Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Bilde av hånd som holder et glass med tabletter.
PILLE-ALARM: Fastleger slår alarm om feil i pakker med ferdigdoserte tabletter. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Fastleger har oppdaget flere feil i medisinleveranser til pleietrengende

I Stavanger, Kristiansand og Trondheim er det oppdaget flere alvorlige feil i pakker med ferdigdoserte tabletter fra Norsk Medisinaldepot til kommunene. Leverandør kalt inn til møte.

Handikapnytt
Publisert 04.03.2019 15:39

(NTB:) Norsk Medisinaldepot (NMD) leverer multidoseruller blant annet til kommunenes sykehjem og hjemmesykepleien.

NMD eier apotekkjeden Vitus, som etter en anbudsrunde er leverandør av multidoseruller til 72 kommuner.

Feilene kan dermed gjelde flere kommuner, ifølge Rogalands Avis.

Les oppdatering: 7000 MENNESKER RAMMET AV MEDISINMANGELEN

Helsepolitisk talsperson Sveinung Stensland i Høyre reagerer kraftig på saken.

– Kommunene bruker multidose for å hindre feil og sikre riktig legemiddelbruk, samt for å bruke sykepleierressurser til pleie fremfor pakking. Det er virkelig uholdbart å levere så mye feil, det kan ikke aksepteres, sier Stensland til NTB. Han har selv har jobbet med multidoser som farmasøyt.

Han sier kommunene må bli flinkere til å vektlegge kvalitet og ikke bare pris når de gjør innkjøpsavtaler.

Vurderer sanksjoner

Siden midten av januar har helsesjef Tord A. Haaland i Stavanger kommune mottatt en rekke avviksmeldinger fra fastleger og sykehjemsleger. De rapporterer blant annet om feil styrke på medisiner eller manglende medisiner.

– Situasjonen er bekymringsfull og potensielt ille, sier helsesjefen. Han vurderer sanksjoner mot leverandøren.

Kommunaldirektør Helge Garåsen i Trondheim betegner situasjonen som alvorlig og sier kommunen må bruke mye tid og ressurser på å rette feilene.

Tar ressurser

Også helse- og sosialdirektøren i Kristiansand er bekymret.

– Vi er bekymret og velger å dokumentere medisineringen fra dag til dag for å unngå å gi pasientene feildoseringer. Denne typen kvalitetssikring mener jeg er den eneste måten å unngå fatale konsekvenser på, sier Wenche Dehli.

NMD opplyser at alle feil har blitt rettet så snart de er oppdaget og beklager hendelsen.

– Vi erkjenner at leveransen de første to driftsmånedene ikke har vært på et tilfredsstillende nivå. Grunnet ekstraordinære problemer med legemiddelmangel i Norge har ikke alltid kommunene fått beskjed så tidlig som ønskelig. Her må vi jobbe med å bli bedre, sier strategidirektør Miriam Skåland i

Kalt inn til møte

Statens legemiddelverk har bedt om et møte med Norsk Medisinaldepot (NMD) mandag om  feilleveransen av ferdigdoserte tabletter, skriver Rogalands Avis.

– Vi har gitt saken full prioritet i dag, og ser svært alvorlig på situasjonen som har oppstått, sier Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk, til avisa.

Legemiddelverket ønsker å holde møtet allerede mandag og venter på svar fra NMD.

– Vi vil vite hvor mange som er berørt og hvordan sørge for at dette ikke skjer igjen. Slike ting skal ikke skje, sier Madsen.

NMD opplyser at alle feil har blitt rettet så snart de er oppdaget og beklager hendelsen.

– Vi erkjenner at leveransen de første to driftsmånedene ikke har vært på et tilfredsstillende nivå. Grunnet ekstraordinære problemer med legemiddelmangel i Norge har ikke alltid kommunene fått beskjed så tidlig som ønskelig. Her må vi jobbe med å bli bedre, sier strategidirektør Miriam Skåland.

(©NTB)


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.