Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

FN krever tilgjengelig reiseliv

Av: Ivar Kvistum
Publisert 27.09.2016 10:07

I dag, tirsdag 27. september, er Verdens Turismedag. FN bruker anledningen til å kreve at reiselivet blir tilgjengelig for funksjonshemmede.

Helt siden 1980 har FNs turismeorganisasjon UNWTO feiret Verdens Turismedag 27. september. I år er temaet for dagen tilgjengelig reiseliv.

For her er mye ugjort, ifølge FN.

– Tilgjengelighet for alle burde være en hovedsak i reiselivspolitikk og i reiselivets forretningsstrategier. Ikke bare som en menneskerett, men også som en stor forretningsmulighet, uttaler Taleb Rifai, generalsekretær i UNWTO, i en pressemelding.

En milliard er utestengt

Han viser til reiselivets enorme vekst, fra 25 millioner internasjonale turister i 1950 til nær 1,2 milliarder i dag.

Samtidig vet vi at 1 milliard mennesker lever med en eller annen form for funksjonsnedsettelse som gjør at de ofte opplever hindringer når de vil reise.

– Dette er en milliard mennesker som utestenges fra det privilegiet det er å lære andre kulturer å kjenne, oppleve naturen på sitt vakreste eller kjenne spenningen ved å legge ut på en reise for å se nye steder, sier Taleb Rifai.

Fjern barrierene

FNs generalsekretær Ban Ki-moon slutter seg til appellen:

– Jeg oppfordrer politikere, reisemålsutviklere til å samarbeide med dem som jobber for bedre tilgjengelighet, slik at vi kan fjerne de fysiske og mentale barrierene som hindrer folk i å reise, uttaler han.

LES OGSÅ: MÅTTE KRABBE TIL FLYTOALETTET

Ban Ki-moon viser til at funksjonshemmede og andre grupper i samfunnet – for eksempel barn og eldre – fortsatt møter ulike barrierer når de vil reise.

Han mener det er behov for tydeligere og mer pålitelig informasjon, bedre transportløsninger og tilrettelegging av fysiske omgivelser som er enkle å bevege seg i.

– Selv i en tid med moderne teknologi blir personer med bevegelseshemninger, sansetap eller kognitive utfordringer ofte utestengt fra mange reisemål, sier FNs generalsekretær.

LES OGSÅ: VIL SAMLE INFORMASJON OM NORSK TILGJENGELIGHET PÅ SAMME STED


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.