Nyhetsbrev
Søk

Søket må inneholde minst 3 tegn.

Denne artikkelen er skrevet ut fra Handikapnytt.no. Der finner du mer spennende innhold som dette. Artikkelen er opphavsrettslig beskyttet og må ikke viderepubliseres uten avtale.

Portrettfoto av Guro Fjellanger.
TIDLIGERE MILJØVERNMINISTER: Guro Fjellanger er død, 55 år gammel. (Foto: Erik Johansen/NTB scanpix)

– Guro Fjellanger var en barrierebryter og et forbilde

Tidligere miljøvernminister Guro Fjellanger (55) er død. Som statsråd med ryggmargsbrokk var hun en pioner, mener forbundsleder i Norges Handikapforbund, Arne Lein.

Av Handikapnytt
Publisert 16.04.2019 16:56

(NTB og Handikapnytt:) Fjellanger ble født i Bergen, men vokste opp på Stokmarknes i Vesterålen. Hun var leder i Unge Venstre mellom 1986 og 1988 og generalsekretær i Nei til EF fra 1990 til 1995.

På starten av 2000-tallet var det en bevegelse i Venstres fylkeslag på Sør- og Vestlandet for å kaste Lars Sponheim og innsette Fjellanger som partileder.

– Det er med stor sorg vi har mottatt nyheten om at tidligere nestleder i Venstre Guro Fjellanger har gått bort. Norge har mistet en grunnleggende sosialliberal og grønn dame. Våre tanker går til familien. Guro er en av de viktigste politikerne i Venstres historie, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til NTB.

Guro Fjellanger ble miljøvernminister i Kjell Magne Bondeviks første regjering og var med på å forhandle Kyoto-avtalen fram til signering, noe hun selv gjorde på vegne av Norge i 1999.

Året etter gikk regjeringen av som følge av gasskraftsaken, da flertallet på Stortinget ville endre forurensningsloven og bygge gasskraftverk uten CO2-rensing.

Rullestolbruker

Fjellanger ble født med ryggmargsbrokk. Hun måtte derfor gå med krykker deler av livet og måtte etter hvert bruke rullestol.

Forbundsleder Arne Lein i Norges Handikapforbund betegner henne som en pioner og som et forbilde for mange.

– Så langt jeg kjenner til, var hun den første statsråd med en synlig funksjonsnedsettelse. Det gjorde henne til en barrierebryter og et forbilde som viste at politikken skulle være for alle. Hun la aldri skjul på hvem hun var. Jeg husker det vakte en viss oppsikt at hun gikk på Stortingets talerstol med krykker den gangen hun var statsråd, sier Lein.

Så langt jeg kjenner til, var hun den første statsråd med en synlig funksjonsnedsettelse. Det gjorde henne til en barrierebryter og et forbilde som viste at politikken skulle være for alle.

Forbundslederen minnes også at hun en gang ble intervjuet om manglende tilgjengelighet på Slottet i Oslo.

– Hun snakket i klare ord om hvordan det opplevdes å bli henvist til en vareheis for å komme til statsrådssalen. Dette var omtrent på tiden da vi i Norge jobbet med å få på plass får første diskriminerings- og tilgjengelighetslov. Med sin funksjonsnedsettelse var Guro Fjellanger med på å synliggjøre den manglende tilgjengeligheten i det offentlige Norge, sier Lein.

Et sterkt menneske

I dag, tirsdag ble hun hyllet av Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO).

– Du var et forbilde for mange og viste at funksjonshemninger ikke behøver å stå i veien for en meningsfull og spennende karriere, skriver organisasjonen på Twitter.

Også Venstre-lederen poengterer at Fjellanger var første statsråd med en slik funksjonsnedsettelse.

– Hun var et sterkt menneske som brøt mange barrierer, sier Grande.

Bondevik: – God og energisk

– Trist melding å få at Guro Fjellanger er død. Altfor tidlig. Hun var en god og energisk miljøvernminister. Husker spesielt nært samarbeid i gasskraftsaken. Alltid godt humør og smittende latter, sitt handikap til tross. Hvil i fred, skrev Bondevik på Twitter kort tid etter at nyheten om Fjellangers bortgang ble kjent.

Også tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide, som fikk miljøvernministerposten i Bondeviks andre regjering, framhever Fjellangers tidlige og sterke engasjement for klimasaken.

– Vondt å høre om Guro Fjellangers tidlige bortgang. En politiker som gikk foran, og som så klimautfordringens alvor tidlig, skriver han på Twitter.

Fjellanger var styreleder i Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS) i ett år fra 1996. Mellom 2002 og 2004 var Fjellanger daglig leder i Senter mot etnisk diskriminering, og fra 2007 til 2015 var hun valgt inn i Oslo bystyre for Venstre.


Norges Handikapforbund
Pressens Faglige Utvalg
Fagpressen

Hei. Takk for at du besøker Handikapnytt.no. Det er annonsene på siden som gjør det mulig å drive nettstedet. Derfor må du slå av adblock-funksjonen din for å få se innholdet. Takk for forståelsen og ha en fin leseopplevelse.