Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Frykter kommunene får mer makt
Stortinget vil trolig vedta en lovendring som kan gjøre det vanskeligere å få medhold når du klager på kommunale vedtak.
Oppdatert 11.6. klokka 10.10. i forbindelse med at lovforslaget nå er behandlet, men ikke stemt over.
Oppdatert 10.6. klokka 13.25 med uttalelser fra Tom Tvedt.
Stortinget debatterte forslag til ny forvaltningslov tirsdag 10. juni og stemmer trolig over forslaget i løpet av uka. Da justiskomiteen behandlet forslaget, ville Høyre, Senterpartiet og Fremskrittspartiet at kommunalt selvstyre skal være viktigere enn før, når noen klager til staten på noe som kommunen har bestemt.
De vil at dette skal stå i loven:
«Er et statlig organ klageinstans for vedtak fattet av en kommune eller fylkeskommune, skal klageinstansen legge særlig stor vekt på hensynet til det kommunale selvstyret ved prøving av det frie skjønnet».
Flertallsforslag
I lovforslaget fra regjeringen står det ikke «særlig stor vekt», men bare «stor vekt». De tre partiene vil altså at vurderingen til kommunen skal få større betydning. Det vil gå på bekostning av vurderingene til den som klager, altså innbyggere i kommunen.
Høyre, Senterpartiet og Fremskrittspartiet har flertall både i justiskomiteen og på Stortinget.
– At kommunalt selvstyre skal trumfe innbyggernes behov mer enn i dag er ikke en god utvikling. Jeg frykter at grunnleggende rettigheter ikke blir ivaretatt, sier Lilly Ann Elvestad, generalsekretær i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO).
– Personer med tjenestebehov i kommunene opplever et press allerede i dag. Særlig i tider med skranten økomomi eller mangel på ansatte ser vi at kommunene leverer tjenester på forskjellig måte, økonomiske hensyn går foran, og innbyggerne får strammere rammer for tjenestene om de i de hele tatt får dem.
Ifølge en pressemelding fra FFO tolker hun komiteinstillingen som at Stortinget ikke er villige til å ta tak i problemene og løse dem.
– Å gå fra «stor vekt» til «særlig stor vekt» på kommunalt selvstyre viser at Stortinget er villig til å gå fra vondt til verre, sier hun.
Tvangsflytting
Tom Tvedt, leder i Norsk Forbund for Utviklingshemmede (NFU), sier at dette ikke handler om ett enkelt ord, men en tendens som fører til at medlemmene kommer til å miste sine rettigheter.
– Det handler om tvangsflytting, der vi ukentlig hører om at folk blir flyttet på sykehjem for at kommunen sparer penger. Det handler om å være på jobb, om å komme seg til og fra idrettsarrangement eller festen der du må gå hjem klokka åtte fordi da er det vaktskifte.
NFU-lederen mener endringen i forvaltningsloven gir kommunene muligheten til å presse folk til å leve et liv basert på kommunens premisser og ikke basert på FN-konvensjonen og tanken om et likestilt samfunn.
Skaper presedens
Høyre, Senterpartiet og Fremskrittspartiet argumenterer for forslaget sitt med at statlig overprøving av kommunale vedtak er en vesentlig inngripen i det frie skjønnet. De mener statlige klagevedtak kan få mye å si for behandlingen av lignende saker senere, altså at det skaper presedens.
«Det innebærer at viktige beslutninger for kommunene blir avgjort på saksbehandlingsnivå i statlige etater og fylkesmannsembeter», står det i merknadene fra justiskomiteen.
Fungerende justispolitisk talsmann i Arbeiderpartiet, Odd Harald Hovland, sier til Handikapnytt at han reagerer på at de tre partiene gjør endringer som han mener kan svekke muligheten enkeltpersoner har for gode og fornuftige tjenester fra kommunen og savner en utredning.
– Arbeiderpartiet er opptatt av at staten skal ha respekt for kommunenes selvråderett. Samtidig må det være sånn at når hensynet til den enkelte eller viktige nasjonale og regionale hensyn veier tyngre, må dette få gjennomslag. Det er viktig for den enkelte, for landet og for å bidra til mest mulig likhet for loven.
Kjære leser 🙂
Når du er her, vil vi be deg om en liten tjeneste.
Handikapnytt.no er Norges eneste redaksjonelt uavhengige nettavis om funksjonshemmedes rettigheter, levekår og likestilling.
Vi mottar ingen pressestøtte. Og for at flest mulig skal få lese det vi skriver, har vi heller ingen betalingsmur.
Hvis du vil støtte journalistikken vår, kan du sende for eksempel 25 kroner eller et annet beløp på Vipps. Nummeret er:
526030
Du kan også bruke bankkontonummer:
8200 02 03277
Husk å merke overføringen med «Støtte til Handikapnytt».
Din støtte gjør det mulig for Norges Handikapforbund å utgi Handikapnytt fortsatt.
Tusen takk for ditt bidrag!