Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Roar og Tor Arne Høidal
LANSERTE RAPPORT: Interessepolitisk konsulent Roar Høidal og styremedlem Tor Arne Høidal presenterte funnene i JAGs assistanseundersøkelse 13. november.

Foreslår lønn til medarbeidsledere

Foreningen JAG er bekymret for medarbeidsledere i BPA-ordninger er en aldrende gruppe.

Helge Olav Haneseth Ramstad
Publisert 14.11.2024 14:40

«Foreldre kan ikke dø!» er undertittelen på den ferske BPA-rapporten fra Foreningen JAG. Rapporten handler om brukerstyrt personlig assistanse for dem som ikke leder assistanseordningen selv. De har det som kalles medarbeidsleder.

67 prosent av dem som svarte på undersøkelsen fra Foreningen JAG, har foreldre som medarbeidsleder. 12 prosent av medarbeidslederne er over 67 år, og i denne aldersgruppa bruker over halvparten mer enn 24 timer i uka på oppgaven som medarbeidsleder.

– Kommunene må ta medarbeidsledelse på alvor, sier Roar Høidal i JAG og viser til utsagnet som undersøkelsen gjengir:

«Er bekymret for fremtiden – når mor ikke lenger kan være arbeidsleder. Kommunen har skrevet at dersom ingen kan være arbeidsleder ulønnet, vil min rett til BPA falle bort, og at jeg da skal tilbake til det ordinære kommunale tjenestetilbudet. Det er derfor viktig at det avsettes betalte timer til arbeidslederrollen – spesielt i store og omfattende BPA ordninger»

Roar Høidal tar til orde for avlønning av medarbeidsledere.

– Vil det kunne føre til en høyere terskel for å innvilge BPA?

– Vi må i hvert fall tørre å ta diskusjonen!

Undersøkelsen viser også at BPA ikke er en ordning som kommunene flagger høyt: Bare fem prosent av respondentene har fått informasjon om BPA fra kommunen.

– Noen kommuner gjør det beste de kan for å unngå å gi BPA, sa SAFOs daglige leder Janne Skei i sin kommentar til rapporten. 

Roar Høydal trekker også frem noen lyspunkter fra undersøkelsen, som at 60 prosent av deltakerne eier sin egen bolig.

– Det viser at BPA er en spydspiss for likestilling, sier han, med henvisning til rapporter som viser at bare 20 til 25 prosent av utviklingshemmede eier egen bolig.

For en knapp måned siden lanserte Uloba sin BPA-rapport. JAG gir ut sin egen rapport fordi de savner oppmerksomhet om dem som har BPA med medarbeidsleder.

– Vår gruppe var heller ikke representert i BPA-utvalget, sier Roar Høidal.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.