathrine Haugen, og i disse dager klippes filmen for fullt. Første gangen filmen kan sees, skjer i en lukket visning i Bodø i midten av november.

– Det skal bli interessant å se reaksjonen der, for jeg har fortsatt litt tid etterpå til å gjøre eventuelle justeringer før festforestillingen i Colosseum kino, sier Haugen.

Premieren i Oslo er på FN-dagen for funksjonshemmedes rettigheter, 3. desember.

Adrian Lucas Bolstad sitter foran alterring med papptallerken på fanget og spiser

MATPAUSE: Arian Lucas Bolstad nyter en matbit under altertavla.
(Stillbilde fra filmen «De makalause»)

Kathrine Haugen er glad for tilliten hun fikk fra alle i gruppen og forteller at det var helt avgjørende for å kunne komme så tett inn på dem.

– Det er en herlig og morsom gjeng å være sammen med. Dessuten tror jeg at filmen også vil fortelle at det å gjøre noe for andre også er med på å gi mening i livet.

Selv føler hun at det er så mye enklere å være seg selv sammen med De makalause.

– De utfordrer oss på hva vi ser på som normalt.

Nå venter lange dager ved klippebordet og innspurten på redigeringen. For når den tredje luken i adventskalenderen åpnes, håper filmskaper Kathrine Haugen og resten av gjengen i De makalause at et mangfoldig publikum vil finne veien til kinosalen og dele festforestillingen sammen med dem.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.