Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Bjørn Espen på badet
HIT, MEN IKKE LENGER: Bjørn Espen Fagerheim får ikke dusjet uten bistand fra to personer. Nå nektes han hjelpen og savner enn dusj. (Foto: Ivar Kvistum)

Kommunen nekter ham hjelp til å dusje

Bjørn Espen Fagerheim (39) får vanligvis hjelp av hjemmesykepleien i Vestby kommune til å dusje to ganger i uka. Nå har han ikke fått den hjelpen på flere uker. Begrunnelsen er korona-smittevern, men Folkehelseinstituttet har ikke gitt en slik anbefaling.

Stine Slettås Machlar
Publisert 30.04.2020 08:41

– ­Kommunen sier de ikke kan hjelpe meg med å dusje av smittevernhensyn nå i koronatiden. Grunnen de oppgir er at vanndampen i dusjen vil skape aerosoler som vil kunne øke eventuell smittefare, sier Fagerheim.

Aerosol er en gass med finfordelte partikler eller dråper som er så små at de holder seg svevende i gassen.

Begrunnelsen gir Vestby kommune i en e-post som Handikapnytt har fått tilgang til. Her gir de ikke Fagerheim noe tidsperspektiv på hvor lenge tiltaket vil vare. Dusjnekten er innført til tross for at Bjørn Espen ikke er smittet av koronaviruset.

– Jeg har ikke dusjet på flere uker. Og selv om de vasker med klut og skyller håret, er det ikke det samme som å få rennende vann nedover kroppen. Nå når det begynner å bli varmere vær, kjenner man også at man svetter mer. En dusj er viktig for selvfølelsen, sier Fagerheim.

Får ikke klaget

Det verste for ham er usikkerheten.

– Kommunen har ikke gitt meg et endret vedtak, så formelt kan jeg ikke klage. Det, og usikkerheten for når jeg skal få neste dusj, gjør situasjonen vanskelig å håndtere, sier han.

I tillegg til å hjemmesykepleie morgen og kveld har Fagerheim brukerstyrt personlig assistent (BPA) 44,5 timer i uka, men de får han heller ikke brukt til å ta en dusj.

– Jeg har selv valgt en kombinasjon av hjemmesykepleie og BPA fordi jeg har en del sårstell jeg ønsker at helsepersonell skal ta seg av. I tillegg må de være to for å bistå meg i dusjen, så for meg føles dette vanligvis som den beste løsningen. De som jobber, gjør en fantastisk jobb, men her er det ledelsen som hindrer de i å gjøre jobben sin, og det burde de ikke gjøre, sier han.

Portrett av Bjørn Espen ved skrivebordet og datamaskinen.

UHOLDBART: – Kommunen har ikke gitt meg et endret vedtak, så formelt kan jeg ikke klage. Det, og usikkerheten for når jeg skal få neste dusj, gjør situasjonen vanskelig å håndtere, sier Bjørn Espen Fagerheim. (Foto: Ivar Kvistum)

Savner dialog

Fagerheim mener han burde fått den samme hjelpen uavhengig av hvilken tjeneste han valgte.

– Kommunen har et ansvar for å hjelpe meg med det jeg har vedtak på. Om det er smitte de er redde for, burde de kunne sette inn smittevernstiltak. Hygiene er viktig for å holde seg frisk, men det er ikke så lett når jeg ikke får dusjet.

Om det er smitte de er redde for, burde de kunne sette inn smittevernstiltak. Hygiene er viktig for å holde seg frisk, men det er ikke så lett når jeg ikke får dusjet.

–  Jeg vet at de som har BPA til dusj, får dusje. Det gjør at det hele føles enda mer feil. Hvem jeg får hjelpen av, burde ikke ha betydning. Kommunen har heller ikke gått i dialog for å finne en løsning. Det er frustrerende, sier Fagerheim.

Ikke frarådet å bistå med dusj

Vestby kommune har ikke svart på gjentatte henvendelser fra Handikapnytt, men Folkehelseinstituttet forklarer i en e-post at de ikke har gitt retningslinjer om å ikke bistå personer med å dusje.

«Det er ikke utarbeidet råd som begrenser muligheter for assistert personlig hygiene til personer uten påvist eller mistenkt covid-19. Vi anbefaler å følge vanlige, basale smittevernsrutiner i slike tilfeller.  Dusjing er ikke en aerosolgenererende prosedyre.», skriver overlege Ernst Kristian Rødland.

Oppdatering, 5. mai 2020. Les hvordan kommuneledelsen begrunner beslutningen: KOMMUNELEDELSEN FORSVARER DUSJ-NEKT FOR FUNKSJONSHEMMEDE

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.