Nyhetsbrev
Søk

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Flere søker hjelp når kommunen tilbyr for dårlig assistanse

Av: Ivar Kvistum Foto: Ivar Kvistum
Publisert 15.02.2017 13:26

Stadig flere av dem som søker hjelp hos rettighetssenteret til Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon, sliter med at kommunen tilbyr dårlig løsninger for brukerstyrt personlig assistanse (BPA).

Mange funksjonshemmede opplever at kommunen ikke tilbyr brukerstyrt personlig assistanse slik det er meningen at de skal. Det kommer fram i statistikken over henvendelsene som kom inn til Funksjonshemmedes Fellesorganisasjons rettighetssenter i 2016.

Senteret tok imot over tusen henvendelser i fjor. Og av alle saker som berørte omsorgstjenester, var det flest som handlet om BPA.

Går ut over brukerne

Henvendelsen har handlet om at kommunene ikke har ordninger for BPA som er slik sentrale myndigheter har bestemt at den skal være.

– FFO ser alvorlig på at kommuner praktiserer BPA-ordningen ulikt, og ikke alltid i tråd med nasjonale føringer. Det går ut over brukerne, sier generalsekretær Lilly Ann Elvestad en pressemelding.

LES OGSÅ: – KOMMUNALT SELVSTYRE TRUER FUNKSJONSHEMMEDES RETTIGHETER

Fortsatt er det Nav-saker som er de vanligste når folk tar kontakt med rettighetssenteret, med 32 prosent av henvendelsene.

Dernest følger henvendelser om omsorgstjenester med 13 prosent, og oppvekst og utdanning med 12,4 prosent.

Bilde av virkeligheten

Rettighetssenteret er et lavterskeltilbud som tilbyr gratis rettshjelp til funksjonshemmede, kronisk syke og pårørende på telefon og e-post.

FFO mener statistikken fra tjenesten gir et bilde av hvordan livssituasjonen er for funksjonshemmede og kronisk syke i øyeblikket, og organisasjonen bruker denne lytteposten for å løfte saker politisk.

Konkrete saker fra Rettighetssenteret har ført til at det er stilt spørsmål i Stortingets spørretime om brukerstyrt personlig assistanse (BPA).

– Det viser at Rettighetssenteret også har en viktig rolle i en politisk sammenheng, sier Elvestad.

LES OGSÅ: KUPPET SPØRRETIMEN – SATT PÅ GANGEN


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.