Nyhetsbrev
Søk
Alle saker

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Susanna Laurin
VIL VEILEDE: Administrerende direktør Susanna Laurin i Stiftelsen Funka håper deres KI-forskning danner grunnlag for veiledning og retningslinjer for bruk av KI i rekrutteringsprosesser. (Foto: Cecilia Gustavsson)

Frykter dårligere jobbsjanser

Stiftelsen Funka advarer om at kunstig intelligens (KI) brukt i rekrutteringsprosesser kan forsterke diskriminering i arbeidslivet. Nå får stiftelsen 500.000 kroner av Bufdir til å forske mer på dette.

Helge Olav Haneseth Ramstad
Publisert 02.04.2025 12:27

– I og med at all maskininnlæring bygger på historiske data, vet vi at diskrimineringen og skjevhetene som finnes i samfunnet, blir enda verre om man stoler blindt på kunstig intelligens.

Det sier Susanna Laurin, administrerende direktør og styreleder i Stiftelsen Funka, som har fått støtte fra Bufdir til å forske på bruken av kunstig intelligens i rekrutteringsprosesser.

– Vi tror ikke vi kan skape bedre KI-verktøy for rekruttering, men vi han derimot påvise problemene og lære arbeidsgivere hvordan de kan anvende KI og hvilke begrensninger som finnes.

Avviser at KI er nøytralt

Ifølge Susanna Laurin bruker mange som jobber med rekruttering, kunstig intelligens både til å analysere CV-er, rangere kandidater, analysere testresultater og også analysere jobbintervjuene.

Hun nevner flere problemer dette kan medføre:

  • Siden KI gjentar tidligere mønstre, vil bedrifter som ikke allerede har rekruttert mange funksjonshemmede, heller ikke begynne med det.
  • Funksjonshemmedes sjanse til å komme til jobbintervju minker ved at KI-systemer gjenkjenner hvilke kandidater som tidligere har vist seg fremgangsrike.
  • KI er dessuten dårlig trent på å ta hensyn til individuelle behov.
  • Personer som snakker såkalt atypisk, for eksempel på grunn av stamming eller nedsatt hørsel, kan bli vurdert negativt i intervju, i likhet med kandidater med nedsatt motorikk.

– Mange mennesker stoler på at KI er nøytral og jobber bedre og raskere enn mennesker, men det er ikke bra i det hele tatt. De som bruker det, må forstå risikoen det innebærer i praksis.

Grunnlag for KI-retningslinjer

I forskningsprosjektet vil Funka kartlegge litteratur som allerede finnes om temaet, snakke med både arbeidsgivere og arbeidssøkere og forsøke å finne et mønster.

– Vi vil også vise mulighetene for at KI bidrar til mer inkluderende rekruttering, sier Susanne Laurin.

Resultatene håper de å kunne dele både med arbeidsgivere og myndigheter og som et grunnlag for forslag til retningslinjer for bruk av KI i rekruttering.

Oppfordrer til riktig bruk

Daglig leder Tor Andreas Bremnes i Inclue håper at Funka med sitt prosjekt kan drive debatten om KI i en faktabasert retning. Han presiserer at han ikke kjenner til prosjektet fra før, men også han snakker om KI med Inclues kunder.

– Vi er innom temaet fordi vi vet at det allerede brukes. Vi gjør virksomheter bevisste på hvordan KI påvirker jobbsøkerprosessen og oppfordrer våre kunder til å vektlegge arbeidsrelevante, konkrete spørsmål til kandidatene når vi ser at søknadstekster blir for generelle.

Norges Handikapforbunds datterselskap Inclue er et rekrutterings- og kompetansehus og er selv i gang med å teste ut KI-verktøy både for jobbsøkere og de som skal ansette. For Tor Andreas Bremnes sier at KI kan funke også i dag, men det kommer an på hvordan det brukes og forutsetter at man jobber bevisst med å åpne mulighetene i en ikkediskriminerende retning.

Verktøy for jobbsøkere

Han beskriver hvordan den ene modellen som Inclue prøver ut, rettet mot bedrifter, stiller en del spørsmål til hvordan utlysningstekster og kriterier er formulert.

– Hvis de for eksempel etterspør kandidater med bachelorgrad, men egentlig mener at de trenger kandidater med gode analytiske egenskaper, kan de utfordres til å skrive annerledes for å få flere kvalifiserte søkere.

Tor Andreas Bremnes i døråpning til kontor

TESTER UT KI: Tor Andreas Bremnes er daglig leder i rekrutterings- og kompetansehuset Inclue, som tester ut KI som verktøy for å gjøre rekrutteringen mer mangfoldig.
(Arkivfoto: Ivar Kvistum)

Den andre modellen hjelper jobbsøkere til å få frem sine styrker når de for eksempel har en CV som viser høyere utdanning, men ingen jobberfaring.

– Vi kan ikke unngå å si at KI er på vei inn i rekrutteringsprosessene, så vi må jobbe veldig bevisst med det. Vi er enige med dem som sier at KI i dag kan forsterke diskrimineringen når den er bygget på historiske data. Om ikke vi bevist mater den med, og etterspør inkluderende parametere, kan KI virke mot brukerens hensikt. sier Tor Andreas Bremnes.

Kjære leser 🙂

Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.

Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.

Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».

Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.

Tusen takk for ditt bidrag!


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.