Nyhetsbrev
Søk

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Bilde av stortingsbygningen
UTVIDER BPA-RETTEN: Et enstemmig storting har bestemt at du heretter beholder retten til BPA etter fylte 67 år, men bare dersom du hadde den fra før. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

– Funksjonsnedsettelsen går ikke over av seg selv når du blir 67 år

Denne uka bestemte et samlet storting seg for å skrote regelen om at du mister retten til brukerstyrt personlig assistanse (BPA) når du fyller 67 år. Men bare hvis du har rettigheten fra før.

Av Ivar Kvistum
Publisert 06.06.2020 13:29

– Det har vært litt underlig å se at denne ordningen altså har vart fram til 67 år, og så har liksom funksjonsnedsettelsen gått over av seg selv. Sånn har det selvsagt ikke vært. Man har fortsatt behov for den type assistanse også etter fylte 67 år.

Det sa leder i Helse- og omsorgskomiteen, Geir Jørgen Bekkevold (KrF), da Stortinget denne uken i samlet og enstemmig tropp besluttet å sende 67-årsregelen for brukerstyrt personlig assistanse (BPA) på skraphaugen.

Har du et så høyt assistansebehov at du er omfattet av retten til BPA, har du til nå mistet denne retten når du fyller 67 år. Etter stortingsvedtaket er det ikke lenger slik. Nå beholder du rettigheten din etter at du har feiret din 67. bursdag.

Den magiske grensen

Men du kan fortsatt ikke få rett til BPA dersom assistansebehovet ditt oppstår etter denne dagen. SV fremmet forslag om dette, men fikk ingen støtte.

Karin Andersen (SV) argumenterte slik:

– Jeg registrerer at jeg, hvis jeg skulle miste synet i morgen, er for gammel til å ha rett til brukerstyrt personlig assistanse, sjøl med de endringene som foreligger nå. For jeg har passert denne magiske grensen på 67 år, der man tydeligvis skal parkere livet sitt – da er man ferdig.

Jeg har passert denne magiske grensen på 67 år, der man tydeligvis skal parkere livet sitt – da er man ferdig.

Kan ikke vente

SV fremmet også forslag om å gi BPA-ordningen en egen forskrift for å sikre et likeverdig tilbud i hele landet, og å utrede en flytting av BPA-ordningen over til folketrygden og finansiere den som et hjelpemiddel.

At verken Arbeiderpartiet eller Senterpartiet ville støtte SVs forslag om å gi BPA-rett til eldre nå, men heller vente på utvalget som er i gang med å utrede BPA-ordningen skuffet Andersens partifelle, Nicholas Wilkinson.

– Vi har muligheter til å hjelpe flere folk nå. De som trenger hjelp, kan ikke vente på at regjeringen skal sende forslag til Stortinget, og vi vet ikke når det kommer, sa SV-representanten.

Bruk de pengene dere har fått

Senterpartiets Kjersti Toppe målbar bekymring fra kommunesektorens organisasjon KS om at kommunene må få mer penger dersom aldersgrensen for BPA skal oppheves. KS frykter at ordningen på sikt blir mye dyrere med en slik lovendring.

Men dette ble blankt avfeid av helse- og omsorgsminister Bent Høie (H). Han viste til at kommunene allerede har fått 400 millioner kroner for å dekke økte kostnader knyttet til BPA-ordningen. Men så mye penger har ikke kommunene brukt på BPA-ordningen.

– Så hvis det er sånn at noen enkeltkommuner får litt høyere utgifter som følge av at vi utvider ordningen til dem over 67 år, får de bruke noen av de pengene som de har fått kompensert nå i mange år – overkompensert – etter at vi innførte rettigheten i sin tid, sa Høie.

Kjære leser!

Vi vil gjerne be deg om en liten tjeneste. Handikapnytt.no er et nettsted uten noen form for betalingsmur. Det er fordi vi ønsker å nå ut til flest mulig med vesentlig journalistikk om funksjonshemmedes rettigheter og levekår.
Men det koster penger å lage innholdet, og vi mottar ingen pressestøtte.

Vil du hjelpe oss å finansiere journalistikken som ingen andre enn Handikapnytt lager?
Det kan du gjøre ved å vippse for eksempel 25 kroner til 526030.

Pengene går uavkortet til å lage Handikapnytt. Tusen takk for ditt bidrag.

Hilsen redaksjonen


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.