Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Märtha Louise sitter i en rullestol og smiler mot en hund som med "service dog"-skilt.
BESKYTTER: Prinsesse Martha Louise foretar den offisielle åpningen av Hundeskolen Veivisere i regi av Norges Blindeforbunds førerhundanlegg på Ås. Her får hun prøve seg i rullestol med assistanse av servicehund. Spørsmål om Durek Verrett ville hun ikke svare på. (Foto: Lise Åserud, NTB)

Epilepsiforbundet bryter med Märtha Louise på grunn av Dureks etikk

Epilepsiforbundet vil ikke lenger vil ha prinsesse Märtha Louise som beskytter, mens Revmatikerforbundet og Foreningen for Muskelsyke er i tenkeboksen.

Handikapnytt
Publisert 07.09.2022 21:53

(NTB og Handikapnytt:) Epilepsiforbundet valgte i 2020 å ikke søke om å fortsette å ha prinsesse Märtha Louise som beskytter. Nå forklarer de at uro rundt Durek Verrett var årsaken.

Prinsessen hadde i mange år vært forbundets beskytter, en tittel forbundet måtte søke om forlengelse av. I 2020 gikk dette åremålet ut, og de valgte å ikke søke om forlengelse, skriver NRK.

– Uroen rundt prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett ble en del av diskusjonen i forbundsstyret fordi vi er opptatt av skolemedisin, sier forbundsleder Bente Nordahl Langsø i Norsk Epilepsiforbund til kanalen.

Etisk problematisk

Hun forklarer at styret i Epilepsiforbundet diskuterte hvorvidt kongelig anerkjennelse ville fremme deres sak, og diskusjonen endte altså med at styret valgte å ikke søke om nytt beskytterskap.

– Som pasientorganisasjon er vi opptatt av å jobbe tett med fagfolk og fremme det som er vitenskapelig bevist. Det Durek Verrett formidler, er mot vår etikk, fortsetter hun.

Støtte fra NHFU-leder

Leder Marianne Knudsen i Norges Handikapforbunds Ungdom (NHFU) gir støtte til Epilepsiforbundets beslutning og måten de begrunner den. På Facebook skriver hun:

«Her tar forbundet et viktig standpunkt. Det koster dem en kongelig beskytter, men viser hvem de er, hva de står for og hvem de kjemper for og med. Det står det dyp respekt og beundring av.»

Snorklipp for hundesenter

Samme dag som Epilepsiforbundets brudd med Märtha Louise ble kjent, sto prinsessen for den offisielle åpningen av Blindeforbundets nye anlegg for førerhunder på Ås i Viken.

Anlegget har plass til rundt 50 hunder og er tilrettelagt for opplæring av fører- og servicehunder.

Det er også satt av plass til sju valpekull samtidig, skriver Statsforvalteren i Oslo og Viken i en pressemelding.

Anlegget ble åpnet med snorklipping utført av prinsessen, som også fikk hilse på flere servicehunder og prøvesatt i en rullestol.

Ville bare snakke om hunder

Prinsessen ville gjerne snakke om hundene, og ikke om forloveden Durek Verrett, da hun fikk spørsmål av NRK om dialogen mellom foreldrene hennes og ham er i gang.

– Vet du, det er så fint å være her på hundeskolen og det nye bygget her. Jeg håper at mange, mange hunder for lov til å hjelpe mennesker til å bli mer selvstendige i hverdagen og få friheten sin tilbake. Det er jo det disse hundene hjelper med, og det er jeg veldig glad for, svarte hun på spørsmålet til kanalen.

Nytt forbund vurderer å avslutte

– Ved vår rutinemessige gjennomgang av kongelige beskytterskap i 2020 registrerte vi at Epilepsiforbundet ikke søkte om forlengelse av prinsesse Märtha Louises beskytterskap, skriver kommunikasjonssjef Guri Varpe ved Det kongelige hoff i en uttalelse til NRK.

Märtha Louise er beskytter for en rekke organisasjoner, deriblant Norges Blindeforbund, Norges Døveforbund og Norsk Revmatikerforbund.

Sistnevnte sier til VG at også de vurderer å avslutte samarbeidet med prinsessen som følge av uroen.

– Beskytterskap handler om å kaste glans. Dette antyder vel at glansen i ferd med å falme litt, sier forfatter og historiker Trond Norén Isaksen til NRK.

Han mener det kan bli nødvendig å skape større avstand mellom prinsessen og kongefamilien.

– Og mellom Durek Verrett og kongefamilien når han blir medlem av den. En del av de tingene han driver med, er kanskje ikke helt forenelig med det kongehuset skal stå for og deres samlende funksjon, sier han.

Også Foreningen for Muskelsyke vurderer å kutte samarbeidet, skriver Dagbladet.

Det er likevel en overvekt av forbundene som støtter Märtha Louise og som sier at de vil beholde henne som beskytter.

– Märtha Louise har vært høyeste beskytter av Norges Døveforbund i cirka 20 år og vi er stolte over hennes rolle i forbundet. Nylig vedtok landsmøtet å fortsette med beskyttelsen, så vi har ikke tenkt å droppe beskyttelsen. Vi har ikke opplevd uro tilknyttet Durek Verrett, sier generalsekretær Petter Noddeland i Døveforbundet.

Skal snakke sammen

Durek Verrett har fått kritikk for måten han har opptrådt på som sjaman, også etter at han forlovet seg med Märtha Louise. Nylig hevdet han at en spesiell medaljong gjorde ham frisk etter å ha blitt smittet av korona, og medaljongen selges på hans hjemmeside for over 2.000 kroner.

Nå svarer Verrett at han aldri har avvist skolemedisin, til tross for sine tidligere uttalelser om at en medaljong hjalp han da han fikk korona.

– Jeg ville vært dum om jeg avviste skolemedisin, jeg har jo selv blitt reddet av det, skriver Verrett i et svar til VG.

Han setter også et stort spørsmålstegn ved Epilepsiforbundets avgjørelse.

– Har de spurt Märtha hva hun står for? Eller tar de det for gitt hva hun mener uten å spørre henne?

Det har vært mye oppmerksomhet rundt Verretts tidligere uttalelser rundt alternativ medisin, men han understreker at både han og Märtha erkjenner viktigheten av skolemedisin.

– Jeg ville vært død nå uten hjelp fra skolemedisin, skriver han, og sikter til da han selv i åtte år gikk til dialyse for å få transplantert en frisk nyre.

– Dette dreier seg om kulturkrasj, hvor dere leser alt jeg sier med norske briller, men jeg snakker om hvordan det er i USA. Det er to forskjellige ting, derfor har det vært misforståelser, forklarer han.

***

Saken ble oppdatert 08. september 2022 kl. 08.30 med Durek Verretts kommentar til Epilepsiforbundets beslutming, og opplysningen om at Foreningen for Muskelsyke også vurderer å avslutte samarbeidet.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.