Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

De to sammen innfelt på et bilde av en Nav-logo på en bygning.
SEGREGERING FORTSETTER: Vi er vant til å bli diskriminert, men det får være grenser for hvor glemt vi skal være når pengesekken fordeles, skriver Guro Helene Sørdalen og Simen Bondevik.

En oppskrift på utenforskap

MENINGER: Vi forstår ikke hvordan vi som samfunn har råd til å la være å investere i funksjonsassistanse, skriver Guro Helene Sørdalen og Simen Bondevik i Partiet Sentrum.

Guro Helene Sørdalen og Simen Bondevik
Publisert 26.05.2023 18:44

  • Denne artikkelen er et debattinnlegg og gir uttrykk for forfatternes egne meninger.

Den siste tiden har en rekke politikere brukt taletiden sin i offentligheten til å forsvare arbeidslinja. Da blir det dobbeltmoralsk når en så viktig ordning som funksjonsassistanse ikke bevilges nok penger til at de av oss som trenger det kan få det.

Funksjonsassistanse er en ordning som gjør at flere av oss med nedsatt funksjonsevne kan ha en jobb. En assistent hjelper til med praktisk bistand eller tilrettelegging i jobbsammenheng sånn at vi kan jobbe selvstendig.

Dette er et viktig likestillingsverktøy som betyr veldig mye for de som benytter ordningen. Flere får mulighet til å komme inn i arbeidslivet eller beholde jobben de allerede her. Både for enkeltpersoner og samfunnsøkonomisk er funksjonsassistanse en svært god investering.

Over 100.000 funksjonshemmede står ufrivillige utenfor arbeidslivet. Å avslå alle nye søknader om funksjonsassistanse fordi potten er tom for penger er en oppskrift på utenforskap. Dersom regjeringen nå bevilger mer midler til funksjonsassistanse er det en god og viktig investering i velferdsstatens bærekraft og for et inkluderende arbeidsliv.

Dersom regjeringen nå bevilger mer midler til funksjonsassistanse er det en god og viktig investering i velferdsstatens bærekraft og for et inkluderende arbeidsliv.

De av oss med nedsatt funksjonsevne er vant til å bli diskriminert og glemt bort når pengene i statsbudsjettet fordeles. Men det må likevel være grenser for hvor glemt vi skal være når pengesekken fordeles. Hvis regjeringen virkelig mener alvor med at de vil føre en «likestillingspolitikk som gjer at alle blir inkluderte i samfunnet», slik de skriver i Hurdalsplattformen, så er de nødt til å bevilge mer penger til denne ordningen umiddelbart.

Vi har en regjering som sier at arbeid er viktig for enkeltmennesket og for samfunnet som helhet. Det er vi helt enig i og det er nettopp derfor denne ordningen er så viktig. Dette er en ordning vi vet fungerer og som har utgjort en stor forskjell i mange menneskers liv. Hvis for eksempel 15 prosent flere funksjonshemmede kommer i arbeid vil staten tjene 26 milliarder kroner på skatt i løpet av ti år, ifølge Handikapforbundet. Vi forstår ikke hvordan vi som samfunn har råd til å la være å investere i funksjonsassistanse.

Funksjonshemmede blir allerede diskriminert i arbeidslivet. Vi blir ikke kalt inn på intervju selv om vi er kvalifisert for jobben. Når en slik viktig ordning blir tom for penger blir terskelen enda høyere for å ansette mennesker med nedsatt funksjonsevne.

Funksjonshemmede blir allerede diskriminert i arbeidslivet. Vi blir ikke kalt inn på intervju selv om vi er kvalifisert for jobben. Når en slik viktig ordning blir tom for penger blir terskelen enda høyere for å ansette mennesker med nedsatt funksjonsevne, men det har også flere andre svært uheldige konsekvenser.

Det mest åpenbare og mest alvorlige er at folk faller utenfor samfunnet og ikke har et arbeid å gå til. En annen farlig konsekvens vil være at mange vil føle seg presset til å prøve å jobbe og ikke kunne ha energi til andre ting enn jobb, eller at helsesituasjonen blir enda verre.

Vi mister ressurssterke mennesker som kunne vært i arbeid og levd et fritt og likestilt liv. Ikke bare mister vi ressurser, men det er en farlig utvikling. Vi får et samfunn som fortsetter å segregere, det er et stort steg i feil retning.

Kjære Jonas Gahr Støre og resten av regjeringen, bevilg mer penger til funksjonsassistanse nå, slik at dere oppfyller egne løfter om at alle skal få muligheten til å jobbe.

Guro Helene Sørdalen og Simen Bondevik
kandidater til bystyret i Oslo for Partiet Sentrum

***

Enig eller uenig i det du leser? Skriv gjerne et debattinnlegg og send det til post@handikapnytt.no.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.